Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« mei 2010 | Hoofdmenu | juli 2010 »

juni 2010

30 juni 2010

Avondeditie

"Zo zou ik willen ageren voor de naaktheid  op de Vlaamse Televisie, alleen al omdat ik liever een naakt meisje, en zelfs een naakte jongen zie, dan een wuivend defilé van Belgische parachutisten die zo nodig onze belangen in Afrika moeten verdedigen.' Claus in 1967.

Parmentier en nY: overeenkomsten en verschillen.

Wilders, Swiebertje, Kuitenbrouwer, kortom thee en koffie.

Cobain the writer is funny and self-aware and snotty with a knack for off-the-cuff profundity.

Hafid Bouazza lokt 141 reacties uit op de opiniepagina van De Volkskrant.

"If you have to choose between nothing and grief you have to choose nothing." (Belmondo)

De 'complicated communist' Žižek:

'Rechts' dossier in de nieuwe Parmentier

Parmentier "Wat betekent de huidige verrechtsing voor de Nederlandstalige literatuur? Hoe reageren schrijvers op de opmars van rechts-populistische partijen? Voelen zij zich gedwongen om zich in hun literaire werk (explicieter) uit te laten over de politieke actualiteit, of houden zij juist vast aan een strikt autonome literatuuropvatting? In het door hem samengestelde dossier ‘Rechts’ gaat Arnoud van Adrichem op zoek naar antwoorden. Met bijdragen van: Ger Groot, Lucas Hüsgen, Hans Groenewegen, Kevin Absillis, Jan Konst, Sven Vitse, D. Hooijer, Anne Vegter en Henning Rosenbrock. O.m. een close reading van Ramsey Nasrs politiek geladen gedicht mi have een droom en een onderzoek naar de poëtische mogelijkheden van het rechts-populistische discours in de gedichtencyclus Stapstenen van Peter van Lier.
Ook poëzie in dit nummer met gedichten van Onno Kosters en Peter Holvoet-Hanssen.

29 juni 2010

Avondeditie

GROUP_2Faber & Faber pakt uit met hardback uitgaven (ill.) van Simon Armitage, Wendy Cope, Philip Larkin, Alice Oswald, Don Paterson en Sylvia Plath. Faber senior designer Miriam Rosenbloom onthult het geheim van Pantone- kleuren bij het ontwerp van een kaft.

Typografisch-artistieke remake van As I Lay Dying van Faulkner.

De mens de grootste natuurramp ter wereld? (Serge van Duijnhoven corrigeert Jeroen Olyslaegers)

Het verband tussen de ideeën van onder andere Sartre, Camus, Kant en voetbal (via de alerte vlugschriften van Knack).

Zomerse poëziefestivals in Nederland en Vlaanderen: een overzicht.

Het slechte rapport voor Engels van T.S. Eliot.

Peter Vandermeersch - hoofdredacteur van De Standaard en de man die de 10 valkuilen van de journalistiek als geen ander kent - goes NRC. 

Over Maradona, Messi en het vieren van geluk

"Ik heb gisteren Argentinië zien voetballen en Maradona langs de kant zien meeleven met zijn spelers en het ontroerde mij. Dat rare mannetje met die woekerende baard. Maradona, vlak voor de wedstrijd door een doodsbange kleermaker in een veel te wijd pak genaaid. Die vreemde, dikke ex-voetbaldwerg met dat net wat te ordinair in zijn nek vallende proleten-haar." Dijkshoorn, over Maradona, Messi en het vieren van geluk. Op de website van VI.

K. Michel - 'Bij eb is je eiland groter'

K. Michels nieuwe bundel werd besproken door Victor Schiferli.

Komrij herziet oordeel over Hermans (Toon)

28 juni 2010

Het eerste gedicht (19): Jane Leusink

Er is weinig aan de lente veranderd; zo heet de in 2008 verschenen bundel van Jane Leusink. Het eerste gedicht heet 'Nu [vandaag is onverbiddelijk stil]':

Vandaag is onverbiddelijk stil het grijze strand
een dag waarop het landerig verstand bevallig
aan boord springt atletisch meelift en focust
    al weer geen schaar van krabbenscheer, geen kreeftenpoot
    geen rafel en geen moeilijk hoekje te bekennen

op warme beelden en geuren (kindertijd) het ademt
in een rustig tempo uit en in waardoor
er ergens diep in je een en ander aan
het schuiven gaat en als romige melk een stromen
langs je ranke wervelstaat beginnen kan
zo ken je de gedachten van slapende kinderen
herderinnenharten en late voorbijgangers
leg je rozen op stille plekken waar geliefden
rusten leg je je toe op blijdschap, vandaag loopt
het verstand niet achter feiten aan
en werkelijk alles mag je dragen en eten
als je met een schuin oog omkijkt ziet je geluchte
geheugen de tijd niet ook al was het gauw om
dit duurde lang hier

Leusink schrijft gebeurende poëzie, om een term van Ruben van Gogh onder het stof vandaan te halen. Ik weet alleen niet, of ik de term gebruik zoals hij dat deed. Ik bedoel ermee: ze schrijft iets op, schijnbaar terwijl het gebeurt. Het dichten over de gebeurtenis valt samen met de gebeurtenissen, waarover wordt gedicht.

In zekere zin verzet dit gedicht zich dan ook tegen analyse, tegen een "slimme" ontrafeling van klankeffecten (de a's die door het hele gedicht heen hun werk als a-klank doen, et cetera) en tegen een terloopse ontsluiering van de grafscène (waar al dat geschrijf bijna een beschermende hand omheen lijkt te leggen). Om over ander retorische geweld maar te zwijgen.

Piet Gerbrandy, de criticus die er behagen in schept om het woord "overbodig" te gebruiken, een woord dat hij dan weer gek genoeg niet weet te koppelen aan zijn eigen werk, en vooral niet aan zijn eigen kritieken, die kletslappen vol gymnasiumborrelpraat. Maar waar had ik het over? Oh ja. Dit gedicht hoef je niet zozeer te analyseren, je kunt het, regel voor regel, lezen. 

Lees meer "Het eerste gedicht (19): Jane Leusink" »

Pzr still going strong

Schandalig veronachtzaamd de onvolprezen Pzr-recensies over Overwoekerd van Bruinja - Terrein van Lindner - Victoria van Starik - Schrap me van Dimitri Antonissen - en veel meer, allemaal op te vissen uit het archief van Poëzierapport.

Avondeditie

Willy Tibergien, de directeur van het Gentse Poëziecentrum over Watou.

Buddingh’ Gebundeld, de verzamelde gedichten, verschijnt in november bij Nijgh & Van Ditmar.

Amerikaanse dichteres Marie Ponsot is alles vergeten na haar beroerte behalve het Onze Vader.

Een nieuw literatuurblog: The critical Sphere.

Een korte introductie tot schrijver, kruiswoordraadselmaker en laboratoriummedewerker Georges Perec met veel links en een youtube-filmpje.

Het einde van het kapitalisme volgens Žižek

Andreas Okopenko (1930 - 2010)

Okopenko De tot Oostenrijker genaturaliseerde avant-garde schrijver en dichter Andreas Okopenko is op 80-jarige leeftijd overleden in Wenen. Dat meldt De Redactie. Openko’s belangrijkste werk is de do-it-yourself roman: Lexikon-Roman. In 1998 kreeg hij de Grote Oostenrijkse Staatsprijs. In 2002 won hij de Georg Traklprijs voor poëzie. Hij werd vooral geprezen om zijn gedurfde experimenten. Bekend is een marketing campagne voor het Oostenrijkse schoenmerk Humanic waarbij hij met de merknaam experimenteerde. Hij schreef ook deze Anarchistenwalzer voor The Worried Men Skiffle Group:

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën