Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« november 2010 | Hoofdmenu | januari 2011 »

december 2010

31 december 2010

Een vast voornemen van Francis Ponge

“En dat voortaan niets me nog doet terugkomen op mijn vast besluit: het voorwerp van mijn studie nooit op te offeren aan het verzilveren van één of andere verbale vondst die ik in verband daarmee zou gedaan hebben, noch aan de schikking in een gedicht van meerdere van deze vondsten.
Steeds opnieuw naar het object zelf terugkeren, naar het brute, naar wat het verschillend maakt: en meer bepaald verschillend van wat ik er reeds (op dat ogenblik) over geschreven heb.”

Francis Ponge, La rage de l'expression - 1952.

Tweehonderd miljoen euro voor twee testvliegtuigjes

"Wil je een structureel landelijk aanbod van podiumkunst waarvan iedere Nederlander die dat wil kan genieten of wil je twee testvliegtuigjes?" >> de column van Pfeijffer op nrcnext.

Nieuw gedicht Kees Klok

Nieuw gedicht van Kees Klok op Gedichtenforum: In de Pindos.

30 december 2010

Ovalesk gedicht nr 2

Ovalesk2

© Jan Pollet, Ovaleske gedichten

Bobby Farrell (1949 - 2010)

29 december 2010

The Dutch Foundation for Literature

Geert van Istendael kreeg een nieuwjaarsmail van het Nederlands Letterenfonds. Die ging zo:

All the best for 2011!
The Dutch Foundation for Literature (Nederlands Letterenfonds) was formed in 2010 by the merger of the NLPVF and the FvdL. The image below is a sample of our new house style. You can download the logo at www.letterenfonds.nl <http://www.letterenfonds.nl>, where a website with detailed information about the new foundation will appear in the near future. In the meantime you can visit the old FvdL and NLPVF websites or direct any enquiries to our Huddestraat or Singel locations. From 1 March 2011 you will find us in one building in the centre of the city: Nieuwe Prinsengracht 89, 1018 VR Amsterdam, The Netherlands. The Dutch Foundation for Literature invests in the quality and diversity of literature through grants for writers, translators, publishers and festivals, and contributes to the production and distribution of Dutchand Frisian literature at home and abroad. It promotes a diverse and thriving literary climate, embedded in Dutch literary history and attuned to the latest developments in the publishing industry.

We-speak-english

Het verbaasde hem dat hij een e-mail in het Engels kreeg. De redenatie erachter leek: "Dit is onze buitenlandmail. Vlaanderen = buitenland. Dus krijgt de Vlaamse auteur deze mail." Van Istendael schreef terug:

Uw bericht van 28.XII.’10 verbijstert mij.

Het Letterenfonds heeft de plicht de Nederlandse en Friese letteren te bevorderen in binnen- en buitenland. U denkt dat u dat moet doen door nieuwjaarswensen in het Engels op te sturen naar een auteur die al zijn boeken in het Nederlands heeft geschreven. U hebt zich niet eens afgevraagd of ik wel Engels ken. Dat ik Nederlands zou kennen is u ten enenmale ontgaan.
Weet u, Mevrouw, wij, Belgen, weten heel goed wat het betekent als je taal in de hoek wordt geduwd door een andere, een grote taal. Wie daaraan toegeeft, verdwijnt.
Of is het juist de bedoeling dat het Nederlands verdwijnt? Eigenlijk, alles wel beschouwd, waarom zou ik niet in het Frans beginnen te schrijven? Mooie taal. Wereldtaal, toch nog. Schitterende literatuur.
Veuillez agréer, Madame, l’expression de mes sentiments distingués.

Geert van Istendael.

Een antwoord van het Letterenfonds is nog niet bij een van de betrokkenen gearriveerd.

Het eerste gedicht (29): Harry Vaandrager

Vaandrageromslag Harry Vaandrager debuteerde in 1978 met Langs toendra's, een boek dat jarenlang niet weg was te branden uit de bak met "restanten, 1 gulden". Daarna werd het stil rond de auteur, een stilte die dit jaar werd doorbroken met de bundel Wat telt is van niets gemaakt. Volgens de flaptekst hebben we hier te maken met een tamelijk turbulent boek: "[In deze bundel] druipen klodders rouw op witte tegels, bevredigt de Maas zich aan kaden, eet een beul zijn biefstuk doorbakken, snolt en lilt het ondanks, wil een mes hart zijn, en verzuipen geblufte woorden." Dichter zijn, dat kan voor sommige mensen alleen als je de binnenkant kent van het gezegde "hoeren, snoeren en taxirijden", een gezegde dat mij overigens ooit is onthuld door Fred Papenhove, want ík kende het niet. Maar dit terzijde.

Het eerste gedicht in de bundel heet 'Meisjes'. Daar zul je het meteen al hebben:

Een meisje rooft de dood
droogt hem in Sprookjes van Grimm
voor 'n nog onbekend poesiealbum.

Een ander kaapt
het woord 'geheimnis'
dat ik niet missen kan.

De jongste pikt een lipstick
schrijft op spiegels
wat ik vergeten wil.

Draaiend in hun hoepels
buiten bereik van smaal
vinden ze lyriek maar leip.

De loeders bouwen
een zeppelin van wind
en verwaaien.

Lees meer "Het eerste gedicht (29): Harry Vaandrager" »

Avondeditie

Lucebert Filosofieprofessor en oprichter van het onvolprezen blog Arts and Letters Daily - Dennis Dutton - is overleden op 66-jarige leeftijd. (LATimes). Dutton feliciteerde destijds dit blog in volgende bewoordingen: "Your site is also extremely impressive. This kind of thing is very hard work, and you have created something very useful."

De VSB Poëzieprijs 2011 stuurt een uitnodiging. Ook naar Johan Velter.

De nieuwe Deus Ex Machina brengt ondermeer zwart-wit illustraties van Lucebert.

Ook beeldend werk in het nieuwe nummer van DW&B waarin Inge Henneman als curator in residence het werk van enkele jonge Belgische fotografen brengt.

Franca Treur met een snedige column over het fenomeen 'Literair avondje' op Propria Cures:

"Ha, daar zul je de interviewer hebben. Zijn hand voelt als een oud kadetje. “Wat doen we,” vraagt hij, “zeg ik je of u?” Hij kijkt alsof hij het antwoord al weet. Iets zegt me dat hij zelf ook schrijft. Even later komt zijn debuut uit een linnen tasje: ‘Wandelen met dichters uit de IJsselstreek’. Ik mag het houden. Hij is de beste vriend van Jan Siebelink. Daar heb ik er al veel van ontmoet. "

Interview met Kenneth Goldsmith:

When I read, people often come up to me and tell me that they were disappointed because I wasn't more boring. On the page, my texts are really boring. But when you read them, they're very enjoyable. The voice hydrates the driest of texts.

Weinig kwaliteit uit Vlaanderen, sterke bundels uit Nederland

"Ze publiceren, in tijdschriften en op het web. Maar tot sterke nieuwe bundels heeft al die activiteit niet geleid. In het noorden viel er gelukkig meer te rapen." luidt de eindconclusie van Philip Hoorne en Bart Van der Straeten over de Vlaamse poëzie van 2010. Mark Boog, Rouke van der Hoek, Daniël Dee en Henk van der Waal vinden dan weer wel genade. Op Knack.

28 december 2010

Nieuw gedicht Edwin de Groot

Nieuw gedicht van Edwin de Groot op Gedichtenforum: Eyeliner van een overleden moeder.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën