Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« mei 2011 | Hoofdmenu | juli 2011 »

juni 2011

30 juni 2011

Ton van 't Hof: Tourbundel (3)

De nieuwe bundel van Ton van 't Hof heet Fantastisch dat je dit kan! De gedichten zijn samengesteld uit het proza dat Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra spraken tijdens de Tour van 2010. 

De bundel is deze week (tot en met zondag 3 juli) te verkrijgen voor een introductieprijs van 12,5 euro incl. verzendkosten (en wordt in de tweede week van de Tour uitgeleverd, tenminste, aan de inschrijvers die deze week toehappen; over twee weken kost de bundel 15 euro). In aanloop naar de Tour van 2011 elke dag een fragment, dit keer uit het openingsgedicht '4e etappe: Cambrai – Reims'.

Bestellingen kunt u doorgeven via het mailadres onder de contact-knop.

TonvantHof ––Dus Renshaw op kop, Cavendish d’r achter, dan Hushovd, daarachter…
––Als… Daar komt Petacchi!
––Boasson Hagen.
––Petacchi gaat door ’t midden!
––Petacchi gaat! Hushovd…
––Petacchi gaat helemaal naar de andere kant van de weg!
––Petacchi!
––Petacchi aan de leiding of Cavendish!
––Cavendish!
––Petacchi aan de leiding!
––Petacchi!
––Petacchi helemaal rechts! Cavendish in ’t midden! Geeft ’t op!
––Geeft kennelijk op!
––’t Is Petacchi of McEwen!
––’t Is Petacchi of McEwen!
––Nee, Farrar!
––Petacchi of is ’t…
––Nou! Petacchi! Goakkelijk!
––Ohohoh! Onwaarschijnlijk! ’t Is weer die man van 36 jaar.
––Exact.

Kort rapport: Herta Müller

Müller Herta Müller- De rokkenjager en diens bijdehante tante

Het is prijzenswaardig dat uitgeverij De Geus niet alleen het proza maar ook de poëzie van Nobelprijswinnares Müller uitgeeft (nadat het bedrijf eerst alle Nederlandstalige dichters op straat zette, maar dit terzijde) – de markt voor vertaalde poëzie is op zijn zachtst gezegd krap te noemen tegenwoordig. Het zijn geen gewone gedichten maar collages die Müller maakt, van uit tijdschriften geknipte woorden. Deze zijn hier keurig in kleur afgedrukt zodat het origineel beschikbaar blijft in de tweetalige editie.

Er is duidelijk sprake van toeval in het werk,  bijvoorbeeld het titelgedicht waar de bundel ook mee opent. De bonte stoet personages die daar voorbijkomt is duidelijk de vrucht van het grasduinen door de bijeen geknipte woorden. Toch weet de dichteres daar een eenheid in te brengen; ze zijn allemaal op het kleine strand en de beschrijving sluit af met de waarschijnlijke dood van één van hen, die weer met de zee verbonden wordt.

Lees meer "Kort rapport: Herta Müller" »

Motorrijden: niet voor midlife-sukkels

Motorrrraria Motorrijden: het cliché wil dat iemand die eraan begint een midlife-sukkel is. Als de leden strammer worden, spannen de lederen motorpakken om 't strakst, in een ultieme zucht naar snelheid en seks. Dat is flauw, en zo'n cliché hoeft niet te kloppen. 

Hoewel... Misschien tóch. Want samensteller Paul Abels van het boek Motorrrrraria "verongelukte bijna met zijn Moto Guzzi. Dan ga je nadenken, meer dan voordien: waarom moet ik motorrijden, waarom moeten andere mensen dat? Daar moest een boek over komen. Motorrrrraria is gemaakt uit verwondering over de fascinatie van de mens voor de motorfiets."

Dat zijn toch mooie, melancholische midlife-overpeinzingen.

Het boek zal op 15 juli verschijnen en worden gepresenteerd tijdens de Zwarte Cross, een treffen voor alles wat zich met zinloze snelheid voortbeweegt.

In het boek vele, vele geschreven en beeldende bijdragen, van onder meer Erik Nieuwenhuis, Jan Cremer, Threes AnnaA.L. Snijders (die overigens niet durft op te treden tijdens de Zwarte Cross) en jullie niet ontrotse, van alle rijbewijzen verstoken hoofdredacteur, die niettemin een motorvers wist te schrijven.

Bestel dit prachtige boek en krijg het meteen na verschijnen toegestuurd! Op de foto hieronder: een motor en een motorvrouw.

Abels

Altijd wat met Shakespeare

"In 62 Kapiteln erzählt Senser aus Shakespeares Leben. Er schildert Szenen der Kindheit und Jugend in Stratford, wo er zur Schule ging und die Leidenschaft fürs Theater geweckt wurde und wo er noch als Jugendlicher die um acht Jahre ältere Anne Hathaway kennenlernte und später heiratete, als sie ihr erstes Kind erwartete. Senser schreibt von Shakespeares Aufbruch nach London, wo er sich ganz dem Schreiben und dem aufwühlenden Leben in der dreckigen und durchaus gefährlichen Stadt hingab. Nüchtern, aber effektvoll zeichnet Senser die Szenen aus dem düsteren Stadtleben; Strassenkinder und jugendliche Prostituierte kommen und verschwinden; der Alltag entfaltet sich zwischen Armut und Wollust, Prüderie und Promiskuität, Rausch und Melancholie."

Armin Senser schrijft een boek over Shakespeare. In versvorm. Lees meer op de website van NZZonline.

Shakespeare zou overigens aan de drugs zijn geweest: "A South African anthropologist has asked permission to open the graves of William Shakespeare and his family to determine, among other things, what killed the Bard and whether his poems and plays may have been composed under the influence of marijuana." Bron: livescience.com. Op het graf van de auteur staat het antwoord: "Blessed be the man that spares these stones / And cursed be he who moves my bones."

29 juni 2011

Ton van 't Hof: Tourbundel (2)

De nieuwe bundel van Ton van 't Hof heet Fantastisch dat je dit kan! De gedichten zijn samengesteld uit het proza dat Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra spraken tijdens de Tour van 2010. 

De bundel is deze week (tot en met zondag 3 juli) te verkrijgen voor een introductieprijs van 12,5 euro incl. verzendkosten (en wordt in de tweede week van de Tour uitgeleverd, tenminste, aan de inschrijvers die deze week toehappen; over twee weken kost de bundel 15 euro). In aanloop naar de Tour van 2011 elke dag een fragment, dit keer uit het openingsgedicht '2e etappe: Brussel – Spa'.

Bestellingen kunt u doorgeven via het mailadres onder de contact-knop.

TonvantHof ––Ja, hij heeft goed gedaald, die rijdt gewoon op kop ja, dat is een meesterdaler. Daar…
––Oh! Petacchi. Iedereen is gevallen hier, wat is hier aan de hand joh?
––Frank Schleck.
––Echt iedereen is gevallen, wat is ’t uh lag er iets op de weg?
––Dit is Terpstra joh! Of zie ik dat nou verkeerd? Dat was Terpstra! Ik dacht even de kampioenstrui van Luxemburg, maar nee, ’t is Terpstra.
––Met Petacchi. Wat een ellende voor die jongens.
––Hushovd en Cancellara zitten daar nog bij en Gerdemann zie ik hier ook en ik zie daar Gesink komen. Die heeft dus dit overleefd.
––Ze stoppen.
––Op een minuut achterstand van Chavanel en Roelandts. Roelandts heeft de beste sprint. En Gesink zegt, kom op we moeten door! Gesink heeft in de gaten met Freire bij zich.
––Ja.
––Kom op doorrijden!
––Ja en nu, wat gaat er gebeuren? Want…
––Hier, hier kunnen we winst pakken.
––Cancellara zegt we stoppen.
––Oh, Andy Schleck. Gesink ligt dus niet bij een valpartij hè, uh…
––Nee.
––Mo mogen we dat ook eens uitspreken?
––Dat bedoel ik.

Ellen Warmond overleden

Het Parool meldt: "Dichteres Ellen Warmond is gisteren na een lang ziekbed overleden. Ze is 80 jaar geworden. Dat maakte kinderboekenschrijver en vriend Dolf Verroen vandaag bekend. De dichteres is vooral bekend van de bundels Warmte, een woonplaats (1961) en Uitzicht op inzicht (1974). Voor het eerste boek ontving ze de Jan Campertprijs."

Hans Buskes, mindmappen

Vrijdag jongstleden sprak ik in Limburg, tijdens een middag over de Limburgse letteren. Echt waar. Daar ontmoette ik mede-spreker Hans Buskes, een ongelooflijk enthousiaste man die zich begeeft op het glibberige pad van de communicatie-adviezen en dergelijke.

Die adviezen tuigt hij op met een techniek die "mindmappen" heet; hij schreef er zelfs een boek over. Mijn scepsis over dergelijk methoden is groot, maar Buskes sloeg zich enthousiast door een en ander heen, en had interessante adviezen; of die door dat mindmappen kwamen? Geen idee.

Ik vroeg hem na afloop het volgende: "Huh?"

Hans Buskes: "Mindmappen is een techniek die gebruik maakt van beide hersenhelften (links en rechts) in plaats van één (teksten gebruiken alleen linkerhelft) en werkt sterk associatief. De techniek is te gebruiken om complexe zaken zoals analyses van teksten inzichtelijk te maken, om te brainstormen, maar is ook handig bij het schrijven (opzet, verhaallijnen, ideeën opdoen, en zo meer)."

Nadat ik was bijgekomen vroeg ik: "Een voorbeeld?"

"Normaal zijn mindmaps spinnenwebachtig, maar speciaal voor mijn literaire lezers maakte ik deze mindmap, met een visgraatmodel. Het thema ervan is: tien boeken die een enorme betekenis hadden voor de maker van de mindmap; voor mij dus."

Booksbuskes

Van kleitablet naar tablet

Duizenden jaren geleden kwam Mozes aansjouwen met die kleitabletten. Gisteren zorgde de Heilige Vader, Benedictus XVI, voor een mooi beeldrijm: ook hij maakte gebruik van een tablet. Ander tijden...

28 juni 2011

Geachte heer Nasr,

Mi gudu,

Je sprak gisteren tijdens de slotmanifestatie van de Mars der Beschaving. Nou ja, het was geen spreken, je stond daar "hoog te spreken", om je onofficiële voorganger als Dichter des Vaderlands A. Roland Holst eens te citeren. Je voorganger was een wat slordig levend figuur, die naar buiten toe in elk geval een zekere waardigheid in acht nam. "Jany" kon het scherp zeggen, maar hij begon niet meteen te schelden.

Jij laat in de eerste alinea die waardigheid al varen, als je staatssecretaris Halbe Zijlstra "onderknuppel" noemt. Wat flauw, en kinderachtig; om over de scheldwoorden die je aan Tolkien ontleent (denk ik) nog maar te zwijgen. Waar is dat voor nodig? Ik ga jou toch ook niet meteen toeblaffen. Of voor eh... iets uitschelden?

Je verontwaardiging lijkt wel gratis als ik de volgende alinea van je betoog eens rustig lees:

"Ik weet net als u: in heel Europa wordt bezuinigd. En er zijn landen die er slechter aan toe zijn dan wij. Ik sta hier dus ook niet om de bezuinigingen terug te draaien. Wat moet, dat moet. Maar weet u wat ik zo gek vind? Alleen bij ons, in Nederland, wordt een man die nooit een voet in het theater heeft gezet en zich openlijk profileert als cultuurhater, aangesteld als staatssecretaris voor die sector. Of zou u ook een minister van Buitenlandse Zaken benoemen die niet eerder in het buitenland is geweest?"

Ik weet niet of dat "alleen bij ons" het geval is; ik kan mij in elk geval nog goed herinneren dat er aardig wat te doen was, toen Joke Schauvliege werd benoemd (en ook met de zevenmijlslaarzen door de porseleinkast ging) bij onze zuiderburen...

Lees meer "Geachte heer Nasr," »

Ton van 't Hof: Tourbundel

De nieuwe bundel van Ton van 't Hof heet Fantastisch dat je dit kan! De gedichten zijn samengesteld uit het proza dat Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra spraken tijdens de Tour van 2010. 

De bundel is deze week (tot en met zondag 3 juli) te verkrijgen voor een introductieprijs van 12,5 euro incl. verzendkosten (en wordt in de tweede week van de Tour uitgeleverd, tenminste, aan de inschrijvers die deze week toehappen; over twee weken kost de bundel 15 euro). In aanloop naar de Tour van 2011 elke dag een fragment, dit keer uit het openingsgedicht 'Proloog'.

Bestellingen kunt u doorgeven via het mailadres onder de contact-knop.

TonvantHof Tien minuten en tien seconden voor de Duitse kampioen tijdrijden. Dat is een heel, heel goede tijd en daar zit iedereen de rest van de middag zo’n beetje tegen aan te hikken… want het regent… en die druppels maken de weg glad en gevaarlijk, witte strepen, moeizame bochtjes… Eigenlijk is vrijwel niemand bereidt om risico te nemen op de eerste dag en toch gaan er ook mannen onderuit. ’t Is de Portugese sprinter Cardoso van Footon Sevetto: kan hij morgen nog starten? ’t Is niet duidelijk. Ook de Zwitser Frank gaat onderuit. Hoop, hoop, hoop, men verwacht veel in Nederland van Robert Gesink deze ronde. Hij reed sterk in de Ronde van Zwitserland, vooral berg op, tegen ’t uur ging het minder, dit is één van zijn concurrenten, Andy Schleck uit Luxemburg, hij is kampioen van zijn land, tijdrijden, maar vandaag doet-ie ’t niet best, Andy, elf nul negen is een minuut trager dan Tony Martin. Gesink onderweg, heuvel op, prima, ziet er goed uit. De start van Armstrong, 38, tourveteraan, zevenvoudig winnaar en dit is toch echt z’n laatste Ronde van Frankrijk, toch? Robert Gesink bij de finish, Schleck elf nul negen, Gesink tien 51, nou da’s achttien seconden winst op de Luxemburger, da’s binnen. Beste Nederlander, van vandaag, Niki Terpstra van Milram, tien 36, zestiende plaats. Gaat Tony Martin winnen?

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën