Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Uitgeverij De Contrabas

Elders

« Gisteren op facebook vandaag op De Contrabas: de nieuwe Parmentier | Hoofdmenu | Literaire tijdschriften en generatie Y (2) »

06 april 2010

Omdat het avond werd en de barbaren niet gekomen zijn (4)

Nu is het debat "Tegen de barbaren". De Contrabas doet alvast verslag. Ook is ons gevraagd om de conclusie namens alle redacties van alle vier deelnemende bladen aan de lezers mede te delen: "Onze tijdschriften zijn de beste." Waarvan akte.

Jongstra: "Ik zou graag eens willen ontregelen. Dat komt nog uit mijn jeugd, in Terwispel."

Bommeljé: "Begrijpen jullie dan niet dat een literair tijdschrift alleen bestaat bij de gratie van uitsluiting van schrijvers en bij de gratie van onderscheid met andere tijdschriften?"

Van Weelden: "Kijk naar bijvoorbeeld Tirade en (mijn) De Gids, ze worden digitaal, organiseren een lezing, zorgen dat hun archief online voor hoge zoekscores zorgt enz. Literair debat is overal op sterven na dood, wie weet maken literaire tijdschriften onderdeel uit van de wederopstanding op internet."

Perquin: "Op het internet, waar ik me nog altijd zelden waag, lijkt momenteel het idee te hebben postgevat – waar dat vandaan komt weet ik niet – dat iedere lezer in potentie een recensent is. Een merkwaardige gedachtegang. Je treft er epistels aan, druipend van hoogmoed, gespeend van zelfs een klein beetje basiskennis, onhandig geschreven. Je haren gaan er van overeind staan. Zulke mensen hebben eigenlijk met hun tengels van de poëzie af te blijven, denk ik dan." 

Barnas: "Ik zag laatst een enorm aardig, verontrustend mooi kunstwerk..."

Stipriaan: "Onze website, DBNL, is in feite alle tijdschriften in één."

Bommeljé: "Het is voor mij onbegrijpelijk, teleurstellend en verontrustend dat deze volstrekt evidente zaken stuiten op zo'n zonderlinge cocktail van onwetendheid, blinde haat en literaire rancune."

Etty: "Een droge witte wijn. In een fles, graag."

Hartmann: "Van veel dichters en schrijvers krijgen we daar goede reacties op, de meesten zijn daar erg blij mee. Een enkeling meldt ons zelfs verkoop na publicatie van een goede recensie) De laatste persoon die ons gekapitteld heeft over copyright was twee jaar terug de heer Bart F.M. Droog."

Peek: "Wie twijfelt aan het bestaansrecht van literaire tijdschriften, heeft waarschijnlijk moeite om de waarde van literatuur te zien. Als je geen vertrouwen hebt in het nut van een vakbond, waarom zou je je dan interesseren voor het vakbondsblad? Literatuur is kwetsbaar, wij kennen het waarde toe. We zijn soldaten die de ruimte voor de literatuur bevechten. We ontsluiten en duiden literaire kunst, een van de pijlers van de beschaving. Vasthouden aan kunst als waardevol, dat is op zich al een geëngageerde daad. In die zin heeft het iets nobels wat wij doen."

Sebes: "Leuk gezegd. En een leuk snoetje."

Asscher: "Hoop is als het opsteken van een parasolletje wanneer er een meteorietinslag wordt aangekondigd. Je weet dat je het stenen gevaarte er niet mee zult tegenhouden, maar misschien komt het ding wel ergens anders neer. En als je er toch door wordt verpletterd, heb je het in ieder geval niet hoeven zien aankomen."

Avondmaal

Reacties

M.H.Benders


Zelden zo'n rare verzameling drogredenaties bij elkaar gezien. Je bent toch altijd weer blij dat je daar niet aanwezig hoefde zijn. Je hoort indrukwekkender betogen in de kroeg op de hoek. Mensen die bedreigd worden of zich bedreigd voelen, dat zijn enge mensen. Vooral als ze in het vechten tegen die vermeende dreiging een nobele taak gaan zien. Dat de Kunst en Literatuur afhankelijk wordt van hun lullige parasolletje, inderdaad, dat ze parmantig de lucht in houden terwijl elke voorbijganger weet dat dat parasolletje maar op 1 plek echt op zijn plaats is.

Laat een reactie achter

Als u reeds een TypePad of TypeKey account heeft, gelieve u dan aan te melden.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013. Interessant voor schrijvers en dichters.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

april 2014

ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...