Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« maart 2011 | Hoofdmenu | mei 2011 »

april 2011

30 april 2011

Nasr maakt tussenbalans op

Ramsey Nasr maakt de tussenbalans op. In een interview dat is na te lezen op de website van De Limburger. "Het zal wel weer fout geïnterpreteerd worden, maar misschien omdat ik half Palestijns ben, bezit ik een groot rechtvaardigheidsgevoel. Niet in mijn genen, maar in de manier waarop ik ben opgevoed. Met de gedachte: luister ook naar anderen. Ga niet altijd uit van je eigen gelijk."

Nasr heeft het niet altijd gemakkelijk: "Je moet een dikke huid hebben, want je krijgt ook veel haatberichten.' Reageert hij daarop? "Nooit, maar ik bekijk ze wel. Ik wil weten hoe een gedicht ontvangen wordt. Dan schrik je wel eens. Ik word nog altijd als een allochtoon gezien. Er is veel rancune. Maar je moet de afweging maken. Ben ik aan het kwetsen om het kwetsen, wil ik choqueren of wil ik een punt maken en kan niet iedereen daar gelukkig mee zijn?"

29 april 2011

Nieuw gedicht Joke Schrijvers

Nieuw gedicht van Joke Schrijvers op Gedichtenforum: Innovatie.

Gratis e-books op bibliotheek.nl

Moderne media als een widget voor websites en een app voor de iPad lenen zich uitstekend voor het lezen van klassieke teksten, van boeken die behoren tot het mooiste en meest waardevolle dat de Nederlandstalige literatuur in de loop der eeuwen heeft voortgebracht. Dat was de uitdaging die Bibliotheek.nl namens de openbare bibliotheken, het Letterkundig Museum en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is aangegaan en waarvan de eBooks eregalerij het resultaat is.

Uit de 100 schrijvers in Het Pantheon, de permanente tentoonstelling in het Letterkundig Museum met hoogtepunten uit duizend jaar Nederlandstalige literatuur, kozen zij er 25 die vóór 1941 zijn overleden en van wie de teksten momenteel rechtenvrij zijn. Van elke schrijver werd één boek gekozen, het ook nu nog meest tot de verbeelding sprekende, dat hier kosteloos kan worden gedownload en gelezen. De drie instellingen hebben hun krachten tevens gebundeld om daarbij over de schrijvers van de boeken uitgebreide en gevarieerde dossiers aan te bieden, in woord en beeld.

Lees en download op de website bibliotheek.nl.

Christian Bök en DNA-poëzie

"In een lab in Canada is een stuk levende poëzie gemaakt. Dichter Christian Bök heeft een eigen vers in DNA vertaald en ingebracht in een E.coli-bacterie.

DNA bestaat uit strengen met moleculen die we nucleotiden noemen. Er zijn vier types nucleotiden: adenine (A), guanine (G), cytosine (C) en thymine (T). De genen, korte stukken DNA, geven commando’s aan onze cellen, zodat er bijvoorbeeld nieuw spierweefsel wordt gemaakt.

De dichter Christian Bök maakte een alfabet op basis van de vier nucleotiden. Elke letter is een drielettercombinatie van A, G, C of T. ATA bijvoorbeeld staat voor ‘y’ en GTG voor ‘n’. Bök had vier jaar nodig om een code uit te werken. Het stelde hem in staat om een nieuw gen te ontwerpen, X-P13 genoemd, dat de openingswoorden van het gedicht ‘Any style ...’ bevat: ACG(A) GTG(n) ATA(y) AGT(spatie) AAG (s) TGC(t) ATA(y) GCC(l) TAT (e)."

Lees verder op eosmagazine.eu.

Kate en William volgens Eelke van Es

Zet de TV maar aan
Zie ze voor 't altaar staan
Van deze mis heeft
Diana geen weet

Charles en Camilla, de
Eerstoverlevenden
Vieren het huwelijk
Van William en Kate

© Eelke van Es

Fout op Reve-monument (2)

"Auteur, literatuurkenner en poëzieliefhebber Carlos Alleene ging op paasmaandag huiswaarts met een raar gevoel in de maag: 'Er stoorde me iets in het gedicht. Omdat ik een overtuigde fan ben van Reve, liet de gedachte mij niet los. Ik sloeg het boek Verzamelde Gedichten van Reve open en zag meteen de fout. 'Er rest mij niets anders dan duisternis en Dood' moet zijn 'er rest mij niets dan duisternis en Dood'. Door het woord 'anders' is de ritmiek van het gedicht verstoord."

Meldt Het Nieuwsblad. Ja ja. Maar dat zeiden wij gisteren al, Carlos.

28 april 2011

Studio Oudebildtzijl (3): En tegenwoordig fitnessen zelfs de Clarissen

StudioOudebildtzijlSacha Blé, Zie maar (De Contrabas, Leeuwarden/Utrecht 2010)

‘Onze samenleving is de eerste die gelooft dat een mens gelukkig moet worden van zijn job, dat je werk dé manier is om je persoonlijkheid te ontwikkelen, iemand te worden.’ Aldus een van de twee motto’s die Sacha Blé (pseudoniem van Andy De Smul, Sleidinge 1971) zijn jongste en vierde dichtbundel Zie maar heeft meegegeven. Poëzie en engagement, wat die combinatie vermag, laat Blé zien in vijf afdelingen van elk zeven gedichten. Een afsluitend poëtisch essay is samengesteld uit brieven aan de Vlaamse expressionistische schilder Gust. De Smet (1877-1943).

In korte, anekdotische ‘meditaties’ vertellen een bed-and-breakfast eigenares, een Dominicaner novice, een klassiek geschoold gitarist, een thuiswandelaar, een ex-bewoner van een woongemeenschap en een briefdichter over hun leven als dertiger in Vlaanderenland. Veel modieuze zaken passeren de revue: glossy’s, citytrips, fotoshoppen, bioboeren, Apple, Facebook, duurlopen, yofu, kiwi, chakra’s, houtskeletbouw, dierenwelzijn.

Niet dat de protagonisten in deze bundel zich beklagen; eerder slaan ze de samenleving en hun eigen positie daarin gade, soms verwonderd, dan weer gelaten. Het zijn dertigers, dat wil hier zoveel zeggen als: voormalige wereldverbeteraars die een nieuw evenwicht in hun leven proberen te vinden. Steeds speelt op de achtergrond het probleem mee dat een bekend Fries bankbedrijf vorig jaar z’n reclameslogan bezorgde: de kloof tussen willen en kunnen. ‘Passie en routine, hoe dat te verzoenen’, vraagt de Dominicaner novice zich af. Op zijn beurt memoreert de klassiek geschoolde gitarist het ‘mogelijke conflict tussen betrokkenheid en apathie’.

Het is een vraag die onlangs ook aan de orde kwam in een andere bundel die hier ter Studio Oudebildtzijl werd besproken, Dode kamer van Blé’s landgenoot Erik Spinoy. Maar hoe anders is de aanpak van Blé. Waar Spinoy zijn gedichten giet in de vorm van onpersoonlijke, filosofische observaties en precies genoteerde weergaves van zintuigelijke prikkels, laat Blé mensen van vlees en bloed aan het woord. Ze laten iets los over hun ambities, maar vooral ook over hun teleurstellingen; hun leven is ‘triste un peu’. De gedichten hebben een vrije vorm, je zou ze prozagedichten kunnen noemen, tellen meestal zo’n tien à twaalf regels en gebruiken een simpele, ironiserende taal zonder al te Grote Woorden:

Lees meer "Studio Oudebildtzijl (3): En tegenwoordig fitnessen zelfs de Clarissen " »

Recept van de dag

Men neme de benodigde hoeveelheden
oprecht gesjoemel en schools onvermogen,
meng dit goed door elkaar en stort dit dan
gelijkelijk over docenten en studenten uit.
Laat dit voor het gewenste resultaat
jaren afgedekt voortsudderen.

Ondertussen kan men de Engelse saus voorbereiden:
Hierbij gaat het vooral om de profijtelijke schifting
van Roomse en Anglicaanse praktijken
en de lucratieve binding van kerk en staat.
Om dit alles samen te brengen voltrekt men
op het moment suprême een koninklijk sprookjeshuwelijk.

Voor het dessert, ook geschikt om later mee in de schulden
te geraken, zette men een goed huwelijk geruime tijd
op zeer hoog vuur zodat het gaat schiften. Het beste resultaat
krijgt men als er kroost is toegevoegd. Bij de juiste graad
van separatie en samenklontering ontstaan er kleefdraden.
Beginnen de kinderen aan te branden, dan kan men opdienen.

© Hans Kloos, geschreven als gedicht van de dag bij een uitzending van Dit is de dag  op Radio1.

Avondnieuws: 20.2.2011

"Maar U, held van het morele verzet, U, met uw gezag, kunt dit karwei wel klaren! Wees mans genoeg! Wees consequent en lanceer de bevrijdende oproep. Alleen de moedige man, de scherpzinnige publicist die Het Beest heeft ontmaskerd, kan en mag het signaal van de klopjacht geven. U hoopte ooit dat 'Wilders in de Hofvijver wordt geflikkerd'. Maar dit is te zwak en niet efficiënt: wie A verzint moet tot B oproepen en de mensheid redden. Die bevrijdende oproep lees ik graag in uw eerstvolgende column in de Volkskrant." Sylvain Ephimenco geeft Thomas von der Dunk nuttige tips. Op de website van Trouw.

Hoeveel gemeenplaatsen kan een recensie bevatten? Piet Gerbrandy doet een gooi naar het wereldrecord. Op de website van De Groene. Opgepast, het stuk bevat citaten uit het werk van Martin Reints.

Vijftien jaar Ubuweb: tijd voor een interview. Op de website van de Poetry Foundation. Op de blog van Jan Pollet staan stukjes uit het interview in vertaling.

Roland Jooris en Karel Dierickx. Op de website van Knack.

Een lezing over Nabokov, Kafka en nog van alles. Van Benno Barnard. Weergegeven op, eveneens, de website van Knack.

"In mijn ooghoek zag ik hoe Margriet van der Linden een opinieartikel aanraadde dat elke feminist gelezen zou moeten hebben. Een dierenvriend vermeldde dat hij nieuw wetenschappelijk bewijs had gevonden dat gebruikt kon worden tegen onverdoofd slachten. Joop.nl vergeleek Wilders met Hitler. De antikernenergielobby vond iemand dom en ook nog eens kortzichtig. Het was een dag als alle andere." Voor Rosanna Hertzberger wel, maar dan anders. Lees meer op nrc*next.

Nieuwe bundel Lammert Voos

Swingend

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën