Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« augustus 2011 | Hoofdmenu | oktober 2011 »

september 2011

29 september 2011

Koenraad Goudeseune en Martijn Benders

Eigenzinnig kun je de poëzie van Martijn Benders beslist noemen, maar daarmee zeg je dus niets, want poëzie hoort eigenzinnig te zijn. Maar wat maakt Benders' eigenzinnigheid de moeite waard? Alleen al zijn houding. Net zoals de eerste de beste dorpsdichter geeft Martijn Benders uit in wat zo mooi heet 'eigen beheer', de grijze zone in de literatuur waar alles wat ook maar ten naaste bij zo ongeveer op een gedicht lijkt ook aldus wordt gepresenteerd in vaak tenenkrommende uitgaves. Zijn houding dus in het politieke en sociologische klimaat van de Nederlandse poëzie. Een houding die ik van intellectuele moed vind getuigen. Een houding die ik bewonder. Een houding die ik des dichters vind. Fed up met het officiële circuit.

KG: In hoeverre, Martijn, stuurt die houding ook je eigen schrijfact? Puberend licht, schrijf je in 'Gnomon', over de bliksem. Prachtig beeld, maar ik vroeg me af of daarin ook de bevoogding van de wereld kan worden gelezen en van die wereld het officiële, het aantoonbare, het machtige?

MB: Dat gedicht is gebaseerd op het nummer 'teenage lightning' van Coil, een avantgardistische formatie waar ik me altijd heel verbonden mee heb gevoeld. 'it's only lightning, teenage lightning' heet het daar. Coil is nu compleet de pijp uit, hebben altijd min of meer in eigen beheer uitgegeven en altijd geweigerd op te treden, tot hun laatste jaren toen optreden ineens een concept werd in plaats van iets wat erbij hoort. Dat spreekt mij aan.

Ik vind normaal optreden een vorm van mezelf herhalen, en ik wil bewust niet steeds met mijn 'oude zelf' bezig zijn maar liever steeds nieuwe dromen najagen. Meestal kijk ik boeken die ik heb geschreven ook niet meer in. De betekenis van Gnomon - puberend licht - het gedicht gaat denk ik over iemand verliezen aan een verslaving, maar heel zeker weet ik dat niet meer, kan het me niet zo goed herinneren. Ik weet nog dat het einde van dat gedicht mij heel lang stoorde en ik het bij publicatie nog steeds een onbevredigend einde vond maar ik vond dat ergens conceptueel wel passen bij het gedicht zelf.

Lees meer "Koenraad Goudeseune en Martijn Benders" »

Linda Duits over Facebook

"In Blind Faith vinden we ook de oplossing voor alle mensen die de groeiende macht van Facebook vrezen. De protagonist ontmoet een vrouw die zich verzet tegen de dwang van het delen door valse updates. Ze kopieert passages van anderen in haar blog en monteert zelfs het lichaam van iemand anders in haar verplichte ontmaagdingsvideo. Als je Facebook daadwerkelijk omver wilt werpen, doe je dat dus niet door op te zeggen (het is Hyves niet), maar door jezelf tot fictief personage te maken." Linda Duits over literatuur en Facebook, op De Jaap.

Interview Willem Melchior online

"We hebben afgesproken op het strand van Zandvoort. Daar situeerde hij ooit nog zijn zomerliefderoman Het hoofd op de buik (2002). Het leek ook wel juist om met Willem Melchior te praten op een plek waar het lichaam in al zijn glorie te zien is. De fascinatie voor het menselijk lichaam én voor de seksueel getinte pijniging ervan, zijn de onderwerpen van zijn nieuwe boek, Lichaam der smarten. Vier hoofdstukken lang reizen we mee naar Frankrijk met Melchiors alter ego Maarten Reijser. Samen met diens gastheer, Theo, net als Maarten een masochist, bezoeken we onder meer het kasteel annex klooster van La Père-Colline. Lichaam der smarten is beknopt (77 bladzijden) en houdt de kaarten dicht bij de borst. En er is lang aan geschreven: van september 2008 tot december 2010."

Mark Cloostermans interviewde Willem Melchior en de tekst is nu online te lezen...

 

Henk Pröpper naar Bezige Bij

"Henk Pröpper wordt de nieuwe directeur van De Bezige Bij. Dat heeft de uitgeverij vanmiddag bekend gemaakt. Pröpper (1958) is nu directeur van het Nederlands Letterenfonds. Hij begint op 1 december. Pröpper bouwde de afgelopen jaren als directeur van het Letterenfonds (en van de voorganger, het Nederlands Literair Productie- en vertalingenfonds) een kolossaal netwerk op onder schrijvers en buitenlandse uitgevers. Dat laatste is voor De Bezige Bij van groot belang; de uitgeverij leunt de laatste jaren steeds meer op vertaalde boeken, zoals Elizabeth Gilbert, Karin Slaughter en Paolo Giordano." Meldt NRC Handelsblad.

Boekblad meldt onder meer: "De afgelopen tijd circuleerden in de wandelgangen verschillende namen als opvolger van Robbert Ammerlaan, onder wie Joost Nijsen van Podium en Henk Pröpper. Ammerlaan maakte in 2009 al bekend niet met 65 jaar met pensioen te zullen gaan. De directie van WPG had hem gevraagd langer te blijven. (...) Robbert Ammerlaan (67) blijft tot eind 2013 als publisher-at-large nauw aan De Bezige Bij en haar auteurs verbonden en nauw bij alle strategische uitgeefbeslissingen betrokken."

"In een deze week verstuurde brief aan de auteurs van De Bezige Bij schrijft Robbert Ammerlaan: 'Ik geloof te mogen zeggen dat De Bezige Bij vandaag de dag de grootste en belangrijkste uitgever van literatuur en non fictie in ons taalgebied is – en ook de meest kleurrijke. Ik ben ervan overtuigd dat De Bij onder mijn opvolger die sterke positie zal kunnen behouden en uitbouwen - en dat zij trouw zal blijven aan de geschiedenis, de passie en de auteursgerichte uitgeefcultuur die ons huis zo bijzonder hebben gemaakt. Aan die waardevolle traditie hoop ik de komende jaren te blijven bijdragen.'"

28 september 2011

Paul Abels over Muskee (en God)

"Hermans vriend Epuk heeft in Grolloo gewoond. Daar heeft hij leren roken en drinken en van blues en van Harry Muskee houden. Allemaal door Harry Muskee. Epuk is spijkerhard en boterzacht. Herman belt hem. Epuk zegt eerst niks. Hij heeft net een kaarsje gebrand voor het portret van de dode blueslegende. ‘Nee,’ zegt Epuk, ‘het leven gaat godverdomme niet gewoon door, dat zijn laffe praatjes van de uitvaartverzekering.’ Hij slikt en neemt een slok."

Lees door op Torpedo Magazine >>

27 september 2011

Nieuw gedicht Jonathan Robijn

Nieuw gedicht van Jonathan Robijn op Gedichtenforum: In de asem op het venster.

Uitgeverij P en de internetoplichter (slot)

Knack meldde laatst over een internetoplichter, die de website van Uitgeverij P zou, ja, wat? Wij berichtten er hier over. Nu meldt Knack de verrassend eenvoudige oplossing van het raadsel: "Leo Peeraer excuseerde er zich voor de problemen rond de site van zijn poëzieuitgeverij P. Blijkt dat die al een tijdje niet meer werkte én dat hij naar eigen zeggen werd afgeperst. Voor 1000 euro zou de site opnieuw operationeel worden, aldus een zogenaamde internetoplichter tegenover Peeraer."

DBNL en WPG digitaliseren backlist

"Vandaag maken de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) en WPG Uitgevers bekend dat ze in nauwe samenwerking een groot deel van de out-of-print titels van de uitgeverijen De Bezige Bij, Thomas Rap, Cargo, De Arbeiderspers, Querido, Nijgh & Van Ditmar en Athenaeum—Polak & Van Gennep digitaliseren en als e-book beschikbaar zullen maken." Lees door op de site van DBNL.

Het (geloofs)drama in Weert

Geschreven naar aanleiding van deze Spits-column van Naima el Bezaz 

Drie maanden geleden liep ik door het centrum van Weert, de stad waar ik zes jaar op de middelbare school heb gezeten. Het was marktdag. Ik slenterde langs de kramen, gedachteloos, en keek af en toe omhoog naar het raam van de flat waar ooit, in de jaren zeventig, Gerard Reve woonde.

Plotseling kwam de winkelende mensenmassa versneld in beweging. Er klonk gegil. Een oude vrouw viel en er liepen mensen over haar heen. Voordat ik zelf werd meegesleurd door de massa zag ik hoe iemand zijn voet op het hoofd van de vrouw zette en dóórtrapte. Onbewust.

Het was Eisenstein. Die scène op de trap, maar dan zonder trap.

Mensen schreeuwden: 'Hij schiet! Hij schiet mensen dood!' Ik liet me meevoeren door de stroom. Een paar minuten later zag ik hem. Een man in een legeruniform die een geweer droeg en af en toe een schot loste. Gericht. Op mensen die hem voor de voeten liepen.

Ik hoef er verder niet over te schrijven, het heeft allemaal in de krant gestaan.

Lees meer "Het (geloofs)drama in Weert" »

26 september 2011

Harry Muskee (1941 - 2011)

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën