Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« september 2011 | Hoofdmenu | november 2011 »

oktober 2011

31 oktober 2011

Nieuwe roman Peter Drehmanns

Op Stanza: Krishna Bose

Krishna Bose  publiceerde poëzie in tijdschriften en bloemlezingen in India en daarbuiten. Van haar hand verschenen twee dichtbundels, A Spray of Flowers en Eternal Moments. Zij kreeg verschillende literary prijzen waaronder de Michael Madgusan Academy Award, de Editor's Choice Award van de International Library of Poetry USA en de eerste prijs in de All India Writing Competition. Zij is emeritus lector in de Engelse taal- en letterkunde aan het F.M. College Balasore, Orissa en woont tegenwoordig in Calcutta. De gedichten werden vertaald door Kees Klok en te lezen op Stanza.

Thijs en Evert Rinsema: kunstenaar en schrijver

Pauline Broekema, koningin van de human interest, leverde een interessant item aan het Journaal. Over twee broers, Thijs en Evert Rinsema, uit Drachten. Aanleiding is een tentoonstelling over leven en werk van beide broers in Drachten, in Museum Belvédère. Broekema:

"In Centre Pompidou in Parijs en het Tate Modern in Londen was zijn werk te zien. Hij wordt gerekend tot de beroemde kunststroming De Stijl: Thijs Rinsema, een schoenmaker uit het Friese Drachten, die zich bekeerde tot de avant-garde. Het Museum Drachten heeft de eerste grote overzichtstentoonstelling over Thijs Rinsema (1877-1947). En er is aandacht voor de al even uitzonderlijke Evert Rinsema (1880-1958), Thijs' broer. Museum Belvédère in Heerenveen heeft een kleine tentoonstelling met Stijl-meubels van Thijs en enkele van zijn schilderijen.

Meer informatie over de broers is te vinden op de website van de Stichting Historie in Perspectief, of op Wikipedia, Thijs en Evert. Een uitspraak van de laatstgenoemde, volgens Wikipedia: "Komt door te zwijgen niets tot stand, door spreken blijft niets staande." Mooi.

30 oktober 2011

Kampingplatzgedanken van Erik Nieuwenhuis

Een reactie op deze, deze en deze aflevering van ‘Kampingplatzgedanken’

Erik Nieuwenhuis schrijft in zijn meerdelige beschouwing ‘Kampingplatzgedanken’: ‘Ik wil niet beweren dat er geen schrijvers meer zijn die los van het ijdele gekakel in de sociale media stug doorwerken aan doortimmerde, meerlagige meesterwerken. Het probleem is alleen dat hun lezerspubliek stilaan gedecimeerd is tot een handjevol bejaarden met een bibliotheekpas en de genoemde 500 sekteleden.’
Het vervelende van dit soort zinnen is dat ze er ondertussen wel stáán, en dat ze de indruk wekken dat de auteur het juist zéker (zo) wil zeggen.

Nieuwenhuizen heeft geen hoge dunk van de gemiddelde (Nederlandse?) schrijver, en hij ziet daarbij een cruciale, maar vernietigende rol weggelegd voor social media.

Lees meer "Kampingplatzgedanken van Erik Nieuwenhuis" »

Poëzierapport: Sylvie Marie

SylviemarieHoger dan de haag kan ik nooit mikken

De titel van de tweede bundel van Sylvie MarieToen je me ten huwelijk, vroeg zou lezers kunnen afleiden en hen doen vermoeden dat het hier maar een stroperig niemendalletje betreft. Du roman à l’eau de rose.

Is het een keuze van de dichter of van de uitgever? Maar het kale, desolate beeld van een kamerhoek met enkele stopcontacten (een foto van de intrigerende Sarah Westphal) dat op de voorflap van de bundel staat, ontnuchtert meteen. De titel houdt een schijnmanoeuvre in zich: een vorm van ‘chicklit’ krijgen we geenszins aangeboden. Wat we hier lezen is niet de poëzie van

‘... het meisje met de lolly’ of van

‘... het kousenvoetensluipende meisje
dat je met de handen voor je ogen verrast
met een ontbijt.’

Lees meer "Poëzierapport: Sylvie Marie" »

Nederland Leest: boek vol fouten

Voorpublicatie Komrij's poëziekalender (4 + slot)

Komrijkalender Op 1 november  verschijnt bij uitgeverij Van Gennep een bijzondere scheurkalender: Mijn poëziekalender van Gerrit Komrij. Niet alleen selecteerde Komrij de gedichten, ook voorzag hij elke gedicht van polemisch, didactisch, autobiografisch en altijd geestig en erudiet commentaar.  Aan bod komen de belangrijkste debuten van de afgelopen jaren, gedichten van vergeten dichters, typische kalendergedichten voor speciale dagen en gelegenheden, reeksen gedichten over Portugal en de kleur blauw, Zuid-Afrikaanse gedichten over 'plekname', gedichten over  honden, katten en vlooien, gedichten uit de Turing Nationale Gedichten Wedstrijd en niet in de laatste plaats gedichten van Komrij zelf. In de commentaren schrijft hij onder meer over een distichon als een bom, over de redding van de Vlaamse poëzie, over gemeenplaatsen en clichés, over muzikaliteit en woorddronkenheid en over het karakter van de nieuwste generatie dichters. Mijn Poëziekalender ligt op 1 november in de winkel; vandaag de vierde en laatste voorpublicatie, een gedicht dat u op 6 november 2012 kunt lezen:

Lees meer "Voorpublicatie Komrij's poëziekalender (4 + slot)" »

29 oktober 2011

Michael Higgins president Ierland

"Michael Higgins, een 70-jarige dichter, is zaterdag officieel uitgeroepen tot de nieuwe president van Ierland. Dat gebeurde door de voorzitter van de kiescommissie na het tellen van de stemmen van de verkiezing van donderdag. De socialist en voormalige minister van Kunst versloeg bij de verkiezingen de zakenman Sean Gallagher en de oud-IRA-leider Martin McGuinness." Meldt nu.nl.

28 oktober 2011

Teruggevonden novelle Vaandrager verschijnt

Onlangs maakte weblog Tzum bekend dat Karel ten Haaf een ongepubliceerde novelle van een van zijn literaire helden, C.B. Vaandrager, had ontdekt (en voor veel geld antiquarisch aangeschaft). Het verhaal van zijn ontdekking is na te lezen in de publicatie Boterdiep van uitgeverij Passage. Alleen al het verhaal van Ten Haaf maakt het de aanschaf waard.

Vandaag is besloten dat Passage de novelle van Vaandrager, die Sleutels heet, op 18 maart, de sterfdag van Vaandrager, zal publiceren. Een mooi moment! We spraken kort met de intens gelukkig bezorger Ten Haaf die ons toevertrouwde: "Volkomen onwerkelijk. Ik had niet gedacht ooit nog een nieuwe tekst van Vaandrager te zullen lezen, maar niet alleen is dat dus wel gebeurd, ik mag die tekst van mijn literaire held nog bezorgen ook. Echt geweldig."

Sir Peter Stothard over Anonymous

"At present, there are no plans to run a review of Roland Emmerich's new film Anonymous in the TLS. Careful analysis of its constituent parts – chiefly, the premiss that Shakespeare didn't write his own plays, but farmed them out to a conveniently ingenious yet secretive aristocrat (Edward de Vere, Earl of Oxford, played in the film by Rhys Ifans) – suggests that there might be better things to do with the paper's arts pages than reviewing Anonymous. Sorry about that. But . . ." Sir Peter Stothard blogt, op de blogpagina van de Times Litterary Supplement.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën