Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« januari 2010 | Hoofdmenu | maart 2010 »

februari 2010

28 februari 2010

Interview met VFL voorzitter Jos Geysels

"Vandaag gaat in Vlaanderen en Nederland meer dan 600.000 € naar de literaire tijdschiften, een bijzonder groot bedrag. Welnu, ik wil dat geld niet laten dalen. Het gaat er mij dus niet om te rationaliseren, of om op kritiek te besparen, onder het mom van een groot nieuw plan. Alleen: als je een oplage hebt van 200 à 300 nummers, moet je dan werkelijk nog gedrukt worden? Misschien wel, maar daarover moeten we discussiëren, vanuit een kader dat niemand demotiveert. Ik weet niet wat de uitkomst daarvan moet zijn. Ik weet alleen dat je met 600.000 € veel kan doen’." Lees het interview met de nieuwe voorzitter van de raad van betuur van het VFL, Jos Geysels op rekto:verso.

"They were living in America but it's all over."

Ashbery John Ashbery de postmodernist? Laten we deze associatie voorgoed varen, ook al wordt zijn poëzie beschouwd als schatplichtig aan het postmodernisme of, omgekeerd, is het postmodernisme schatplichtig aan Ashbery. Aldus begint de bespreking van Planisphere op The Nation die een zestal Ashbery's onderscheidt:

  • De dromerige ironicus van zijn debuut Some Trees,
  • de verdeelde revolutionair vanThe Tennis Court Oath (1962),
  • de surealistische formalist van  Shadow Train (1981);
  • de serene bedachtzame mnemonist van Self-Portrait in a Convex Mirror (1975) en A Wave (1984);
  • de proza macroloog van Three Poems (1972).
    Buiten categorie is er nog de megastructuur van Flow Chart (1991) of de eendagsvlieg Girls on the Run (1999), en de meer doorsnee lyriek van Houseboat Days (1977).

"Misschien ligt Ashbery's postmodernisme precies in het feit dat er zoveel Ashberys zijn. Een collage van Johns, laat ons zeggen. De dichter is een soort Venn diagram van al zijn modi, die de verschillende gebieden overlapt waarbij elk gebied een ander terrain vague van de verbeelding is."

Lees de bespreking van Planisphere, die in 2007 - 2008 werd geschreven, en steeds weer terugkomt op de financiële crisis die op zichzelf het einde inluidt van het postmoderne tijdperk. (The Nation)

Drie woorden en zes kreten

Nog even nagedacht over de reactie van Ad Verdonk, op het gedicht dat Ingmar Heytze publiceerde in het AD/UN. Op de website van Trots / Utrecht kreeg de heer Verdonk nogal op zijn donder, en terecht. Een dichter die oproept om niet op Trots of Vrij (Partij Vrij Utrecht, een nogal rechtse organisatie onder leiding van Wim Vreeswijk) te stemmen, is de politici van die partijen niet aan het bedreigen.

Maar, dacht ik toen, associërenderwijs, stel nu eens dat de heer Verdonk wél over het taalgevoel van een tienjarige beschikte, en zo had gereageerd:

"De conclusie die Heytze niet expliciet trekt is: deze twee partijen moeten buiten de politiek worden gehouden. Maar aangezien die partijen niets bieden zijn dan een toon, een manier van spreken, komt Heytze's verhaal neer op een pleidooi voor een verbod van een zekere manier van spreken uit naam van een mythische, vroegere 'correctheid' van de politiek. Binnen de politiek zoals Heytze die wil zien, heeft niet elke manier van spreken een plaats. De politiek moet gezuiverd worden van 'Trots en Vrij', wie dat ook zijn. Daar komt het op neer. Het gaat dus om uitsluiting. En dat beschouw ik als een bedenkelijk discours."

Dan was de discussie over dit gedicht, waarin Heytze inderdaad oproept om op 2 (twee) partijen niet te stemmen, een andere kant op gedirigeerd. Verdonk had zich verschuild achter de vermeende (en zelfverzonnen) 'uitsluiting', wat de aandacht af zou leiden van de bedenkelijke boodschap van Trots en Vrij.

Gelukkig maar dat rechtse politici niet over dit taalgebruik beschikken; hun jargon (drie woorden en zes kreten) is alleen goed om mee te galmen en te brallen; de listig-politieke valse beschuldiging behoort niet tot hun wapenarsenaal; en daarom zijn rechtse politici soms beter te bestrijden dan dichters met een semi-politieke agenda.

27 februari 2010

Erik Heyman (1960 - 2010)

Heyman Bert Bevers meldt: "Ons is een talentvol dichter en aimabel man ontvallen. Gisteren [vrijdag 25 februari 2010] overleed Erik Heyman, uit Roosdaal, in een Brussels ziekenhuis. Enige tijd geleden werd bij hem een hersentumor geconstateerd. Hij mocht slechts 49 worden. Heyman werkte in de jaren tachtig van de vorige eeuw - met onder meer Frank Pollet - mee aan het literaire tijdschrift Quarant-Dash. Erik Heyman, die van beroep kernfysicus was, debuteerde bij de poëziestichting Vers met de bundel Neergeschreven. Hij laat ook IJstijd (Uitgeverij WEL, 1984), Dagmaat (De Arbeiderspers, 1994) en Mantis (Poëziecentrum, 2006) na." Zie Bevers weblog voor de rest van het in memoriam. Er staat eveneens een in memoriam in Het Nieuwsblad. Gedichten van Heyman staan op zijn website.

Nieuws uit Zuid-Afrika

Nog honderd dagen scheiden het broeierige Zuid-Afrika van de Worldcup. In afwachting veel literair nieuws van Louis Esterhuizen én met een warme oproep aan Vlaamse en Nederlandse dichters om mee een digitaal kaartje te leggen in de nieuwe Versindaba-blogkamer Wisselkaarten. Luuk Gruwez, Ester Naomi Perquin, Edwin Fagel en Alfred Schaffer, Roel Richelieu van Londersele en K. Michel wachten nog op nieuwe spelers.

Tradisioneel is Februarie die warmste maand van die jaar in die Kaap. Vreemd genoeg was die temperature egter – tot enkele dae gelede – eintlik heel matig vir dié tyd, terwyl die res van die land amper weggespoel het weens uitsonderlike hoë reënvalsyfers. Maar in die domein van die Afrikaanse digkuns het dit omtrent gekóók hierdie maand, met nie minder nie as ses nuwe digbundels wat verskyn het  … 

Nelson Mandela Maar die gróót makietie was die feesviering rondom die twintigjarige herdenking van Nelson Mandela se vrylating op 11 Februarie. Die media was omtrent vol beriggewing hieromtrent, maar twee besonderse plasings was die video-opname van Mandela se eerste internasionale nuuskonferensie na sy vrylating (met die BBC) wat hier beluister kan word, asook ʼn handgeskrewe brief wat hy in 1975 vanuit sy tronksel op Robbeneiland geskryf het waarin hy sy passie vir die Afrikaanse digkuns bely. 

Lees meer "Nieuws uit Zuid-Afrika " »

Goudeseune, Jabberwocky, Van Ostaijen en West-Vlaamse pingpong

Koenraad "Heb je Mortier gelezen in De Standaard? Over poëzie? Ik ben te ziek om er mijn hersens over te breken en misschien ijl ik alleen maar, maar ik vond het stuk , naast saai ook ten faveure van 'lezeressen' geschreven." (Koenraad Goudeseune, Wat duurt op drift zijn lang.) 

Tim Burton’s spectacular reimagining of Alice in Wonderland, which had its royal premiere in London last night, takes Lewis Carroll’s famous Jabberwocky poem and makes it a 3-D epic for the next generation.  (Timesonline)(youtube).

Verenigd in een verzetsbeweging trekken ze ten strijde tegen de bezetting van hun stad, tegen het establishment, tegen de consumptie, tegen de tsunami van boodschappen, beelden, holle frases en nietszeggende oneliners. Zij willen hun stad terug. En ze beginnen from scratch. (KVS - Cobra)

"Dit West-Vlaamse pingpong tussen complexen in Roeselare en Rekkem vind ik koddig." (Kregting)

26 februari 2010

Vanavond presentatie Grensman

Lammert Voos presenteert op vrijdag 26 februari om 20 uur zijn nieuwe gedichtenbundel in de bibliotheek op de Brink in Deventer. Na het succes van zijn eerste dichtbundel Klaai komt nu zijn tweede bundel uit bij uitgeverij de Contrabas.

Voos

Reve in (de stadsbieb van) Weert

In het Bibliocenter Weert aan de Wilhelminasingel (de bibliotheek waar uw hoofdredacteur jaren een tevreden lener was, CB) start op woensdag 10 maart een expositie over de jaren dat de bekende ‘volksschrijver’ Gerard Reve in Weert woonde. De expositie laat allerlei boeken en curiosa zien die tekenend zijn voor de relatie die Gerard Reve met Weert had. Veel is afkomstig uit het Gemeentearchief Weert.

Maar voor het eerst is ook materiaal te zien dat afkomstig is van Weerter particulieren waarmee Gerard Reve contact had: bijvoorbeeld enveloppen, brieven met verzoeken van allerlei aard en uitnodigingen. De expositie loopt tot en met zaterdag 24 april. Op de volgende dag, zondag 25 april, vindt een Revemanifestatie plaats in het Bibliocenter.De tentoonstelling put zoals gezegd voor een deel uit materaal, dat afkomstig is uit de ‘Augustini Revianum’, de Reveverzameling van Guus (Augustinus) van Bladel die gedurende de Weerter periode van Reve diens vriend en huisgenoot was.

Bron: weert.nl

Reynebeau over 'De 21ste eeuw in 185 gedichten'

"Kwetsbaar is ze vooral omdat deze poëzie vaak nog pril en groeiende is, met de kleine onvolkomenheden van dien. Wat niet wegneemt dat het in deze bloemlezing niet ontbreekt aan voldragen, ronduit sterk werk met een verrassende eigen stem, onder andere van Ester Naomi Perquin, Neeltje van Beveren, Maarten Inghels, Jeroen Theunissen, Bernard Wesseling, Sylvie Marie of Ruth Lasters, van wie misschien toch ook wat andere gedichten... — maar dat mag ik niet zeggen." lees meer op De Standaard.

25 februari 2010

Avondeditie

"Soms is één enkel gedicht voldoende rechtvaardiging voor een hele bundel:  Er moet sprake zijn van een misverstand van Mark Boog (Pzr)

"Toegankelijker dan ooit, ondanks de cerebrale stijl." (Willy Roggeman)

"Ik blijf nog tot 1 januari 2013 'om persoonlijke redenen' directeur van het Poëziecentrum." (Willy Tibergien)

"de Amerikaanse dichter Ted Greenwald de 32 korte gedichten van zijn reeks Anyway (2008)" (nY)

De oudste stadsbibliotheek van Nederland (Trouw)

Amerika telt momenteel meer dan 2,000 poëziesites en elke dag komt er één bij. Wie zal dat allemaal bloemlezen? (The chronicle review)

This may sound odd, but I have found Ulysses to be my easiest translation thus far! (de Finse vertaler Leevi Lehto)

Franse filmmaker Bruno Dumont inspireert zich op de verzen van Hadewijch. (Cobra)

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën