Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« oktober 2011 | Hoofdmenu | december 2011 »

november 2011

30 november 2011

Why Daniel Radcliffe?

"Daniel Radcliffe, the star of Harry Potter, 22, is reportedly in talks to play Allen Ginsberg in Kill Your Darlings, an independent film about poetry, stalkers and murder in New York in the 1940s. (...) Why Radcliffe? It has the feel of a calculated walk on the wild side, the sort of reputation-scruffing project that originally-attached name Jesse Eisenberg has already notched up plenty of. Radcliffe has The Woman in Black coming out soon, and has to finish his run on the Broadway musical How To Succeed in Business Without Really Trying, but he has yet to prove any kind of aptitude or credentials in grittily offbeat independent fare." Op de website van The Telegraph.

De Nederlandse poëziekritiek? Lezen! (2)

- Een vervolg op dit artikel -

SoestdijkDe monarchie en de Nederlandstalige poëziekritiek hebben één ding met elkaar gemeen: ergens in de kern schuilt een geheim (van "Soestdijk", van "de kritiek") dat gewone stervelingen niet hoeven te kennen, maar waar ze wel hun leven naar dienen in te richten. In wezen is zowel de monarchie als de Nederlandstalige poëziekritiek ondemocratisch, wat zeg ik: antidemocratisch.

Dus als er een soort vermolmd praatje over de vermeende tegenstelling tussen een "talige" en een "maatschappelijk/politieke" lezing van de nieuwe bundel van Tonnus Oosterhoff verschijnt, van Frank Keizer, op De Reactor, en als er dan luide wordt gejubeld over een "nieuwe stem", dan is dat een nieuwe stem. Punt. Uit. Bij erfopvolging.

Lees meer "De Nederlandse poëziekritiek? Lezen! (2)" »

Filmpje bij Motorrraria

Filmpje n.a.v. dit boek:

Schots.... - gedicht van Guus Betlem Jr.

Schuimvlokken_omslagEen paar weken geleden berichtte ik over de eens zo bekende jeugdboekenschrijver én dichter Guus Betlem Jr. (1905-1977). Schuimvlokken, zijn enige dichtbundel, is inmiddels in m'n bezit en ook is meer bekend geworden over waar en wanneer hij precies de dood vond: 12 november 1977, te Rapollo, Italië. In de bundel staan grappige gedichten over auto's, het gegoede gezinsleven, mekkerende meiden, hotelperikelen en... dit gedicht over twee Schotten:   

Lees meer "Schots.... - gedicht van Guus Betlem Jr." »

Dirk Vekemans over "asemische poëzie" (maar over veel meer)

Dirk Vekemans schreef (tot nu toe) drie blogberichten over "asemische poëzie" (naar aanleiding van een Perdu-avond). Jammer genoeg is Vekemans wel een groot schrijver, maar niet iemand die kundig redigeert. Toch bevat de reeks een paar parels die het lezen meer dan de moeite waard maken.  Deel 1 staat hier, deel 2 hier, deel 3 daar. Uitgangspunt van zijn reeks:

"Met name zal ik willen verduidelijken dat deze asemische praktijk enerzijds reageert op een onherroepelijk verval van de literatuur, het literaire bestel zoals wij die/dat meenden te kennen & zich in grote mate opwerpt als eenpost-literaire activiteit, een paradoxale vorm van literatuur-na-de-literatuur. En dat er anderzijds binnen de asemics een nogal futuristisch aandoende wil aanwezig is om creatief bezig te zijn in een zgn. ‘post-literate’cultuur, een cultuur voorbij het alfabetisme, waarin de geschreven taal zo niet verdwenen dan toch een veel minder dominante positie inneemt t.o.v. meer directe (?) en meer efficiënt gedachte, in de eerste plaats audio-visuele communicatie."

Maar het zijn vooral de apocalyptische passages die blijven hangen en die de manier waarop hij een werkwijze combineert met een breder maatschappelijk "probleem" doen opstijgen: 

"Maatschappelijk gezien is de eens zo geroemde dichter, de o zo verre nazaat van Dante, Poesjkin en Shakespeare, alle emancipatiebewegingen ten spijt,  lager in aanzien dan een criminele, drugsverslaafde, gehandicapte, schizofrene en lesbische prostituee van vreemde origine. Enkele jongeren gaan, geïnspireerd door een dusdanig belabberde vorm van retoriek, een van lagere sentimenten doorschoten taalgebruik dat zelfs een slaaf in het oude Rome niet over zijn lippen zou krijgen, als protest enkele weken kamperen op de onbewoonde straten van Wall Street, een niet eens zo belangrijk dataverwerkingsknooppunt van het Alziende Kapitaal."

29 november 2011

NK Poetryslam 2011

G.H. 's-Gravesande spreekt (in diverse toonaarden; over nachtschade en kinkhorens)

GravesandeGisteren laat in de nacht was ik op een van de begraafplaatsen in Bilthoven. Vraag maar niet waarom, want dat ga ik toch niet zeggen. De sfeer was, och, wat zal ik zeggen? Rustig. Ja, het was er rustig en alleen een paar zombies zorgden voor wat reuring. Een potje schedelwerpen liep bijna uit de hand. Maar na drie uur hoorde je nauwelijks meer wat, behalve het gekweel van dolende zielen en het gebabbel van de kerkhofuilen.

Tot er ineens.... een gierende lach tussen de zerken door sneed. Ik schrok ervan, tijdens mijn drukke bezigheden. Het geluid was afkomstig uit een op het oog goedmoedige geest die naast zijn eigen graf zat. Hij had (en ik heb werkelijk geen idee hoe hij er aan kwam) een Samsung Galaxy 10.1 met een abonnement van T-Mobile. De tranen liepen over zijn onstoffelijke omhulling naar beneden, waar ze op zijn steen vielen en meteen veranderden in hele kleine ijspegels.

"Meneer?"  vroeg ik, voorzichtig. Je weet het maar nooit.

"Heer Breukers," sprak de geest. "U bent het! Wat fijn om u hier een keer te zien!"

"Met wie heb ik het genoegen?"

"G.H. 's-Gravesande is de naam."

Lees meer "G.H. 's-Gravesande spreekt (in diverse toonaarden; over nachtschade en kinkhorens)" »

Over boekomslagen

"There is no right or final answer with a book cover. Where music albums are forever identified with the artwork that clad them on release, book covers change and change again. Over time a much-reprinted novel or short story collection will generate scores of different cover designs around the world. While the visual interpretation of any book’s contents can be taxing, with some books the stakes are especially high.Tadeusz Borowski’s This Way for the Gas, Ladies and Gentlemen is that kind of publication. Los Angeles architect and book lover John Bertram has organized a series of cover design competitions in which he asks designers to interpret a demanding work of fiction." Over van alles, en boekomslagen. Op deze website.

Henk Bres heeft een strafblad

Beste mensen van Debat op 2,
Naar aanleiding van de uitzending van afgelopen zaterdag waaraan ik deelnam, krijg ik indirect nu al de tweede bedreiging binnen van Henk Bres – en inmiddels een derde.
Laten we het eens bij de feiten houden. Ik zei in het debat (in reactie op een door jullie in de uitzending uitgezonden quote van Bres) dat
- Henk Bres een strafblad heeft
- Henk Bres een seksclub heeft gerund
- Henk Bres een pornoprogramma presenteert

De rest vindt u op de website van A.H.J. Dautzenberg.

Sinterklaasgedicht met platvoeten

Of je nu wit bent, of geel, of paars met witte stippels
Of je nu houdt van leren broeken of van jarretels
Er ís maar één denker en dichter die dampt als de funk
Jazeker, die is het, de enige, echte: Thomás von der Dunk

Leest u maar. Rijm- en kreupelritme-alert. Een eh... Sinterklaasgedicht van Thomas von der Dunk.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën