Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Uitgeverij De Contrabas

Elders

« Het Nederlands Letterenfonds: een verkenning (3) | Hoofdmenu | Avondeditie »

03 juni 2010

Robbert Ammerlaan: sua realis praesentia

Brood-en-wijn_02Het is niet voor niets dat Robbert Ammerlaan ons vandaag, op Sacramentsdag, de geboorte van een nieuw literair tijdschrift doet geworden. In de vorm van "papier" en "kwaliteit" brengt hij ons de literaire variant op de hostie en de miswijn, opdat de letterkundige geest, die is en altijd zal zijn, over het land kan worden verspreid. In veelvoud, uiteraard. Want Ammerlaan is goed, maar niet gek. Zijn persbericht verwoordt deze ambitie juichend:

"Het is tijd voor een nieuw initiatief: een literair tijdschrift dat onomstreden kwaliteit brengt, de beste pennen, maar dat door zijn lichtvoetige presentatie en aantrekkelijke formule ook een groot publiek kan aanspreken. Lange tijd geloofde niemand dat er een succesvol televisie-programma mogelijk zou zijn dat over schrijvers en boeken ging. Adriaan van Dis bewees het tegendeel. In het haastige, drukke Nederland is er behoefte aan reflectie, is er verlangen naar inhoud en kwaliteit. Die wetenschap vormt de beste voedingsbron voor een prachtig, attractief, speels en sterk literair tijschrift. Niet een voor honderd lezers of voor duizend, maar voor ten minste 15.000 lezers."

Alleen de meest ervaren media-watcher herkent in de eerste zin de echo van Sport7. "Wij gaan iets nieuws doen." Helaas begrijpt diezelfde media-watcher niet precies wat Adriaan van Dis ineens komt doen, in dit persbericht. De woorden "onomstreden kwaliteit", "aantrekkelijke formule"  en "groot publiek" herkent hij daarentegen maar al te goed, die zijn afkomstig uit de martelkamers van een pr-bureau. Waarmee ik uiteraard niet wil zeggen, dat het een onsympathiek idee is. Maar het is wel een idee onder de noemer "dat moeten we nog zien".

Hollands Diep, door Ammerlaan enige jaren geleden gerevitaliseerd, is toch niet die spitse, literaire glossy geworden die hij er van wilde maken; sterker, Hollands Diep is vooral een mooi reclameblad geworden voor de auteurs van de Bezige Bij. Niets mis mee, maar met het oorspronkelijke Hollands Diep heeft het allemaal weinig te maken.

Ik help Ammerlaan hopen op een groep van 15.000 lezers, die geïnteresseerd zijn in een blad dat "een podium [wil] bieden aan aanstormend literair talent zoals na de Tweede Wereldoorlog bestond. In die tijd publiceerden opkomende schrijvers als Willem Frederik Hermans, Gerard Reve, Harry Mulisch en Hugo Claus hun eerste werk in deze bladen. 'En menig literair debat en scherpe polemiek is te danken geweest aan de bloeiende cultuur van het literaire tijdschrift,' zegt Ammerlaan zelf."

Ondertussen zou ik hem, uit collegialiteit, willen wijzen op, eh... ons blad, op internet, waar "menig literair debat en scherpe polemiek" is gevoerd (onder meer over de rol en de positie van het literaire tijdschrift). Per maand nemen tussen de 30.000 en de 40.000 lezers daar kennis van. Het is nog niet bekend wie de redactie gaat voeren van de nog titelloze nieuweling, maar voor vragen en tips kunt u ons altijd benaderen!

p.s. Mocht de toekomstige redactie willen weten hoeveel werk dat is, 15.000 lezers ronselen, dan is dit brievenboek van Herman de Coninck (die voor het NWT ongeveer dezelfde ambitie had) aanbevolen lectuur.

Reacties

RHCdG

Toevallig heb ik de laatste weken in de bibliotheek oude jaargangen van 'Elseviers literair supplement' doorgenomen. Verscheen tweewekelijks en bevatte literair nieuws, artikelen, kritieken, essays, korte verhalen, interviews en zelfs poëzie. Het was van 1969-1971 geen lang leven beschoren, maar de nummers doorbladerend kon ik de reflex niet onderdrukken hoe mooi het zou zijn als zoiets er nu was. Komrij zal het zich nog wel herinneren, want hij schreef ervoor. Wim Zaal was de hoofdredacteur. Naar mijn mening een referentie voor iedereen met plannen voor een literair publiekstijdschrift.

Arjan Keene

Ik denk dat de ambitie geherformuleerd moet worden: wil je meer dan pakweg 1000 lezers op papier bereiken, dan:
1. Kan de ondertitel niet meer 'literair tijdschrift' zijn
2. Moet de distributie voorop staan, bereikbaar t/m de kioskboekhandels
3. Het besef dat 'grote schrijvers' niet meer uit zichzelf ontstaan zoals vroeger, maar door de media gemaakt worden; bijv Dijkshoorn, en daarmee direct een herdefinitie van het adjectief 'groot'
4. Als de inhoud tekstcentraal is, het dus een mengelmoes zal zijn van Hollands Diep, Hard Gras, boekenbijlage-content, columns, etc. Reden: openstelling voor een bredere definitie van het begrip 'literair'.
5. Een herkenbaar herhaalbaar format moet hebben
6. En inderdaad niet in de laatste plaats: ook een digitale backbone moet hebben

Laat een reactie achter

Als u reeds een TypePad of TypeKey account heeft, gelieve u dan aan te melden.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013. Interessant voor schrijvers en dichters.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

april 2014

ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...