Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Uitgeverij De Contrabas

Elders

« Naamloze bakkenisten naast God | Hoofdmenu | Zondagseditie »

18 juli 2010

De dichter met lef, Rein Bloem

Bloe004_p01"In de poëticale discussie van Raster en in het licht van beide poëtica’s in de modernistische poëzie van de jaren zeventig heeft de dichter Rein Bloem zich gemanifesteerd. Naast schrijvers als Huub Beurskens, Jacques Hamelink, Wiel Kusters, Peter Nijmeijer, Kees Ouwens, Hans Tentije, Ad Zuiderent en anderen werkte ook Bloem van meet af aan in de onontkoombare traditie van Kouwenaar en Faverey. Dichten is een ambacht. De dichter werkt met taal en is zich daar maar al te bewust van. Die opvatting blijkt niet alleen uit de scheppende literatuur van Rein Bloem, ook in zijn beschouwend werk heeft hij de ‘hermetische traditie’ van Valéry en Mallarmé, Paul Celan en R.M. Rilke benadrukt. Naast de aandacht voor het metatalige karakter heeft hij zich vooral gebogen over de intertekstuele aard van Faverey’s poëzie. In kritische opstellen wees hij op de dialoog die de dichter Hans Faverey aangaat met teksten van Sappho en de Bijbel, met de filosofieën van Zeno en Heraclitus, met het Japanse Zenboeddhisme." >> Yves T'Sjoen belicht 'de dichter met lef' Rein Bloem op Versindaba.

Reacties

Paul van de Wiel

Talciona
Laat de herders rusten, roer de tamboerijen,
daar komen drie beproefde heilsoldaten aan.

Geen leid-ster is ontstoken, geen serafijen.
Wordt er wel iemand ook maar iets kado gedaan?

Met beroofde handen zijn zelfs soevereinen
machteloos, moeten zo als pelgrims verder gaan.

Jozef met het grootste hoofd, de kortste benen,
kijkt schuw vooruit, hij vindt het défilé een straf.

De maagd ruimschoots, zit in glorie te verstenen,
het kind is zichtbaar halfwas tussen wieg en graf.

Mettertijd zijn kroon en stal en krib verdwenen.

Vrijgevig straalt de pure schoonheid er van af.

Rein Bloem

Ik las nog geen gedicht van deze dichter maar dit eerste had niet beter kunnen zijn.
Paul

Chrétien Breukers

Yves T'Sjoen is een gewaardeerd collega. Wat hij hier allemaal zegt over het ambacht, en over "de onontkoombare traditie" van Knabbel en Babbel, is licht-ernaast. Alle dichters beoefenen een ambacht, en zijn zich bewust van de taal die ze gebruiken. Anders zijn het geen dichters, maar Simon Vinkenoog-achtige brabbelaars.

Rein Bloem, de lieverd, was echter niet zozeer een literatuurbeschouwer, maar meer een hysterische docent, die het slecht verdroeg als iemand het niet met Zijne Goddelijkheid eens was. Misschien wordt het eens tijd om zijn geschrijf te zien als wat het is: zelfverheerlijking, over de rug van wat gewaardeerde dichters.

Chrétien Breukers

Het heeft, overigens, ook iets geruststellends, dat denken in "poëtica's", die dan ook nog onderling zouden verschillen. Wie de voorkeuren van Rein Bloem overziet, merkt dat hij vooral een kind van zijn tijd was, iemand die niet over die eigen tijd heen kon kijken, maar wel een dam opwierp tegen "andere poëtica's". Je ziet, kortom, een enggeestig mens.

RHCdG

Ja, of je ziet iemand die in een nauw kanaal een weg zag om zelf te kunnen stromen ahw. Die dingen hebben altijd twee kanten.

Fred Papenhove

Favery - buiten Yves om - wie kent en dweept nog met hem? O, de Tijd, de Tijd....

Chrétien Breukers

@Rutger: Rein Bloem zou ik niet snel associëren met vrij stromen, eerder met prikkeldraad aanleggen voor mensen die het niet met hem eens waren.

@Fred, Faverey... tsja. Het is lastig om nu te beoordelen, maar of hij het gaat halen - dat blijft de vraag.

Fred Papenhove, ridder in de orde vd Halewijn.

@ Chrétien, Faver(e)y - met of zonder e - wie kent en dweept nog met hem? O, de Tijd, de Tijd..... achterhaalt ons allen. Snik, snik.

Samuel Vriezen

Wel, Frd, ik hou erg van Faverey. Heel zijn werk maar de eerste bundels in het bijzonder. Zijn werk is fris, grappig, ontroerend, vernuftig, verrassend, precies en levendig. En nog een hoop meer. Dus.

En waarom er nou weer op Bloem moet worden gekat wordt me niet duidelijk. Vast weer iets persoonlijks, iets waar je bij had moeten zijn.

Fred Papenhove

Beste Samuel,

Ik geef toe dat ik met het werk van Faverey net zoveel op heb als een prostituee met het celibaat. Kortom, geniet van Faverey, ik ga weer verder met houthakken. Over zo'n twee maanden begint de herfst en gaat voorzichtig de allesbrander weer aan in mijn Zeezwaluwstraat.

Hartellijke groet,

Chrétien Breukers

Vreemde suggestie weer, van Samuel. Alsof het niet gewoon zo zou kunnen zijn, dat Bloem (Rein) een intolerante figuur was, die zijn intolerantie met een laagje poëzie probeerde te ver, eh... verbloemen.

Jos Joosten

Er kan veel voor en tegen wijlen Rein Bloem gezegd worden - zeker over (cq. voor of tegen) de strategische Bloem over wie Chrétien het heeft. Maar één ding kun je Bloem in alle objectiviteit niet voor de voeten werpen en dat is dat hij overdreven, vals-bescheiden, sturend óf strategisch met betrekking tot zijn eigen poëzie sprak, schreef of handelde. Zozeer als hij zijn - al dan niet terechte - stokpaardje(s) van het moment aan iedereen die het horen wilde (of niet) trachtte te slijten met de vasthoudend van een door de wol geverfde Jehova, zo terughoudend en oesterachtig was hij wanneer het over zijn eigen gedichten ging. De autonomie en zelfsprekendheid van het vers die hij omtrent ieder andere dichter met duizend woorden (en liever meer) wist uit te dragen paste hij wel beschouwd alleen consequent toe als het over zijn eigen werk ging. En op strategisch handelen was hij - opnieuw: als het op zijn eigen poezie aankwam - evenmin te betrappen. Zie alleen maar de tocht die hij in zijn oeuvre langs zo'n beetje alle grote uitgeverijen maakte: zo'n beetje elke bundel kwam bij een andere uitgever uit.
Mooi dus dat T'Sjoen het werk van Bloem eens in het spotlicht zet.

Samuel Vriezen

Nou ja, Chrétien, ik ben best bereid je te geloven, alleen niet op je nogal willekeurig klinkende woord. En dat er aan jouw polemieken vaak een zeer persoonlijke kant zit, dat zul je toch niet ontkennen?

Samuel Vriezen

Trouwens, die "intolerantie", is dat niet bij uitstek een teken van de "subjectiviteit" in de poëziekritiek waar jij altijd voor pleit?

Chrétien Breukers

Beste Samuel, tegenover jouw valse voorstelling van zaken neem ik voortaan een Zen-standpunt in.

En Jos, wat is dat inderdaad mooi van Yves, dat hij die berg rijstebrij probeert op te warmen. Zo lief.

Hans Smit

Offtopic: ik was geïntrigeerd door de zinsnede 'zo'n beetje elke bundel kwam bij een andere uitgever uit.' Is nl. een duidelijke parallel met Vinkenoog.

Samuel Vriezen

"Voorstelling van zaken"? Ik heb toch juist geen idee wat er speelt? Jij spreekt hier van zelfverheerlijking, en ik weet niet waar dat over gaat. Maar goed, ik was er ook nog niet bij, in de literaire wereld gedurende de hoogtijdagen van Bloem. Heb hem persoonlijk uitsluitend afatisch meegemaakt, een bijzonder gedenkwaardig optreden met zijn vrouw in Perdu. Hij probeerde toen ook iets vriendelijks tegen me te zeggen over een compositie van me, dat nam me uiteraard wel voor hem in. Ook de stukken die ik van hem onder ogen heb gekregen gaven me geen heel onaangename indruk. Voorvechter voor een bepaald soort poëzie - ben jij toch ook, Chrétien? En verder kom ik regelmatig mensen tegen die beweren veel aan hem te danken te hebben. Ik zie dan ook uit naar het gedenkboek dat binnenkort schijnt uit te komen. Hoe dan ook, als je me iets over die zelfverheerlijking wilt vertellen, kom maar op. Of scheld eens een keer niet op de doden, dat kan ook natuurlijk.

Chrétien Breukers

Weer suggesties - het houdt nooit meer op.

Samuel Vriezen

Wat ik suggereer, Chretien, of eigenlijk: beweer, is dat jij kennelijk iets tegen Bloem hebt. En dat ik niet begrijp waarom. Meer niet.

Samuel Vriezen

Ik bedoel, geef anders eens een voorbeeld waaruit die zelfverheerlijking over de rug van dichters heen kan blijken.

Catharina Blaauwendraad

@Paul v/d Wiel: Dank voor "Talconia"! Ook ik las nog nooit iets van deze dichter, maar mijn interesse is nu gewekt.

hans kloos

Ik sluit me aan bij wat Jos Joosten te berde brengt en heb in deze nog weinig overtuigends van je gelezen, Chrétien. Het blijft steken in boude uitspraken zonder al te veel onderbouwing.

Chrétien Breukers

Ah, inderdaad. De beroemde onderbouwing. Die alleen wordt geëist, en die vervolgens niet nodig is als het gescheld wordt verzorgd door anderen.

hans kloos

Zelfs als er virtuoos wordt gescholden zie ik graag een reden daarvoor, ongeacht de schelder of de bescholdene. Anders blijft het alleen gescheld of virtuositeit - beide goede ingrediënten voor iets stevigs, maar op zich een beetje flauw.

Chrétien Breukers

Kom op Hans, je hebt Bloem net als ik bezig gezien, en gelezen. Wat valt daar verder over te argumenteren?

hans kloos

Jouw beeld van hem verschilt nogal van het mijne, vandaar.

Samuel Vriezen

"Wat valt er verder over te argumenteren?"

Tja.

Laten we het erop houden dat hier onverenigbare meningen bestaan. En voorts dat Chretien niet bereid is om zijn mening kracht bij te zetten. Wat gezien de kracht van de geuite mening wel ontzettend slap is, maar dat terzijde. Mijn zaak is het niet; Chretien is hier de hoofdredacteur, tenslotte.

RHCdG

Slap is niet een verklaring weigeren, maar eerder het tegendeel: je altijd maar beschikbaar stellen voor het afgeven van verklaringen - alsof de daad zelf pas bestaansrecht heeft als die wordt gedocumenteerd. Voor veel dingen geldt: als je 't zó niet begrijpt, dan zul je 't mét uitleg ook niet begrijpen. Maar wat geeft dat? Iedereen kan toch tevreden zijn met wat hij zelf van iets of iemand denkt. Vond jij Bloem zo'n fijne vent? Prima. En al je vrienden ook? Nog beter. Vooral dat laatste schijnt erg belangrijk te zijn. Je moet hier nl. altijd met een hele batterij aan referenties aankomen, alsof wat je zegt pas wat mag betekenen als een ander het vóór jou ook al eens heeft gezegd. Dat hele discours van de intertekstualiteit lijkt een moderne inquisitie te faciliteren, een pijnbank die voetnoten produceert. Altijd het betekende, nooit de betekenaar. De deur achter de deur.

Samuel Vriezen

Wat ben je toch een moralist, Rutger.

RHCdG

Ja, dat hoor ik wel vaker. Maar daarmee verkeer ik niet in het slechtste gezelschap, Samuel. Het is ook makkelijker om niet de moralist uit te hangen als je voortdurend van de steun van de goegemeente verzekerd weet - maar een moralist ben je er niet minder om, integendeel.

Samuel Vriezen

De hele tijd die verwijzingen naar mijn "vrienden" en de "goegemeente", om mijn reacties te relativeren, lijken me uiteindelijk ook nogal willekeurig. Op dit weblog en in discussies van dit type zijn vooral Breukers en jijzelf de goegemeente, immers. Breukers die Bloem beukt speelt een thuiswedstrijd tegen een dode.

Laat een reactie achter

Als u reeds een TypePad of TypeKey account heeft, gelieve u dan aan te melden.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013. Interessant voor schrijvers en dichters.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

april 2014

ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...