Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« februari 2012 | Hoofdmenu | april 2012 »

maart 2012

30 maart 2012

Nieuwe bundel Luuk Gruwez

LuukgruwezDe nieuwe bundel van Luuk Gruwez heet Wijvenheide en werd op 28 maart jongstleden ten doop gehouden door Hubert Damen, de man die in zijn rol van Witse vele misdaden oplost, alleen door met zijn wenkbrauwen te fronsen! Hij sprak deze tekst uit:

Dames en heren,

Ik wandel al een tijdje door het poëzielandschap, misschien wel een beetje zoals mijn vader (een boekhouder) door zijn zelf aangelegde groentetuin liep. Een beetje spitten hier en daar, maar nooit de hele tuin. Een beetje zaaien hier en daar, maar nooit het hele bed. Een beetje wieden hier en daar, maar nooit de hele root. Een tuin overwoekerd met fris, prachtig glimmend onkruid.

Lees meer "Nieuwe bundel Luuk Gruwez" »

29 maart 2012

Hans Verhagen: Vesting Holland

Het kabinet gaat vallen, of niet. Waarschijnlijk wel. Zeker niet. De onderhandelaars gaan door een moeilijke fase. Geert Wilders wordt in de Volkskrant zelfs aldus toegesproken: "Hij moet vandaag antwoord geven op een existentiële vraag die niet alleen de toekomst van het kabinet maar ook die van zijn beweging zal bepalen: blijft de PVV een protestpartij, bij voorkeur cynisch roepend vanaf de zijlijn, of gaat het landsbelang nu even voor, zelfs als niet alle PVV-kiezers dat begrijpen?"

Prachtig proza, al moet je zo ongeveer een journalist zijn om dat op te durven schrijven. Of een communicatiedeskundige. Er spookte bij het lezen van zoveel politiek onheil de hele tijd een zin door mijn hoofd, die ik niet kon thuisbrengen. "Het was prachtig vannacht in Den Haag." Een zin door wie geschreven? Vanochtend wist ik het ineens weer: Hans Verhagen.

Het is de slotregel van 'vesting holland', het titelgedicht van een afdeling uit Zwarte gaten. "In het woeste berglandschap van der Nederlanden / zaten we soms dagen zonder water, / ondertussen ons in hangmat schuldig makend aan misbaar, / onze volgehangen crucifixen bloeiend onder water". Ja, dat is wat de onderhandelaars van dit kabinet, dat je Grijs II zoudt kunnen dopen, als logische opvolger van Grijs I, doen. Ze maken zich, lui liggend, schuldig aan misbaar. Daarin lijken ze overigens op Ramsey Nasr, die misbaar vergeldt met misbaar.

"Onder van de Noordpool af en toe briesend-koude vlaag / kwispelde alleen het topje van de ijsberg even in wijk 7 / Het was prachtig vannacht in Den Haag." In wijk 7 wordt verder geslapen.

28 maart 2012

Achter de schermen bij de NPE

NP_vierkantAlles heeft zijn prijs. Ook het werk aan de Nederlandse Poëzie Encyclopedie. In dit geval: een enorme berg post van mensen met allemaal verzoeken en vragen, bijvoorbeeld om met eigen beheer-uitgaven te worden opgenomen. Daarom, als achtergronddocument, deze brief, aan een dichteres die ons benaderde. Ter lering. En ja, ter vermaak.

Geachte mevrouw ******,

Dank voor uw bericht.
Uw uitgeverij is een bedrijf dat zich toelegt op het in eigen beheer uitgeven van het werk van één auteur - uzelf.
In de veranderende markt is de grootte van een uitgeverij of een erkenning (een systeem dat in zijn geheel is vervallen) tegenwoordig geen argument meer om tot opname van de uitgegeven titels te komen, of niet. Dat zou vóór uw uitgeverij pleiten.

Lees meer "Achter de schermen bij de NPE" »

A.H.J Dautzenberg en Financial Times + update

"Het Britse mediaconcern Financial Times Ltd. heeft de samenwerking met de Nederlandse schrijver en journalist A.H.J. Dautzenberg opgezegd omdat hij lid is geweest van Vereniging Martijn. Dautzenberg had zich afgelopen jaar aangesloten bij de vereniging voor pedoseksuelen, omdat hij de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging wilde verdedigen. Dautzenberg is naast schrijver ook bedrijfseconoom en levert samen met een compagnon al enkele jaren geregeld bijdragen aan Nederlands Pensioen & Beleggingsnieuws, een publicatie van FT gericht op de Nederlandse markt. Deze maand werd de samenwerking opgezegd." Lees meer op de website van de NRC.

Update 29.03.2012. Arnon Grunberg besteedt zijn dagelijkse voetnoot op de voorkant van de Volkskrant aan deze kwestie (klik op de afbeelding voor beter beeld):

VK

Gelezen Boeken (1) - A.L. Snijders (derde en wellicht laatste maal)

De reeks Boekenweekboeken duurde twaalf afleveringen. Omdat er te veel boeken onbesproken bleven, boeken van Joanna Limburg, Kurt Köhler, Jan de Roek et cetera, ga ik gewoon verder en herdoop reeks Gelezen Boeken. Die begin ik met de auteur waarover ik al twee keer schreef (hier en hier): A.L. Snijders.

Er zijn schrijvers van wie je alles wil lezen, omdat je ze bewondert. Ik had dat vroeger met Jeroen Brouwers, Gerrit Komrij, Bohumil Hrabal, Edgar Hilsenrath, Graham Greene en met nog een hele rij. De bewondering voor die schrijvers blijft, maar er zijn tijden dat je wel ontvankelijk bent voor het werk, terwijl je in weer andere tijden even afstand neemt. Bewondering komt en gaat, zoals verliefdheid, en met veel schrijvers die je een periode hebt bewonderd kun je een leven toe.

Lees meer "Gelezen Boeken (1) - A.L. Snijders (derde en wellicht laatste maal)" »

Van boeken en mensen (7)

Vandaag aflevering 7 van de rubriek 'Van Boeken en Mensen', waarin het boek en de mens elkaar treffen. Op allerlei lokaties, bijvoorbeeld bij de schoolpoort. Schrijver van de rubriek is Annick Vandorpe. Lees ook haar bijzondere weblog.

Eeuwig

De kinderen vochten voor de Stars Wars lepel in het pak ontbijtgranen, ze gooiden hun Nesquik om, ze wilden hun tanden niet poetsen, ze sprongen op de canapé en op elkaar, het hield niet op, als één ruzie was opgelost begon een andere, altijd door tot aan de schoolpoort. Uitgelaten stoven ze de koer op, als jonge honden, want dat zijn die drie jongens, jonge honden, in alles intens, als ze vechten of spelen, zelfs als ze lezen. Ik keek hen na en toen liep ik naar de auto, ik was anderhalf uur op, maar het voelde alsof ik al een halve dag wakker was.

In de auto zette ik de radio aan. Het ruisen van de radiostemmen bracht mijn gedachten op gang. Ik liet me meevoeren op het rustige ritme, daar zijn ze op France Inter en France Culture bedreven in, sommige mensen haten het maar ik vind het heerlijk, de trage discussies, de argumentatie in zwierige volzinnen, het helpt me om te denken, nu was dat ook weer zo, ik begon de week voor me te zien, de afspraken, de deadlines, de mails. Plots hield het vredige gonzen op. Er viel een stilte, dan vulde een ander stemgeluid de ether, een speciaal bericht: er was een schietpartij gebeurd bij een school in Toulouse, een onbekende schoot vier mensen dood waarvan drie kinderen.

Lees meer "Van boeken en mensen (7)" »

27 maart 2012

Boekbanden onderzocht in Rolduc

"In de voormalige kloosterbibliotheek van Abdij Rolduc in Kerkrade (Limburg) zijn tientallen bladen uit middeleeuwse boeken opgedoken. In boekbanden van drukken uit de vijftiende tot en met de zeventiende eeuw gaat een verborgen wereld schuil. In die tijd versneden boekbinders handgeschreven boeken uit de middeleeuwen, omdat deze na de uitvinding van de boekdrukkunst ouderwets waren geworden." Lees meer op de website van het Reformatorisch Dagblad (op zondag gesloten).

26 maart 2012

Selexyz en De Slegte: a match made in boekenheaven + update

Bij De Slegte liggen nieuwe boeken, Selexyz biedt ramsj aan. De Slegte is erg sterk in ramsj en tweedehands, Selexyz is in veel vestigingen sterk in nieuwe boeken. Dus! "Samen met investeringsmaatschappij ProCures overwegen de twee ketens hun winkels in één pand onder te brengen. Op die manier kunnen ze de hoge huurprijzen in de grote steden met elkaar delen." Meldt Het Parool.

Update: Meer informatie en een embedded journaalfilmpje op de website van het NRC.

Eelke van Es over Hitler en Shampoo

Kijkers nu opgelet!
Turkse reclamepret
Hier prijst men shampoo aan -
Onder gemor

'In de nu volgende
Indoctrinatiedouche
Spreekt Adolf Hitler -
En wast hij zijn snor'
--

© Eelke van Es

Bas Jongenelen: onderwijs is leuk

Bas Jongenelen lijkt mij het Lebensbejahende type. Hoewel hij neerlandicus is, gaat geen zee hem te hoog waar het de verspreiding van het Hoge Woord betreft. "Hooft lezen is als bungyjumpen." Dat werk. "Nederlandstalige rapmuziek komt de laatste tijd bijzonder origineel uit de hoek (...)." Dit soort popi formuleringen.

In dit blogbericht probeert onze razende reporter te stellen, of beter: te suggereren, dat leraren die rapteksten voorleggen aan leerlingen die leerlingen als vanzelf richting de rederijkers weet te duwen. Er zit verder geen onderwijsplan achter, nee, ineens gebeurt dat - het staat er echt:

"Literatuur is niet dood, literatuur leeft. Door De Jeugd van Tegenwoordig luistert de jeugd van tegenwoordig naar rederijkerspoëzie van de bovenste plank. Bent u (lezer) docent Nederlands? Uw literatuurlessen worden er alleen maar beter op, nietwaar? Door rap tot rederijkers."

Jongelen geeft les aan toekomstige leraren Nederlands. Die allemaal zullen moeten bungyjumpen met het sleetse stuk elastiek dat hij aan ze vastbindt. "Spring maar, het komt goed..." Warte nur...

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën