Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« juli 2011 | Hoofdmenu | september 2011 »

augustus 2011

31 augustus 2011

Ramsey Nasr biedt Chinezen venster

Henk Pröpper over de Boekenbeurs van Peking

The Netherlands is a flat country

Had Nederland bergen
gehad, we hadden ze
beklommen

Maar er waren geen bergen
dan die vuilnisbelt, waarvandaan
het zicht op wie wij werkelijk waren
in een plat daglicht kwam
te staan

Lees het hele gedicht dat Ruben van Gogh, van het Utrechts Stadsdichtersgilde, schreef voor staatssecretaris Halbe Zijlstra, op het VanGoghLog.

 

Halbe Zijlstra en de gewijzigde speech

"Leuk, die staatssecretaris van hardrock en Tom Clancy. Meneer Halbe Zijsltra-san heeft in China zijn naam als verandermanager weer eens waargemaakt. Maar dan op een iets andere manier. In het land van de eeuwig dichtgeplakte monden opende hij de Nederlandse stand op de boekenbeurs aldaar, met een speech die de Nederlandse waarden er weer flink inramde bij de Chinezen. Enfin, om een boycot te vermijden door het land dat op dit moment in zijn eentje de economie van de VS omhoog houdt, moet je in bedekte termen spreken. Dat deed hij dus ook."

Op Het Cultureel Persbureau kunt u lezen hoe.

Studio Oudebildtzijl (16): De traditie ondervragen over haar waarheden

Janzen Het is een prachtige ervaring om grote thema’s uit de wereldkunst aan te treffen in een schuur, een koestal en een koelloods. Waar? In het Friese Oosterbierum, de geboorteplaats van beeldend kunstenaar Sjoerd Janzen (1955-2006). De boerderij waar hij ter wereld kwam, aan de Konkelswei, is nog tot 10 september het toneel van een grote expositie van zijn werk.

Aanstaande vrijdag treden daar Fries- en Nederlandstalige dichters op onder de toeziende ogen van zijn gekrijttekende figuren (zoals er hier links een staat, ‘Johannes de Doper’). Onder andere Eppie Dam, Cornelis van der Wal, Yva Hokwerda, Irene Bal en Abe de Vries zullen werk ten gehore brengen. Aanvang: 20.00 uur.

Klei

 Waar vroeger de koeien loeiden, hangt nu de reeks portretten van ‘losers’ die Janzen in 1983 maakte toen hij een jaar als zwerver in New York verbleef. En waar eertijds de aardappelen van z’n vader in vakken hoog opgetast lagen, pronken nu de dramatische, gewelddadige en soms meterslange zwart-witte krijttekeningen uit een latere fase – met tape vastgeplakt aan, hoe kan het anders, aardappelkisten. Alsof de zwarte klei van de streek niet alleen aardappels, maar ook deze kunst heeft opgeleverd, die onder de schijn en de gewoonte naar essenties graaft en die niets minder dan een beeldenstorm is.

Van de diverse tekeningen met bijbelse thema’s uit z’n latere werk, is ‘Johannes de Doper’ wel een van de interessantste, omdat deze tekening zo duidelijk laat zien hoe Janzen zocht naar de kern van een formulering en hoe hij dan moest breken met ingesleten verhalen over kunst.

Lees meer "Studio Oudebildtzijl (16): De traditie ondervragen over haar waarheden" »

Elvis & iets met pluisjes

"Ik was, jazeker, getuige van een gesprek over Beeldende Kunst. De dertiger wou 'iets met pluisjes' doen. Wat precies werd me niet duidelijk, maar geen probleem, want dat wisten ook de dames zelf niet. Toen het Grote Woord 'pluisjes' was gevallen, nam de dertiger haar iPhone ter hand. Ze zuchtte diep."

Over Elvis, de kaketoe, en over beeldende kunst, in de nieuwe Uitgelezen-column van Ann de Craemer.

Brouwers, Brusselmans, Brouille

Een literaire prijs krijgen, doet dat iets met een schrijver? 
Jeroen Brouwers
: Ach nee, ik ben ondertussen toch al zo’n vijftig jaar bezig in de literatuur. Die prijzen komen op je af. Je hoeft daar geen moeite voor te doen. Na het applaus voor de prijs vergeet je die weer onmiddellijk. Ik bewaar enkele oorkondes en blikken bekers onder mijn bed en mijn Gouden Uil staat ergens op de trap. Hier beneden laat ik me liever omringen door een beeldje van Dante.

Een citaat uit een interview dat Frank Hellemans met de winnaar van de Literatuurprijs 2011 van de Vlaamse Provincies. Na te lezen op de website van Knack.

Op dezelfde website een artikel van dezelfde journalist over Herman Brusselmans, de schrijver die onlangs nog de les gelezen kreeg door Brouwers. Brusselmans over Brouwers' bekroonde boek:

"Compleet  mislukt. Technisch, thematisch, stilistisch. Hij schrijft er dan nog bij dat hij er tien jaar aan heeft gewerkt, van 2001 tot 2011. Had hij het nog in drie weken geschreven, ik had hem nóg niet kunnen vergeven. Geloof me, ik heb veel respect en bewondering voor de man. Hij had alleen op tijd moeten stoppen."

30 augustus 2011

China, tempel van wijsheid en cultuur (1)

In het NRC van gisteren las ik: "Chinese auteurs staan in China onder grote druk van censuur, of riskeren sancties en gevangenisstraf. De toegang tot buitenlandse literatuur en tijdschriften is heel beperkt. Veel schrijvers wordt het publiceren onmogelijk gemaakt, en tientallen auteurs zijn gevangen gezet."

Maar als de wanhoop op zijn diepst is, lijkt de redding meestal nabij. Want gisteren kregen die schrijvers steun van twee (2) van de tweeëntwintig (22) Nederlandse schrijvers die naar de Boekenbeurs in Peking zijn gereisd. Ramsey Nasr en J. Bernlef. Deze twee heren ondertekenden, met zo'n 120 anderen, een steunbetuiging van Amnesty International.

Ik dacht aan een Chinese dissidente schrijver, ergens in een cel of een barak... Hij heeft het koud, en wordt mishandeld. Gelukkig weet hij, dat Ramsey Nasr en J. Bernlef heel dicht bij hem zijn. In gedachten. Terwijl ze aanzitten, aan een banket. Met secretaris Halbe Zijlstra, door Ramsey onlangs nog voor onderknuppel uitgemaakt, en de directie van het Letterenfonds.

"Nog een dim sum, Halbe? Lekker Chinees eten hebben ze hier, hè?"

Ja, het is wat. Die reis naar China... Het lijkt wel of mensen zich er ongemakkelijk onder voelen, onder die reis. Het heeft allemaal te maken met... de mensenrechten; gek genoeg is dat een onderwerp dat nooit of niet vaak ter sprake komt in contacten met, ik noem maar wat, de V.S., een land dat ook de doodstraf uitoefent en onlangs nog een 100.000 of wat Irakezen heeft omgelegd.

Lees meer "China, tempel van wijsheid en cultuur (1)" »

Nieuwe tien geboden, voor critici

"Gij zult uw lezers bij de kladden grijpen door creatieve analyses, originele kwinkslagen, bondigheid (vertel nooit de plot na!) maar in de eerste plaats door zelf goed te schrijven. Anders gelooft niemand dat u kunt lezen."

Dit is het achtste gebod, van de tien waarmee Arjen Fortuin de berg afkwam. Ze staan te lezen op nrcboeken.

Knack voert zero tolerance in

De website-moderatoren van Knack zijn het beu:

Net als zovele andere nieuwssites, biedt Knack.be zijn bezoekers de mogelijkheid om te reageren op artikels en om met elkaar in discussie te treden via een forum. Tussen deze inzendingen zitten vaak ongepaste reacties. We zijn er ons van bewust dat deze reacties het niveau van de website naar beneden halen en dat u als bezoeker beter verdient. 

Daarom voert Knack een nultolerantie in tegen ongepaste reacties. Gebruikers die een ongepaste reactie plaatsen, worden onmiddellijk gebannen, zonder waarschuwing en zonder uitleg. Zij krijgen geen toegang meer tot de reactiemodules. Over het schrappen van accounts wordt niet gecommuniceerd. 

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën