Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« januari 2012 | Hoofdmenu | maart 2012 »

februari 2012

29 februari 2012

Nieuw gedicht Rinske kegel

Nieuw gedicht van Rinske kegel op Gedichtenforum: Mevrouw Freule.

VFL zegt: tut tut ho ho

NRC Handelsblad komt vandaag met een artikel over de commotie rond 100 jaar Louis Paul Boon. In dit artikel beperkt Roderick Nieuwenhuis zich tot de subsidie aan het Louis Paul Boon Genootschap. Ik citeer:

"Koen van Bockstal, sinds enkele maanden directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren, is geïrriteerd door het handelen van de Vlaamse dichter Willem M. Roggeman. Die heeft als voorzitter van het Louis Paul Boon Genootschap een persverklaring laten verspreiden waarin kritiek wordt geleverd op hun subsidiekorting."

Dat is natuurlijk ongehoord brutaal, dat iemand zomaar... kritiek heeft op het Fonds. Waar moet dat heen in de wereld. Verder is het artikel een heen en een weer, met de gebruikelijke trucs ("uiterst zwak subsidievoorstel" - terwijl die voorstellen de voorgaande jaren wel deugden, et cetera) en het vriendelijke schuilen achter bezwaarprocedures.

Dat wordt nooit meer subsidie.

Jammer genoeg betrok de journalist deze CT-scan rond de organisatie niet in zijn artikel, want in tegenstelling tot de berichtgeving over Friso, voegt dat toch veel pikants in de graaisfeer toe.

Enfin. Ik wens het Genootschap veel sterkte, zeker bij de bezwaarcommissie.

Van Boeken en Mensen (3)

Vandaag aflevering 3 van de rubriek 'Van Boeken en Mensen', waarin het boek en de mens elkaar treffen. Op allerlei lokaties, bijvoorbeeld bij de schoolpoort. Schrijver van de rubriek is Annick Vandorpe. Lees ook haar bijzondere weblog.

Met de maan als getuige

In de mediatheek van Cannes kwam sinds enkele maanden een zwerver, vernam ik van de bibliothecaresse.

'Mijn collega's en ik hebben hem een lidkaart gegeven. We hebben geprobeerd om hem romans te laten lezen. Zonder succes. Hij zit hier en leest af en toe een krant. Onlangs kwam iemand zeggen dat er in het toilet een man stond te plassen in de wastafels. Dat was hém. We konden de boel niet eens poetsen. De schoonmaakploeg was al vertrokken en hun producten zaten in een vergrendeld kamertje.'

Lees meer "Van Boeken en Mensen (3)" »

28 februari 2012

Voos, Klok, Fierens

Lammert Voos liet zijn nieuwe Deventer stadsgedicht verfilmen. 'Wij' is hier te bekijken.

Kees Klok gaat terug naar de tijden van de lamp boven tafel en een pijpje smoren. Dan leest hij voor uit zijn nieuwe, binnenkort te verschijnen boek (dat ik zou kopen, als ik u was; ik heb het al). Hier bijvoorbeeld.

En dan... Andy Fierens. Wat een man. Hij trad op 10 februari jongstleden op, met The Androids. Beeld:

Kamiel Vanhole herdacht

"Afgelopen weekend werd een huldeblijk georganiseerd voor Kamiel Vanhole (1954-2008). In 2009 besteedde deBuren uitgebreid aandacht aan het verscheiden van Vanhole gedurende een vijfdaagsex hommage. Didi de Paris was toen kroniekschrijver van dienst, ook nu componeerde hij een herdenkingstekst over Kamiel Vanhole die voor deBuren het Radioboek De tuin schreef." Didi de Paris doet verslag op de website van deBuren.

Hou Boon Schoon - vervolg

CB: Gisteren las ik dit bericht. Ik begreep dat er iets loos is, maar wat is er eigenlijk loos? Ik sprak met Patrick Bernauw en mijn eerste vraag: Wat doet u precies in deze actie?

PB: Louis Paul Boon aan de basis van mijn eerste publicatie (ik was toen zeventien), is nog verre familie van me en ik woon ook in Erembodegem. Destijds heb ik voor de Vlaamse en Nederlandse radio omroepen zijn Vergeten Straat bewerkt tot een driedelig luisterspel (met een subsidie van de Nederlandse Taalunie), samen met Freek Neirynck heb ik ooit een toneelstuk geschreven over Boon, op dit ogenblik ben ik de enige "professionele auteur" die in Aalst rondloopt... en ook voorzitter van een artistiek productiehuis dat toevallig Aalst als uitvalsbasis heeft.

De stad Aalst heeft mij niet gevraagd iets te doen in het officiële programma, wat uiteraard hun goed recht is. De stad Aalst is ook niet ingegaan op een aanbod om "iets" te doen dat door schrijvers werd gestuurd (omdat levende schrijvers zo goed als onzichtbaar zijn in het officiële programma) – waarna de stad Aalst, in de persoon van de schepen van cultuur, zo lang heeft gewacht om uiteindelijk geen antwoord te geven (van oktober 2011 tot eind januari 2012)... dat het te laat werd om nog iets te doen in samenwerking met de stad Aalst.

CB: Het duizelt mij. Maar verder over Boon...

Lees meer "Hou Boon Schoon - vervolg" »

27 februari 2012

Mooie boekhandel? Ja, of nee?

Rick Gekoski reageert vandaag op de Facebookpagina van The Guardian op dit bericht (aan dezelfde pagina ontleend). Hij komt tot een... verrassende conclusie. Het uiterlijk en het voorkomen van een boekhandel doet er niet toe... het gaat om de collectie en om de manier waarop die op nieuwsgierige klandizie is toegesneden.

Hij verzet zich tegen boekhandels die een belevenis bieden en hij ziet de boekhandels die zich daaraan bezondigen als afschaduwingen van "de" boekhandel. De echte boekhandel verkoopt boeken, mooie boeken, boeken die een fanatiek lezerspubliek interesseren. Hij omschrijft het mooi in deze ingehouden passage:

"One of my favourite bookshops, recently closed due to the death of the proprietor Peter Howard, was Serendipity Books in Berkeley, which was exceedingly useful, and pretty comprehensively unbeautiful. Peter was an obsessionally dedicated and knowledgeable bookman across a remarkable variety of fields."

Boekhandels. Ik herinner me (als klant en werknemer) De Oude Mol in Nijmegen, waar het tapijt vlakbij de deur zo uitgesleten was dat je bijna struikelde voor je de tafels bereikte. De boeken - als je ze door de dikke rookwolken die de eigenaar de hele dag uitwasemde heen kon zien - lagen daar speciáál voor jou. En dan kocht je wat. Dat was een belevenis op zichzelf.

Voorjaarsdepressies

Erik Nieuwenhuis staat op somber, in zijn nieuwe column voor Tzum. "Het komt niet heel vaak voor dat iemand Albert vraagt waarom hij zo graag dichter wou worden. En eerlijk gezegd is daar ook weinig reden toe, want Albert heeft nooit één goed gedicht geschreven. Dat weet Albert zelf ook wel. Maar moet je per se een goed gedicht hebben geschreven hebben om jezelf dichter te mogen noemen?"

Ton van 't Hof publiceert nu al dágen allerlei niet-vrolijks, hier, hier en hier bijvoorbeeld: "Ik heb meer met de geest dan het lichaam. Lees ergens dat je daar in het laatste kwart van je leven niet veel aan hebt."

Op de website van The Paris Review trekken ze zich er niets van aan en gaan ze gewoon vrolijk (hoewel) door met het plaatsen van... lentegedichten.

Interview met Marjolijn Februari

Vorige week verscheen deel 1 van een interview met Marjolijn Februari op de website van Hard/Hoofd. De interviewer, Jan Postma, schreef onder meer:

"En middenin ons gesprek was daar ineens een intermezzo dat enerzijds volledig op zichzelf leek te staan, maar tegelijkertijd al het andere in perspectief plaatste. Dit verhaal over haar familie verhoudt zich tot de rest van het gesprek, zoals Dostojevski’s verhaal over de Grootinquisiteur staat tot de rest van De Gebroeders Karamazov."

Nu, dat klopt, dat kan iedereen die deel 2 vandaag gaat lezen beamen. Februari komt met verhalen die we in interviews met haar niet eerder lazen. In het begin van het tweede deel zegt Februari: "De geschiedenis valt uiteen in een grote berg privé-besognes; die zijn helaas niet allemaal af te doen als klein leed. Was het maar zo." Wel als "persoonlijk leed".

Hou Boon Schoon

Boon[Ingezonden mededeling]

Op 15 maart 2012 zou onze nu grote maar vroeger verguisde meneer Louis Paul Boon honderd jaar geworden zijn.

Boon zei: “Het is mogelijk dat het onmogelijk is om iets nieuwer en juister te zeggen, maar over al het geschrevene daalt de stof der tijden neer, en ik peins daarom dat het goed is als er om de 10 jaar een andere een kruis trekt over al die oude dingen, en de wereld-van-vandaag opnieuw uitspreekt met andere woorden.”

Dat is wat Lezen in de Lente wil doen.

Lees meer "Hou Boon Schoon" »

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën