Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Man zoekt bal van Sander de Vaan -- de voetbalbundel voor dit WK

Elders

« China, tempel van wijsheid en cultuur (11) | Hoofdmenu | China, tempel van wijsheid en cultuur (13) - Maghiel van Crevel »

07 september 2011

China, tempel van wijsheid en cultuur (12)

"Het lijkt allemaal zeer inspirerend, deze culturele uitwisseling tussen Oost en West. Toch zit er een smetje op het geheel: dit openbare culturele evenement is niet echt openbaar. Bepaalde mensen mogen niet deelnemen, laat staan in gesprek gaan met de buitenlandse gasten. Diverse leden van de onafhankelijke Chinese PEN zijn ruim voor het begin van de boekenbeurs door de veiligheidsdiensten gewaarschuwd om geen enkele uitnodiging van westerse organisaties, schrijvers of uitgevers aan te nemen. Eigenlijk konden ze maar beter weg zijn uit Peking tijdens de boekenbeurs en pas weer naar huis komen als de buitenlanders waren vertrokken." Tienchi Liao op de website van de Volkskrant.

David van Reybroeck, het morele anker dat alle andere morele ankers overbodig maakt, behalve David van Reybroeck, schrijft op de website van De Standaard (over dezelfde Tienchi Liao):

"Gevraagd naar de boekenbeurs in Peking mailde ze ons deze zomer dat we goed moesten beseffen dat het evenement een initiatief van de overheid was en dat alle grote uitgeverijen staatsuitgeverijen zijn. De Chinese regering beschouwt buitenlandse organisaties en schrijvers als een soort 'investering'. Gasten worden beleefd en hartelijk ontvangen, waardoor het voor de buitenlandse bezoeker zeer moeilijk is om kritiek te geven. Tienchi noemde die verhouding zelfs een soort ‘omkoping'. Maar tegelijkertijd voegde ze eraan toe dat de honger naar westerse literatuur, zowel fictie als non-fictie, zeer groot is. Mensen worden moediger en documenteren zich meer. Moest je die honger voeden, vroegen wij ons af, zelfs als de overheid om aanpassingen aan je boek vraagt?" 

Reacties

Inkwith Barubador

Ja, nogal wiedes. China heeft nog steeds een totalitair regime dat graag de touwtjes in handen houdt. En daar trapt dan een clubje Nederlandse schrijvers met open ogen in. Mensen waarvan je verwacht dat ze toch een beetje onafhankelijk kunnen nadenken. Financieel gezien houden ze er ook niets aan over, dus waarom doen ze dit eigenlijk?

buigt

Het zal banaal klinken, maar er is nooit één mooi afgeschermd motief om iets te doen. Je doet iets vanuit een soort motivatie-soep waarin allerlei ingrediënten ronddrijven.

Kijk, ijdelheid is natuurlijk het zout in de soep. En verder kun je nog aandachttrekkerij, zelfpromotie, onverschilligheid, naïviteit, kuddegedrag of geldlust zien. Maar ook missionarisme, voortschrijdend kortzicht, gebrek aan kennis, nieuwsgierigheid, liefde voor de Chinese cultuur van de derde Han-periode en nog zo'n drie dingen die me nu niet invallen.

Dat wordt een tijdje opgekookt. Even roeren en ja daar ga je. En voor je 't weet ben je op bezoek bij vriendelijke mensen.
Geen kwaad woord over vriendelijke mensen.

Laat een reactie achter

Als u reeds een TypePad of TypeKey account heeft, gelieve u dan aan te melden.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

juli 2014

ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...