Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Uitgeverij De Contrabas

Elders

« De brievenboekroman/dichtbundel van Goudeseune | Hoofdmenu | Fausto Coppi, Wesley Sneijder - katholieke kerk »

18 juli 2010

De onontkoombare traditie

737612_1  Er zijn van die zinnen, die zich vastzetten in je hoofd en daar een eigen leven gaan leiden. Deze zin bijvoorbeeld, is sinds de plaatsing van dit bericht niet meer uit mijn hersens te branden: "Naast schrijvers als Huub Beurskens, Jacques Hamelink, Wiel Kusters, Peter Nijmeijer, Kees Ouwens, Hans Tentije, Ad Zuiderent en anderen werkte ook Bloem van meet af aan in de onontkoombare traditie van Kouwenaar en Faverey."

De poëtica-strijd (die er ook een tussen "tradities" wil zijn) is zo'n beetje de meest onvruchtbare die je je kunt voorstellen. East is east, et cetera. Goede dichters komen er toch wel. Daarom was Lucebert een minder overtuigde, of beter: een minder belijdende Vijftiger dan zijn collega's Gerrit Kouwenaar of Simon Vinkenoog, van wie de laatste dan ook nog eens zijn héle carrière te danken had aan "de beweging". Kouwenaar schreef, tussen zijn gemompel over taal door, nu en dan nog wel eens een mooi gedicht.

Rein Bloem was de droevige ridder van de poëtica-strijd, en in die zin "de meest nutteloze speler in het literaire veld". God god god, wat heeft Rein zich de benen (altijd gehuld in mooie, onverslijtbare, ribfluwelen broeken) onder het lijf vandaan gelopen voor de poëtica. Voor de ware poëtica, welteverstaan. De niet-ware poëtica, die bestreed hij te vuur, en te zwaard. Met een paar zelf gekopieerde vellen bij de hand, zijn eigen Strijdkreet, waarop altijd wel een stralend vers vermenigvuldigd was.

Wat Yves T'Sjoen, de schrijver van de zin die ik hierboven aanhaalde, precies bedoelt met die "onontkoombare traditie van Kouwenaar en Faverey" waarin een lijst door hem genoemde dichters zou dichten, is mij niet duidelijk, behalve dan dat Bloem de profeet was van de traditie. Waarin hij, stelt T'Sjoen, ook werkte.

Huub Beurskens schreef nooit gedichten, dus ook niet in een "onontkoombare traditie". Jacques Hamelink? Die wordt beter uitgelegd door RHCdG (en debuteerde al voor Faverey). Wiel Kusters wil het niet weten, maar is een sentimentele dichter, een lyricus op zijn beste momenten – ondanks Faverey en Kouwenaar, aan wie hij een substantieel deel van zijn vroege loopbaan vergooide. Peter Nijmeijer? Wie? Kees Ouwens schreef in de ironische traditie van Reve en andere romantici, om later door te schakelen naar de mystiek. Tentije is meer een soort Ter Balkt-light. Ad Zuiderent debuteerde met een bundel die zwaar op Lucebert leunde. In de jaren tachtig was hij meer een kruising tussen Kopland en Gerhardt dan een Kouwenaar-aanleuner.

Maar een mooie zin, dat is het.

Reacties

Joël Neyt

Zaterdag 17/7 en zondag 18/7/2010, jongstleden, speels gefietst in klein groepje door het eerste Zeeuws-Vlaamse (oer)landschap van dichter-schrijver Jacques Hamelink: in Driewegen (bij Biervliet-Terneuzen) op de route Maagd van Gent (dus hoge bescherming genoten, voorlopig zonder Gentse Feestengedruis) geweest en gedacht dat Hamelinks poëzie (bijvoorbeeld: Folklore imaginaire de Flandre uit 1994) voortdurend "rijke taal" toegevoegd heeft aan zijn weids geboortelandschap.
Terug in België, net over de grens (nog steeds deel van het Zeeuws-Vlaamse landschap met ook zijn kreken en dijken) fietst het wijgroepje door het Asseneedse landschap dat een andere dichter-schrijver Stefan Hertmans enige tijd in de ban hield (hij woonde in de omgeving in de tweede helft van de jaren 70 vorige eeuw). Ook bij hem in zijn debuutroman Ruimte rijke, barokke taalmaniërismen.
Ondertussen zijn bovengenoemde schrijvers Europees en van de wereld geworden.
Fietser in mij ingetogen.

Laat een reactie achter

Als u reeds een TypePad of TypeKey account heeft, gelieve u dan aan te melden.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013. Interessant voor schrijvers en dichters.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

april 2014

ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...