Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« december 2009 | Hoofdmenu | februari 2010 »

januari 2010

31 januari 2010

Zuid-Afrika speelt kort op de Nederlandse bal

Naast de Worldcup, veel Nederland-gerelateerd poëzienieuws in Louis Esterhuizens eerste nieuwsbrief van 2010:

  • Het literaire evenement Woordfees speelt kort op de Worldcup-bal
  • Een nieuw Nederlands-Zuid-Afrikaans wisselblog met Luuk Gruwez, Ester Naomi Perquin, Edwin Fagel, Alfred Schaffer, Roel Richelieu van Londersele en K. Michel.
  • Herman de Coninck en Zuid-Afrika
  • De marginalisering van het Zuid-Afrikaans aan de universiteit van Stellenbosch: als Vlaming moet ik dan onwillekeurig denken aan deze kwestie.


2010 - Die jaar om te baljaar ...

 

Woordfees

 

Woordfees “Die elfde US Woordfees buit in die spesiale (sokker)baljaar die dubbelsinnigheid van dié eg-Afrikaanse, onvertaalbare woord (in Engels én Nederlands) uit deur baldadig en speels met die wêreldbekertema te baljaar, met sport en sports as subtema.” Só kondig die organiseerders van die jaarlikse Woordfees die bekendmaking van hul feesprogram aan en dit is grootliks nét so van toepassing op ons webblad vandeesmaand.

Maar eers ietsie meer oor die Woordfees, aangesien etlike Vlaamse en Nederlandse digters en skrywers by die program betrokke is vanjaar. In Suid-Afrika is daar verskeie kultuurfeeste en die Universiteit van Stellenbosch se Woordfees, wat van 1 tot 7 Maart plaasvind, is beslis een van die vernaamstes. Wat die Woordfees egter van ander soortgelyke feeste onderskei, is dat die fees primêr op boeke en die leeskultuur gefokus is. Vlaamse en Nederlandse skrywers (en musikante!) wat by vanjaar se fees betrokke is, is: Stef Bos, Menno Wigman, Annelies Verbeke, Marion de Vos, Dorith van der Lee, Sjon Brandsdie, Steven Van de Perrre, Jeroen Roppe en die Theatergroep Flint. Beslis ’n watertandlekkerte om na uit te sien ...

Lees meer "Zuid-Afrika speelt kort op de Nederlandse bal" »

Koniningin Juliana: toch geen onbesmet blazoen?

Vlag-halfstok "Zoals bekend is de geschiedenis van het huis van Oranje de geschiedenis van een lange rij oplichters, fraudeurs, schuinsmarcheerders en opportunisten. Hun vermogen (hoe groot dat ook is), is vergaard met de drugshandel in Indië door koning Willem I, die berooid uit Engeland aankwam, zichzelf tot koning uitriep en met de Nederlandse Handelmaatschappij het monopolie op de opiumhandel verwierf. (...) Verder is bekend dat deze familie net zoveel gevoel voor poëzie heeft als een natte pepernoot. Hun vriendschap met Huub Oosterhuis is hier uiterst veelzeggend. De enige uitzondering op deze eeuwen volgehouden regel leek tot nu Juliana te zijn. Goed, ze had een zware tik van de zweefmolen, maar dat was onschuldig, vergeleken met de malversaties waaraan haar voorvaderen en nazaten zich schuldig maakten en ze stond dan ook bekend als een moederlijk type die vooral ‘gewoon’ wilde zijn." Tenminste, dat leek zo, tot nu. Lees de onthutsende reportage van Jaap van den Born op Het Vrije Vers >>

Een avond met Remco Campert

Een avond met Remco Campert from deBuren on Vimeo.

30 januari 2010

Walter Haesaert * dichten * Paul Snoek

"In theater Malpertuis wordt vanavond [werd op 30 januari, CB] hulde gebracht aan Walter Haesaert. De meermaals bekroonde Tieltse dichter vierde op 13januari zijn vijfenzeventigste verjaardag. Al is zijn laatste bundel intussen ook al dertigjaar oud, Haesaert verwierf een vaste stek in de Nederlandstalige poëzie.

"Toen ik in schoonheid stopte, viel er een enorme last van zijn schouders. Dichten is schandalig lastig en belastend. Het vergt een opperste concentratie. Je gaat met een gedicht slapen en je staat er mee op. Bovendien was ik toen nog fulltime leraar Frans aan het Koninklijk Atheneum in Tielt, waar ik later directeur van de avondschool werd."

"Misschien voel ik mij nog het meest verwant met de sfeer in het werk van wijlen Paul Snoek. Een moeilijke mens, maar het klikte ook persoonlijk tussen ons. Hij was trouwens bij mij op bezoek geweest toen hij in Egem met zijn wagen verongelukte."

"Via de taal een nieuwe dimensie aan de realiteit geven, dat is voor mij de essentie van poëzie. Hedendaagse dichters schrijven minder omfloerst en dat maakt de moderne poëzie een stuk agressiever. Ze spelen minder met woorden, vergelijkt Haesaert"

Uit: Het Nieuwsblad.

Ducal en Hettinga op Cobra.be

"Literatuurkenner Johan De Haes sprak met Ducal over gevoelsautomaten, over 'lezen wat er staat' (en niet wat er niet staat), over wat Michelle Pfeiffer doet met Dylan Thomas en over het dichtersschap op de barricaden." >> bekijk het interview op Cobra.be, de nieuwe cultuur-portaalsite van de VRT die deze week gelanceerd werd.

De klemtoon van de nieuwe cultuursite ligt op audio en video. De surfer vindt er de cultuuritems terug uit de lopende radio- en tv-programma's van de verschillende VRT-netten en exclusief materiaal, zoals recensies, blogs, interviews, reportages en originele rubriekjes. Daarnaast kan de gebruiker er ook grasduinen in het rijke cultuurarchief van de VRT. 

Bekijk ook Tsjêbbe Hettinga die een stukje uit "Aan schor en stad niks voorbij" voorleest.

29 januari 2010

Avondeditie

Godgans Illustratie: In de deugende cirkel beschrijft Saskia de Jong in gedichten voor kinderen op humoristische wijze het dierenrijk van A tot Z.(voorpublicatie op Athenaeum Boekhandel en een voorbeeld onderaan)

"Pas op pagina 12 sta je stil. Het gedicht heet ‘Onze afwezigheid’. Hier laat de dichter zien waar hij toe in staat is en waarom hij bekend staat: machteloosheid verwoorden." Er moet sprake zijn van een misverstand de vijfde dichtbundel van Mark Boog.

Luuk Gruwez loopt de Brugse poëzieroute af. Hij staat stil bij een probleemgedicht van Rutger Kopland.

VRT journalist Yves Jansens liep ook de Brugse Poëzieroute af maar kwam van een kale reis terug.

Er zijn „blauwe vensters in de lucht”. Akkers, voren, klei - „norse klei”, met „vette wormen”. (Guus Middag over de gedichtendagbundel van Tsjêbbe Hettinga)

De aangepaste leeslijst voor middelbare scholieren.

           

            g godgans

en het was licht, de godgans gakte
de godganse dag op het water lopend
had hem toch het gevoel bekropen
dat de rode zon in de avondzee zakte
en hij er godganselijk niets van bakte
verbijsterd had hij zijn snavel geopend
en het was licht, de godgans gakte
vooral het vooruitzicht was zenuwslopend
hij was zwart, waardoor hij wit kakte
een dwaalgast, op een wonder hopend
al dopend de kwelders afstropend
juist leek het alsof er iets knakte
of het was licht, de godgans gakte

(de deugende cirkel, Saskia de Jong - De Harmonie 2010)

Allen naar www.gierik-nvt.be

De Standaard der Letteren meldt: "De redactie van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift gooit haar hele archief op de website. De 105 nummers van de voorbije 27 jaar zijn integraal te raadplegen. Poëzieliefhebbers vinden er 2.592 gedichten van 414 auteurs uit binnen- en buitenland, zowel oude rotten als jong geweld." www.gierik-nvt.be

Frouke Arns wint Meander Dichtersprijs

Frouke Arns heeft de Meander Dichtersprijs 2010 gewonnen. Zij kreeg 26% van de stemmen van de lezers van Meander. An Vandesompele eindigde op de tweede plaats met 21% van de stemmen. Carl de Strycker kreeg 17% van de stemmen en werd derde. Lees verder >>

28 januari 2010

Bernlef: essays over vertaalde poëzie

"Zuivere abstractie of willekeurig toeval bedreigen het gedicht, dat steeds opnieuw en onvermijdelijk een voorlopige orde in de werkelijkheid aanbrengt. Een vers van Tomas Tranströmer roept deze bedenking bij Bernlef op: “Het gedicht is een botsing tussen binnen- en buitenwereld waarbij, als in een chemisch proces, uit twee bij elkaar gebrachte stoffen ten slotte een derde ontstaat: het onzichtbare maar wel degelijk aanwezige gedicht waarin de dichter zich manifesteert zonder zich een lyrisch ik aan te meten.” Het lijkt of voor Bernlef de moderne poëzie de grootst mogelijke vrijheid en de strengst mogelijke discipline moet betrachten. Net als voor Lars Gustafsson “zoekt (de dichter) niet langer naar een waarheid, hij speelt liever met veronderstellingen en mogelijkheden.” >> lees op Porlock het verslag van "De tweede ruimte” een essaybundel van Bernlef genoemd naar een gedicht van de Pool Czeslaw Milosz. 

De waan van de Gedichtendag volgens Erik Lindner

"Of Gedichtendag de poëzie werkelijk ontheiligt, van haar voetstuk neemt, aan het volk geeft, uit het domein van de kunst haalt, is maar de vraag. In de Volkskrant van dinsdag 26 januari staan vier gedichten die zijn ingezonden voor de poëzieprijs van de Turing Foundation. Geen poëzielezer zal de namen van de vier auteurs van die gedichten kennen. Het zijn onbekenden die via die prijs boven zijn komen drijven. Opvallend is dat de krant ze niet op de kunstpagina heeft staan, maar op twee pagina's die als kop 'leven' hebben. Gaat poëzie dan toch over mens, maatschappij en samenleving? Kunnen we het voortaan onderbrengen in de culinaire rubriek?" Lees de bedenkingen nav Gedichtendag van Erik Lindner op De Groene die ondermeer naar het gedichtendagessay van Charles Ducal uitgaan.

Met diezelfde Ducal verscheen een interview op NRC: „Poëzie is ongelofelijk belangrijk, maar ik heb ook voortdurend de twijfel dat het in wezen hopeloos romantisch is.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën