Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« december 2011 | Hoofdmenu | februari 2012 »

januari 2012

31 januari 2012

Nieuw gedicht Lukas Meekers

Nieuw gedicht van Lukas Meekers op Gedichtenforum: Perennitas (Tweede Carthaagse).

Ludo Abicht over Annemarie Estor

"Vijf maal heb ik De oksels van de bok gelezen. Als je dit werk voor de eerste keer leest, als een argeloze lezer, word je bevangen door een diep medelijden met de studenten literatuurwetenschap die over pakweg een halve eeuw deze tekst zullen moeten bestuderen. Zij zullen bij benadering deze tekst moeten begrijpen, het gedicht op een filologisch zinvolle manier tijdens een examen moeten kunnen verklaren, en het daarna nog eens aan leerlingen moeten uitleggen die intussen écht geloven dat alles via twitter of andere zogenaamd 'sociale media' – wie heeft in karlsnaam deze misleidende term bedacht – kan worden opgeslagen en mentaal verwerkt. Tegelijk denk je tijdens die eerste lezing: hier zit heel wat in. Maar je kunt er niet meteen de vinger op leggen wàt er precies in zit. Daarvoor is de tekst te complex, met allerlei tentakels naar oosterse en westerse, bijbelse en schaamteloos heidense, in elk geval ergens voor ons relevante mythologieën. Daar kom ik verderop nog op terug."

Aan het woord is Ludo Abicht, die de inleiding hield bij de nieuwe bundel van Annemarie Estor. De gehele tekst staat op de website OoteOote.

Budé en Laschen

Boven tegen de hemel zoals vroeger vaak de in-
gevroren strepen, ver daarachter het geluid.
De aarde, laatste 'Gegend der Geschlagenheit', blauw-
grijs vastgekoekt bed van as waaruit nu
één voor één, af en toe samengebundeld door de wind
restjes veren stijgen, zich verzamelen boven
een haastig verlaten van voeten in het ijzer, in het
boek van de lava, ongelezen, drijven sporen voorbij.

Frans Budé vertaalde een mooi gedicht van Gregor Laschen. De hele tekst is te lezen op FB's weblog.

Doeschka Meijsing overleden

"In haar woonplaats Amsterdam is gisteravond de schrijfster Doeschka Meijsing overleden. Zij werd vierenzestig jaar. Meijsing stierf aan de complicaties van een zware operatie.  (...) Annette Portegies, directeur/uitgever Querido: 'Doeschka Meijsing verborg een diepe kwetsbaarheid achter een superieure vorm van ironie, zowel in haar werk als in haar leven. Weerspannig als ze was, was ze een vrouw om van te houden. Querido rouwt om de dood van Doeschka, die bijna veertig jaar aan de uitgeverij verbonden was. De Nederlandse literatuur verliest opnieuw een auteur van wereldformaat." Meer op de website van Querido.

Meijsing was vooral bekend door haar romans. Toch was ze ook dichter. Ze publiceerde - zover ons bekend - één dichtbundel: Paard Heer Mantel. Gedichten (An Dekker, Amsterdam, 1986). Twee gedichten uit die bundel belandden in bloemlezingen; 'Daarachter' in De Komrij (blz. 1675) en  'Paard Heer Mantel' in De Spiegel (blz 494).

Vorig jaar was zij te gast in Benali Boekt. De uitzending is nog te bekijken:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Ivo Michiels wint prijs

[Op basis van een persbericht] The America Awards, for a lifetime contribution to international writing, awarded by the Contemporary Arts Educational Project, Inc. (in loving memory of Anna Fahrni) is dit jaar toegekend aan Ivo Michiels (1923). Als ik deze link volg, zie ik dat hij in een rij internationaal bekende winnaars staat.

Over Delphine Lecompte, Charles Bukowski - en over Jackson Pollock

door Koenraad Goudeseune; bij het verschijnen van Blinde gedichten van Delphine Lecompte

De vrouwelijke Charles Bukowski. Wie? Charles Bukowski. Je hebt mensen die er hun neus voor ophalen, maar wel en oprecht veel van W.H. Auden en T.S. Eliot houden. Charles Bukowski, op zijn beurt, hield niet van auteurs als Saul Bellow, Vladimir Nabokov. Maar wat het bloed achter zijn ogen werkelijk deed zieden, was de stoet intellectuele windbuilen, de cultureel correct denkende poortwachtertjes, de filosofische nuance zoekende operetteprofessoren en would-be-schrijvers die in zijn dagen het mooie weer maakten en waarvan de tijd en het stof geen letter zou sparen. De lijst van schrijvers waarvan hij niét hield is eindeloos en, nou ja, je kunt dat ook wel een beetje jammer vinden. Het betekent op zijn minst dat hij heel wat tijd heeft liggen verschijten met het doorgronden van al die inwisselbare oeuvres. Van wie hij wel hield: John Fante.  

Wie houdt er niet van Charles Bukowski? Benno Barnard, bijvoorbeeld. Je meent het? Ja, heeft ie me zelf toevertrouwd, en ik vermoed dat ook iemand als Paul Demets niet veel met Bukowski op heeft. Het kan aan mij liggen, maar het is alsof je niet én van Jos de Haes én van Charles Bukowski kunt houden. Het is alsof die poetica's elkaar beledigen en het leven onmogelijk maken. Nu, in ieder geval beledigt Charles Bukowski. Heerlijk gênant soms, net zoals Herman Brusselmans. Kijk, als je iemand als Philip Roth vreselijk niks vindt, dan ben je niet goed bij je hoofd natuurlijk.

Lees meer "Over Delphine Lecompte, Charles Bukowski - en over Jackson Pollock" »

30 januari 2012

Weg bij (wetenschappelijke) uitgevers?

Marc van Oostendorp denkt in zijn dagelijkse column na over de manier waarop wetenschappelijke teksten anders, buiten bepaalde uitgevers om, kunnen worden uitgegeven. Blijkbaar is er behoefte aan een minder knellende band met bijvoorbeeld Elsevier, want "(...) Er is bijvoorbeeld een website thecostofknowledge opgericht, waar op dit moment bijna 1500 wetenschappers hebben verklaard dat ze niet langer bij Elsevier publiceren. Daar zit slechts een handjevol taalkundigen bij en voor zover ik kan zien geen enkele literatuurwetenschapper."

Van Oostendorp ziet wel licht, aan het einde van de tunnel: "Ook mijn handtekening staat er niet, want ik zie een betere oplossing: weglopen bij die uitgevers. Voor onszelf beginnen. Neerlandistiek is tien jaar geleden begonnen. Dat was misschien te vroeg. Het verdient een nieuwe kans; ik ga me daarvoor inzetten."

Via het Cultureel Persbureau kwam ik op het spoor van een ander artikel, waarin ook wordt nagedacht over het al dan niet zelf uitgeven van boeken; het is geschreven door Louis Altucher en na te lezen op de website thecrunch.:

"I’ve published eight books in the past seven years, five with traditional publishers (Wiley, Penguin, HarperCollins), one comic book, and the last two I’ve self-published. In this post I give the specific details of all of my sales numbers and advances with the traditional publishers. Although the jury is still out on my self-published books, “How to be the Luckiest Man Alive” and I Was Blind But Now I See. I can tell you these two have already sold more than my five books with traditional publishers, combined."

Klik vooral ook even door naar de artikels onder de links in het bovenstaande citaat.

Recensie: Fred Papenhove

Papenhove

Door Willem Thies 

Fred Papenhove (1956) werkte onder andere als dienstplichtig marinier, boekverkoper, privé- chauffeur, verslaggever bij Het Haags Straatnieuws en de daklozenkrant. Voor zijn derde bundel, De hemel is vol zwaluwen, werd hem de Halewijn- literatuurprijs toegekend. Onlangs verscheen, bij Uitgeverij Van Gennep, diens opvolger: Zweep je beste been voor.

Zweep je beste been voor is een verzameling, meest korte (ten hoogste de lengte van een alinea in een roman), prozagedichten, consequent geschreven vanuit het perspectief van een kind (aangeduid als ‘je’), een opgroeiende jongen van een jaar of tien.

De jongen is in wezen een eenling: enig kind, zich solitair gedragend en opstellend, al heeft hij een enkele makker en zijn er buurjongens met wie hij speelt en (schijn)strijdt.

Lees meer "Recensie: Fred Papenhove" »

De (hardwerkende) Vlaming

Gisteren was het WK veldrijden, een sport die zich voornamelijk afspeelt in de geest van de koersliefhebbende Vlaming. Vandaag schrijft Ann de Craemer een column voor M, de nieuwe cultuurbijlage van De Morgen waarin ze een aspect van de aanbidding die veldrijders en wielrenners ten deel valt analyseert aan de hand van een mythe, die van de "(Hardwerkende) Vlaming".

"De verkiezing tot 'flandrien van het jaar' is een aanfluiting van wat de flandriens naar verluidt waren: onbehouwen jongens voor wie de fiets een redmiddel uit de armoede was. Ze demarreerden tot ze neervielen en koersten meer met de buik dan met het verstand, wat alleen al de oortjes in de hedendaagse wielrennerij onmogelijk hebben gemaakt. Toch duiken er overal flandriens op, en vast is het geen toeval dat de mythe van de flandrien herleeft op het moment dat ook de mythe van 'hardwerkende Vlaming' weer springlevend is."

29 januari 2012

Brieven Burroughs komen uit

Op de website van The Paris Review zijn een paar brieven te lezen van William Burroughs. Op 7 februari zijn die te vinden in Rub Out the Words: The Letters of William S. Burroughs 1959-1974. De voorproefjes maken in elk geval nieuwsgierig naar wat hij allemaal aan wie te melden heeft. Aan zijn zoon schrijft hij bijvoorbeeld in een merkwaardige mengeling van poëticaal proza en vaderlijke genegenheid:

"A game I play is to type out phrases from Rimbaud or any poet I fancy. Then I cut into sections. Rearrange putting section four with section one and section two with section three and select a new arrangement.Try it some time with Rimbaud or any writing. Enclose picture of my self taken in Paris by Charles Henri Ford a writer of novels and films."

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën