Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Uitgeverij De Contrabas

Elders

« Avondeditie | Hoofdmenu | Literaire tijdschriften en generatie Y »

05 april 2010

Omdat het avond werd en de barbaren niet gekomen zijn (3)

Mocht het zo zijn, dat literaire tijdschriften inderdaad een dam opwerpen tegen de vervlakking, en mocht het inderdaad zo zijn dat literaire tijdschriften de literaire cultuur in stand houden, voeden en van impulsen voorzien, - dan zou je kunnen zeggen dat literaire tijdschriften een functie hebben.

Alleen blijven er dan een paar vragen openstaan. 1) "Waarom moet er een dam opgeworpen worden tegen al dan niet vermeende vervlakking?" 2) "Is de literaire cultuur nog dezelfde als, zeg, twintig jaar geleden?" 3) "Krijgt de literaire cultuur niet al lang voeding en impulsen uit heel andere "media", dan het ooit zo belangrijke literaire tijdschrift?"

Het antwoord op vraag 1) lijkt me vrij gemakkelijk te geven: "Die vervlakking wordt alleen gesignaleerd door mensen die op een zelfgemaakte verhoging staan." Op vraag 2) kan ik zeggen: "Nee, maar er is een groep mensen die belang heeft bij het in stand houden van het idee dat het wél zo is." Vraag 3) schreeuwt om het antwoord: "Al lang, maar dat is nog niet doorgedrongen tot de literaire bladen." 

In een reactie op dit bericht, schreef Bastiaan Bommeljé van Hollands Maandblad, naar aanleiding van een scriptie van Bart Temme: "Begrijp je dan niet dat een literair tijdschrift alleen bestaat bij de gratie van uitsluiting van schrijvers en bij de gratie van onderscheid met andere tijdschriften?" Helaas moest ik in dit bericht al concluderen dat dit helaas ook niet (meer) opgaat.

Volgens mij gaat de tegenstelling web - papier eveneens niet (meer) op. In feite is het literaire tijdschrift zoals mijn generatie dat heeft leren kennen - een blad gemaakt van papier, bevattende literaire, essayistische en opiniërende artikelen, dat met enige regelmaat verscheen - verdwenen. Niet eens met een knal, maar ineens.

Internet speelde daar wel een rol bij, maar niet eens een cruciale. Internet gaf alleen het laatste duwtje. Toen hebben zeer vasthoudende redacteuren van literaire bladen het woord "kwaliteit" naar voren geschoven. Als een laatste redmiddel. Wij = kwaliteit. Zij = populisme + geen-kwaliteit.

Het web is ideaal voor het snel verspreiden van informatie. Maar ook het verspreiden van gedichten, recensies en zelfs verhalen of romans kan sneller, en onder bereik van meer lezers, dan op papier. Nu de ontwikkeling van allerlei tablets en e-readers in een stroomversnelling is gekomen, lijkt het front van de literaire podia zich daarheen te verplaatsen.

Niet zozeer "het internet" (of het web, zoals de correcte benaming is) speelt daarin een cruciale rol. Het web is de grote database, waaruit de strijdende partijen hun content gaan betrekken. De manier waarop bladen, persbureaus of personen die content gaan aanbieden, en de manier waarop ze die content gaan organiseren, al dan niet met een business model, zal bepalen hoe de literaire cultuur er over een jaar of wat uitziet.

Niet de schrijver is dood, - de klassieke redacteur is overleden. Zonder het zelf in de gaten te hebben. En hij heeft alleen nog het woord "kwaliteit" om zich aan vast te klampen...

Reacties

Laat een reactie achter

Als u reeds een TypePad of TypeKey account heeft, gelieve u dan aan te melden.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013. Interessant voor schrijvers en dichters.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

april 2014

ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...