Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Uitgeverij De Contrabas

Elders

« Hedendaags en Pools (aflevering 2): Adam Zdrodowski | Hoofdmenu | Laatavondeditie »

15 juli 2010

Poëziekritiek in crisis

737612_1  De poëziekritiek is niet dood, maar wel heel ziek. In de kranten is de wekelijkse poëzierubriek verdwenen en de overgebleven recensenten hebben het gezag van een leraar met een ordeprobleem. Quizvraag: noem de poëzierecensenten van De Volkskrant, Trouw en Vrij Nederland. Het raadplegen van google is verboden. Of nee, google maar wel. Het is toch nergens te vinden.

De literaire bladen – die lieve, net nog levende Dino's – besteden soms aandacht aan het • kuch • betere essay, maar voordat je het weet zit je dan in een verhandeling van Hans Groenewegen vast, als een konijn in een strik. Uiteraard zijn er uitzonderingen! Uw dienaar verzorgt sinds onlangs een vrij fraaie kroniek in De Brakke Hond, het enige Vlaamse letterkundige tijdschrift zonder poeha of bluf.

Het web zou de rol van de dagbladen kúnnen overnemen, als natuurlijke buffer tussen het lezerspubliek en de saaie kletslap van Groenewegen cum suis. Helaas wil dat nog maar niet van de grond komen. Een initiatief als Poëzierapport lijkt lichtelijk verzand. 8Weekly is een sympathieke, maar te ad-hoc opererende site, waar de nadruk grotendeels op andere kunstvormen ligt. Cutting Edge en Literair Nederland: leuk & aardig, maar de beide redacties schieten soms tekort.

De Reactor dan? Tsja. Voor poëziekritiek kun je toch beter elders wezen. Voor kritiek tout court kun je beter elders wezen. Zelden zo'n luie, gemakzuchtige website mogen bekijken. De kijkcijfers zullen navenant zijn. Zelfs ik vergeet soms te kijken naar alweer een nieuwe "beschouwing" – en als er iemand tot de doelgroep behoort, ben ik het wel. Maar ik voel me niet aangesproken.

Treurig dieptepunt in de webkritiek is De Recensent, de algemeen-culturele website die maar liefst twee poëzierecensenten in dienst heeft: Tim Donker (een pseudoniem van iemand die een Gilles de La Tourette-patiënt imiteert) en Edwin Fagel.

Gisteren vergastte Fagel ons op een "recensie" over het dichtwerk van Y. Né. In deze tekst vechten lamlendigheid en onkunde een felle strijd uit, die uiteindelijk wordt gesmoord in zelfgenoegzaamheid. Op een bepaalde manier een boeiende leeservaring. Ik bedoel maar. Wie zijn recensie zo begint:

"Er gaat iets geruststellends uit van een titel als Hier mag niets af zijn voor een verzameld werk van een dichteres die nog maar net de 50 is gepasseerd. Het werk is niet af; er wordt gewoon doorgewerkt, en als het aan de auteur ligt houdt dat nooit op. Het gaat maar om een voorlopig verzameld werk. Aan de andere kant is het weinig geruststellend dat het hier om een gebod gaat: al zou je willen, hier mág niets af zijn. En ook de plaatsbepaling doet wel enigszins af aan de geruststellendheid. Hier mag niets af zijn, maar ergens anders is het niet zo erg als er wél iets af is."

En die vervolgt met waanzinnig interessante observaties van het soort:

"De toon is in deze bundel verrassend consequent, gek genoeg blijven deze gedichten bij alle veelvormigheid en veelstemmigheid duidelijk herkenbaar als gedichten van Y. Né. Dat het bladeren in dit verzamelde werk me niet altijd even goed bevalt zal een kwestie van smaak zijn. Want hoewel in deze bundel veel mooie regels staan, doet het soms ook gekunsteld aan. De veelheid van het verzameld werk zal hier ook een rol spelen: na ruim 400 pagina’s gaat de wat brave toon van Né een beetje vervelen. Af en toe zou je willen dat Né met de vuist op tafel slaat, eens flink op de grond spuugt en roept: 'Zo is het! Gewoon! Omdat ik dat zeg!'"

Kun je alleen maar toeroepen: "Denk eens na over wat je schrijft. Gewoon! Omdat ik dat zeg!" Maar dat helpt toch niet.

Wat blijft, is de teleurstelling: alweer een recensent die toon- en kleurloos blijft. Iemand zonder eigen stem, behalve als toon- en kleurloosheid ook "eigen" kan worden genoemd. Jammer genoeg is die recensent ook nog redacteur van Awater en zelf dichter & bobo in opleiding. We zijn nog niet van hem af. Hij zal ons nog lang met zijn duffelse spraak in proberen te kapselen. De poëziekritiek gaat er, ondertussen, niet op vooruit.

Het web biedt, als geen ander medium, mogelijkheden te over om gedichten en bundels onder de aandacht te brengen. Dat wil niet zeggen dat een enkelvoudige kopie van de dagbladrecensie daartoe de juiste drager is. Het web vraagt om iets anders, - om stijl, brille en originaliteit. Om een aanpak zoals, bijvoorbeeld hier, op dit weblog, - een aanpak die overigens nog aanmerkelijk verbeterd kan en dient te worden.

Reacties

RHCdG

Mag ik er in alle bescheidenheid op wijzen dat organisaties op het web niet per se de toon aangeven dan wel de dienst uitmaken, maar dat er ook door niet-gebonden (= niet-netwerkende) individuen hoogst boeiende poëziekrtiek wordt bedreven? Neem mijn weblog bij voorbeeld. Men kent de naam: RHCdG. Bewezen kwaliteit. Toch toegankelijk. Voor hem. Maar ook voor haar. Enz.

Chrétien Breukers

Dat mag. Ik denk dat kritiek op het web zich steeds meer richting die websites, voor hem en voor haar, zal ontwikkelen.

Maurice Buehler

@ RHCdG, @ Chrétien:

"Ik denk dat kritiek op het web zich steeds meer richting die websites, voor hem en voor haar, zal ontwikkelen."

Aggregatie-sites blijven als voedertrog voor de massa voorlopig dus wel in de markt, worden misschien wel steeds belangrijker. Immers, hoeveel procent van de mensen die surfen op het net doen dat vanuit hun RSS lezer, denk je?

Maurice Buehler

Tijd voor subsidie, niet?

Laat een reactie achter

Als u reeds een TypePad of TypeKey account heeft, gelieve u dan aan te melden.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013. Interessant voor schrijvers en dichters.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

april 2014

ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...