Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« oktober 2010 | Hoofdmenu | december 2010 »

november 2010

30 november 2010

Nieuw gedicht A.H.J. Dautzenberg

Nieuw gedicht van A.H.J. Dautzenberg op Gedichtenforum: Pestilentie.

Het eerste gedicht (26): Henk van der Waal

Waalzelf Vandaag in deze rubriek het eerste gedicht uit de bundel Zelf worden van Henk van der Waal. De bundel is, door een jury die bestaat uit Wim Brands, Maaike Meijer en een paar randgroepjongeren uit het academische circuit, genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Er hoort eveneens een site bij Zelf worden, voor de surfer met geduld en niet al te veel interesse in beeldende kunst: zelfworden.nl. Het boek zelf bestaat uit een aantal cycli met steeds twee gedichten, die op hun beurt weer uit elkaar vallen in twee 'halve gedichten'. Dit is het eerste 'hele' gedicht:

        cirkel

als het laat is, als de tijd zich
kromt in de schemer, als de
mist de velden bestookt met witte
wijven en de rimpels van het
land langzaam vollopen met een
zilverpapieren zwaarte, trekt de
taal zich terug in zijn doofstomme

        cirkel

je speelt nog de troefkaart van
uitstel en lust, vlucht nog in tennis
en voetbal, maar eigenlijk draai je
al rond in de jubel van het totale af
laten weten: kijk maar hoe jij je kijkt
en hoe je al kijkend verhevigd raakt
in de staar van je zuiverste droom

Lees meer "Het eerste gedicht (26): Henk van der Waal" »

Queneau, Lindner, Pessoa en cafébaas Andy Fierens

Hoera!, 7 gedichten uit Morale élémentaire van Raymond Queneau in Nederlandse vertaling. De gedichten staan hier, de inleiding over Queneaus getallenmanie staat hier. Dit is nummer 1:

"Je mag dan je tong zeven keer hebben omgedraaid in je mond, de woorden blijven uit. Je mag dan pikzwarte inkt hebben gekozen, de bladzijde blijft wit. Je mag dan het stilet hebben geslepen, de tekens zijn nog altijd onzichtbaar. Je mag dan met zorg de kleuren en penselen hebben gekozen, het doek ziet er nog even maagdelijk uit. Dan, tegen alle verwachtingen in, komt de spraak los en kun je gaan schrijven. De blaadjes verschijnen aan de uiteinden van de takken, de bloemen openen hun kroon, de vruchten vormen zich en koesteren hun zaden tot ze rijp zijn. De appelaar laat zijn appels vallen en de inktpot voedt naarstig de pen, waaruit nauwkeurige optekeningen vloeien."

Tien podiumdichters uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel vechten om de eerste plaatst op het Belgisch kampioenschap poetry slam.

Enkele Lindner Terrein-verkenningen hier en hier.

Een weemoedige dichter? Dat kan er alleen maar op wijzen dat het land in financiële problemen verkeert. The Guardian wijdt een stuk aan Pessoa als symbool van een land aan de rand van het bankroet.

De Russische dichteres Bella Akhmadulina is overleden op 73-jarige leeftijd.

Cafébaas Andy Fierens leest voor uit eigen werk (Queneau zou het kunnen smaken):

Wikileaks-gedicht John Schoorl

Gelekt

Tussen de 250.000 documenten van
De Amerikaanse diplomatieke dienst,

Trof ik een gelekt briefje van
de Deense cultureel attaché:

'Zullen we neuken
In de postkamer?'

(c) John Schoorl

29 november 2010

Nieuw gedicht Nic Castle

Nieuw gedicht van Nic Castle op Gedichtenforum: Romantiek.

Boomsma, Rawie, Lenstra,Rothenberg en Eric De Volder

Arie Boomsma maakte zijn eigen keuze uit ruim een eeuw Nederlandse dichtkunst . De bloemlezing, Met dat hoofd gebeurt nog eens wat, naar een dichtregel van Leo Vroman verschijnt in het voorjaar van 2011 verschijnt bij Uitgeverij Prometheus.
"Heb je, om de poëzie te emanciperen, vooral een bekend gezicht met symmetrische bone structure nodig?" vragen ze zich af op de Amsterdamse Lezing.

"Nederland is geen prettig land voor dichters. “In het buitenland worden niet meer dichtbundels verkocht. Maar daar gaat het wel van ‘O, u bent dichter. Wat wilt u drinken?’" (Jean Pierre Rawie)

"Poëzie is gewoon verschrikkelijk moeilijk. Voor mij zit de poëzie in de beleving. Daarom heb ik het ook niet zo op die crypto-knutselwerken. Op zijn best zijn die een vermakelijke vorm van magisch-realisme. Het raakt niet aan de kern van het menszijn." (Joris Lenstra)

Bekijk de video waarin Truman Capote over “In Cold Blood” praat (een CBS interview uit 1966). De gelijkenissen met de film Capote zijn verbluffend.

Oek de Jong weet wie God is.

25 Gematria van Jerome Rothenberg in Nederlandse vertaling op alligatorzine.

Zo ging het er aan toe tijdens de repities van de betreurde Vlaamse theatermaker Eric De Volder. In deze song 'Waar ligt mijn duurbaar vaderland' uit 1976 komt Eric nogal profetisch uit de hoek. Dag Eric, grote theatermeneer, schat van een man:

Jac Toes, een doorbraak?

"Men wil het niet gezegd hebben, maar het is vrijwel zeker dat de eenzame strijd die thrillerauteur Jac. Toes voert tegen het Nederlands Letterenfonds geleid heeft tot enige soepelheid bij deze subsidieverstrekker. Het fonds wil nu gaan bekijken hoe het de Nederlandse misdaadschrijvers kan ondersteunen. Dat heeft de nieuwe directeur van het Nederlands Letterenfonds, Henk Pröpper, toegezegd in een gesprek met Willem Asman en Daniëlle Hermans, respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs." Lees verder op het Spanningsblog en kijk hier voor eerder nieuws.

Willem Barnard / Van der Graft (1920 - 2010)

WillemBarnard<update> Na verschijning van onderstaand bericht (van 22 november 2010) verschenen er nog twee artikelen die de moeite van het signaleren waard zijn:

Een van Kester Freriks in het NRC: "Hij was een overtuigd eenling. Als argument voerde hij aan dat hij 'als enig kind was geboren. Dan ben je altijd in gesprek met jezelf'."

Een van Tjerk de Heus, die de dichter persoonlijk kende, in het Friesch Dagblad: "Bepalend voor Barnards ontwikkeling was zijn medewerking aan het Liedboek voor de kerken (1973). Hij beleefde er veel vreugde aan en het stimuleerde zijn liturgische belangstelling. De dichters die betrokken waren bij het Liedboek, werden goede vrienden: Jan Wit, Ad den Besten, Jan Willem Schulte Nordholt en Muus Jacobse. Barnard is nadrukkelijk aanwezig in het Liedboek, vooral ook in de gezangen. Hij dichtte eigen teksten, en vertaalde veel Engelstalige liederen." <einde update>

Lees meer "Willem Barnard / Van der Graft (1920 - 2010)" »

Invloed Faverey op jonge dichters? + nieuwe reacties + reacties Fierens / Marie

* Inmiddels heb ik 12 reacties verzameld bij dit bericht van 22 november jongstleden, dat ik vandaag, op 29 november, nog een keer plaats, nu met de reacties van Sylvie Marie en Andy Fierens erbij. Het blijft onduidelijk waarop Van Dijk zich baseerde. *

Yra van Dijk recenseerde vrijdag 19 november in het NRC de nieuwe verzamelturf van Hans Faverey. In het niet online verschenen stuk (dat inmiddels wel online beschikbaar is) schrijft ze:

"Nu, twintig jaar na het overlijden van Hans Faverey, ligt er niet alleen een staalblauwe, gebonden editie van zijn volledig werk, maar verschijnt er in Nederland bovendien weinig poëzie van jonge dichters die niet aantoonbaar door Faverey is beïnvloed of zich juist tegen hem verzet. Helemaal dood is de dichter dus niet."

Lees meer "Invloed Faverey op jonge dichters? + nieuwe reacties + reacties Fierens / Marie" »

Leslie Nielsen (1926 - 2010)

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën