Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« De affaires Jos Joosten & Elsbeth Etty. Deel 6. | Hoofdmenu | Hoe zit dat bij jou vanbinnen? »

29 april 2012

Gelezen Boeken (3) - Joost Baars

JoostbaarsHet is een sympathiek initiatief, halverwege chapbook, "een reeks kleine, goedkope (€7,95 inclusief verzendkosten) dichtbundeltjes met een min of meer samenhangende reeks gedichten daarin. De beschikbaarheid is zeer beperkt, want de oplage is steeds precies zo groot als de directe vraag."

De vormgeving is effectief, en fraai genoeg om boven de gemiddelde pod-uitgave uit te stijgen. "Er verschijnen er maar enkelen per jaar" en het eerste deeltje (halverwege chapbook #1) is van initiatiefnemer Joost Baars en heet iemand anders

Ik denk dat dit soort chapbooks wel toekomst heeft, in een boekenmarkt waarop de poëziebundel een witte raaf gaat worden. Kleine boekjes, niet te duur, die een dichter de gelegenheid bieden werk te publiceren (en de lezer om daar kennis van te nemen). Iedereen kan ze maken; zaak is alleen dat het aanbod enige kwaliteit heeft, en houdt.

Baars heeft dat probleem vrij elegant opgelost: "In het uitgeven van een chapbook gaat veel tijd zitten. Ik doe het dan ook alleen als ik de betreffende poëzie écht graag wil uitgeven." Het criterium is de hoogstpersoonlijke smaak van Baars. Daar is geen speld tussen te krijgen (en de kreunende poëzielezer krijgt in deel #2 dan ook meteen een Samuel Vriezen voor de kiezen; excuseer het rijm).

Of de poëzie van Baars de moeite waard is? Ach ja... ja hoor. Soms leunt hij misschien wat zwaar op Mark Insingel (maar je kunt slechtere inspiratiebronnen bedenken), soms probeert hij - want zo hoort dat - een Veelbetekenende Zin te produceren: "ik droomde vannacht van al het andere, / al het andere, dat ik niet deel met de dag" en soms probeert hij het geheel een maatschappijkritisch tintje te geven.

Misschien is Baars nog wat aan het zoeken naar zijn eigen stem, of zijn eigen thematiek (wat in wezen hetzelfde is). Het is allemaal een beetje onbestemd en vliegt sowieso na een paar goede regels toch even uit de bocht: "laten we kijken nu naar die jongen in dat dorp, / dat dorp in die jongen. laten we doen alsof // hij een verhaal is dat we lezen. demonteer zijn / literaire skelet, graaf in zijn retorische aarde, // als een archeoloog."

Vanaf "demonteer zijn" is het een invuloefening, niet meer dan een uitwerking; misschien is dat het effect dat Baars wil bewerkstelligen, dat zou kunnen; misschien is het juist zijn bedoeling om niet te zingen, of te lang te zingen; want de lyriek wordt een beetje weggehouden uit deze poëzie, die deels "experimenteel" of "onderzoekend" is, en deels leunt op een parlando uit de jaren zestig (zoals dat van de al genoemde Insingel, of van Robert Creeley, waarvan Baars vertaald werk opnam).

Hoe het ook zij: het is, nogmaals, een sympathieke bundel en een sympathiek initiatief, een initiatief dat navolging verdient. Nog mooier zou zijn, als meerdere uitgevers zouden samenwerken om een dergelijke reeks handen en voeten te geven. Maar samenwerken met mensen die niet eens een link naar De Contrabas op hun blogs en sites zetten is een lastige kwestie.

- De bundel van Joost Baars is niet meer te bestellen, conform de opzet van de reeks -

Reacties

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en zullen niet verschijnen op deze weblog voordat de auteur ze heeft goedgekeurd.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...