Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Uitgeverij De Contrabas

Elders

« Over grote en kleine uitgevers | Hoofdmenu | Nieuwe bundel Paul Demets »

16 september 2011

China, tempel van wijsheid en cultuur (16)

Een nagekomen Chinabericht. Deze week in VN, een stuk van Ramsey Nasr. Die ineens, als door een wonder, een verzetsstrijder is geworden. Citaat:

"Nasr beschrijft hoe hij worstelde met het advies van velen de Chinese gastheren niet voor het hoofd te stoten met kritiek en geen problemen te veroorzaken waar zijn collega’s alleen maar schade van zouden kunnen ondervinden. Vlak voor zijn vertrek ontmoet hij via-via heimelijk een van de bekendste dissidenten: de beeldend kunstenaar Ai Weiwei. De activist staat onder huisarrest en mag niet met de media praten. Nasr legt ook hem de vraag voor wat de Nederlandse schrijvers hadden moeten of kunnen doen."

Boeiend. En niet helemaal in overeenstemming met zijn opmerkingen bij DWDD... Dit citaat is ook bepaald vervreemdend:

"Ik verdedig me door aan te geven dat we wel degelijk over deze situaties gesproken hebben, bij vrijwel elk optreden, maar dan zonder namen te noemen, meer in algemene zin, via beeldspraak waarbij iedereen meteen had begrepen waarop we doelden. Dat was ons juist door de Chinezen aangeraden. ‘Je had niet onze namen hoeven te noemen, maar je kunt toch op zijn minst vragen waarom er allerlei mensen om hun mening gevangen zitten?’ Mijn hoofd wordt zwart. Waarom hoor ik dit nu pas? Ik denk terug aan die keer dat ik sprak over het weghalen van kunstenaars uit de maatschappij. Dat ik publiekelijk uitsprak dat ik veel schrijvers niet hebt kunnen zien op de beurs die ik wel had willen zien. Heldhaftig was het niet, maar het voorkwam dat de discussie meteen werd afgebroken."

Waarom hoor ik dat nu pas... je zou bijna geloven dat Nasr het meent, wat hij schrijft.

Deze zeer geheime missie is trouwens niet geheim, lezen we: "Bij het afscheid moet Nasr zijn naam laten optekenen in het gastenboek. Ai Weiwei moet de namen van zijn bezoekers opgeven bij de politie. Bij het verlaten van het huis zwaait hij naar de camera van de politie."

Kortom: eerst reizen, en dan thuis de morele stoep schoonvegen. Hoe ging dat ook weer, dat citaat van Brecht?

Reacties

Pierre Volondat

Die Nasr die probeert ook maar wat-lijkt me niet dat hij nou veel goeds of kwaads doet-zover je hem kunt beoordelen vanachter het glas van de TV lijkt het niet een vals doortrapt of achterbaks iemand-hij wil graag belangrijk zijn-maar ook dat is niks bijzonders in de wereld van de cultuur wemelt het van wichtigmachers die zichzelf erg interessant vinden-meestal maken die niet heel erg boeiende kunst-kan ook niet wanneer je je tijd voornamelijk doorbrengt met zaken aan de rand van de kunst.

Laat een reactie achter

Als u reeds een TypePad of TypeKey account heeft, gelieve u dan aan te melden.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013. Interessant voor schrijvers en dichters.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

april 2014

ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...