Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Uitgeverij De Contrabas

Elders

« Avondeditie | Hoofdmenu | Filter Vertaalprijs 2010 »

01 april 2010

Omdat het avond werd en de barbaren niet gekomen zijn (2)

Irony e-Post van een redacteur. Of ik misschien overwogen heb om de titel van de debatavond in De Rode Hoed ironisch op te vatten? Het antwoord is: "Ja, maar dat is niet nodig." De bittere ernst waarmee de betrokkenen zichzelf naar de top van de Parnassus slepen, is met geen ironie te verzachten.

Ik neem de redacteuren van de literaire tijdschriften trouwens graag serieus, omdat ik literaire bladen heel serieus neem. Daarin ben ik een romanticus. Of beter, daarin ben ik onverbeterlijk naïef. Daarom bloedt mijn hart als ik zie hoe diezelfde bladen hun eigen, eh, unique selling points... verkwanselen.

Neem nu het meest recente nummer van Hollands Maandblad, mij toegestuurd door een alleraardigste medewerker van de uitgeverij.

Hét Maandblad. Opgericht door K.L. - Bert - Poll. Ooit. Inmiddels, na enige zijsprongen, opnieuw onder een eenmansleiding. Van Bastiaan Bommeljé. Die er in zijn eentje voor zorgt dat de cultuur, wat zeg ik, dat ónze cultuur, gevrijwaard blijft van populistische tendensen en gemakzuchtige schrijfsels, die ons jaar in jaar uit voedt met het beste en het mooiste dat de letterkunde (en de beeldende kunst) ons kunnen bieden.

Mits dat moois is geselecteerd, voorgeproefd en geserveerd door een kundige poortwachter. Mits vooraf besnuffeld door Bastiaan Bommeljé.

De unieke, onverwisselbare, onmisbare, onomstotelijk kwaliteitsvolle inhoud van het nieuwe nummer wordt geleverd door iemand die overal publiceert (Arnon Grunberg), een redacteur van De Revisor (Erik Lindner), iemand die vroeger dichter en criticus was en publiceert waar de eindredactie zijn teksten kan verdragen (Piet Gerbrandy), door Leo Vroman, door een vaste medewerker van Tirade (David Pefko), door debutante Vicky Franken (bekend van Meander, en door haar vele optredens), door de onlangs gestorven J.J. Peereboom (de enige "echte" HM-er), door Bas van Putten (die ook wel eens elders wat doet), door Max Niematz, door L.Th. Lehmann, door een ex-politicus die Wijsenbeek heet (HM en politiek, dat is ook redelijk uniek) en door Paul van den Hoven, een Utrechtse antiquaar die helaas niet al te fel is aangeraakt door de Muzen. Het nummer sluit af met een in memoriam Jan Pen, - het volgende nummer kan worden afgesloten met iets dergelijks, voor J.J. Peereboom.

Bijna allemaal zijn het "medewerkers" die elders hun spullen kwijt zouden kunnen. En de échte Hollands Maandblad-auteurs (Pen en Peereboom) tuimelen in het graf. Literaire kwaliteit is geen reden om het blad elke maand aan te bieden. Een visie, een drive - die zou ik wel eens willen zien. Maar veel verder dan een schril "Tegen de barbaren" - al dan niet ironisch bedoeld - komen we op deze manier, ondanks de geleverde, ja ja, kwaliteit, niet. En ik kan zonder ironie zeggen, dat ik dat betreur.

Aflevering 1 van deze reeks overpeinzingen stond hier.

Reacties

Laat een reactie achter

Als u reeds een TypePad of TypeKey account heeft, gelieve u dan aan te melden.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013. Interessant voor schrijvers en dichters.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

april 2014

ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...