Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« november 2009 | Hoofdmenu | januari 2010 »

december 2009

31 december 2009

'Ik droomde dat ik langzaam leefde' Paul Combrinks - Vasalis

Tijd

Paul Combrinks, Dagelijks moment; 6-3,5 meter


TIJD

Ik droomde, dat ik langzaam leefde
langzamer dan de oudste steen.
Het was verschrikkelijk: om mij heen
schoot alles op, schokte en beefde,
wat stil lijkt. ‘k Zag de drang waarmee
de bomen zich uit de aarde wrongen
terwijl ze hees en hortend zongen;
terwijl de jaargetijden vlogen
verkleurende als regenbogen…
Ik zag de tremor van de zee,
zijn zwellen en weer haastig slinken,
zoals een grote keel kan drinken.
En dag en nacht van korte duur,
vlammen en doven: flakkrend vuur.
De wanhoop en vanzelfsprekendheid
in de gebaren van de dingen
die anders star zijn, en hun dringen,
hun ademloze, wrede strijd…
Hoe kón ik dat niet eerder weten?
niet beter zien in vroeger tijd?
Hoe moet ik het weer ooit vergeten?

M. Vasalis, uit Parken en Woestijnen. Uitgeverij van Oorschot 1940

"Het eind van het jaar nadert; wie telt er niet af? De Haagse kunstenaar Paul Combrink telt niet af, maar op: al sinds zijn geboorteuur." RHCdG over Paul Combrink. Combrinks optellende tijd vindt u hier. (zie ook ons eerder bericht)


Trendwatching: kwaliteit & democratie gered

Babel 2009 was het jaar van de kwaliteit en, op de valreep, van de democratie. De kwaliteit werd geleverd door netjes aangeklede weblogwebsites als Joop - de "linkse tegenhanger van Geen Stijl". Dat er op die site helemaal niets gebeurt, en dat de gemiddelde opinie niet veel verder komt dan "Berlusconi (Wilders) = Fascist (Populist)", dat doet er niet toe. Er is weer kwaliteit in opinie, en daar was het allemaal om begonnen. Kwaliteit redt ons; ik weet niet waarvan, maar gered zal ik worden. En jullie ook.

In de literaire wereld is de komst van De Reactor overal onopgemerkt gebleven (behalve hier, iets waarvoor ik nog te weinig erkentelijkheid heb ontvangen, maar dit terzijde). Het platform staat vol met zweefvliegtuigjes die maar niet willen opstijgen. Met botsauto's, op zoek naar iets om tegen te botsen. Met dwergjes, die Gulliver wel eens mores zullen leren. Met lappen tekst die, net als een varkenshaasje dat je drie dagen laat bakken, zo taai zijn als, eh, als een lap tekst op De Reactor.

Er wordt niet gediscussieerd, er is geen leven op de site, en de helft van de bijdragen is zo slecht geredigeerd, dat je bijna zou denken dat de redactie af en toe zit te dutten. Maar de "kwaliteit" is gewaarborgd, en daar ging het om. Want zonder kwaliteit zijn wij, onschuldige lezers, en ben ik, de populistische uitbater van een niet-gecertificeerd weblog, de Sjaak. Wij hadden recht op kwaliteit en die hebben we nu.

Tot slot is er - en dat mocht zo langzamerhand wel eens - het vierluik van Geert Buelens, over "de media". Dat staat in De Standaard (1, 2, 3 en 4). Iedereen heeft wel een grootvader / vader / oom die, gebogen over de krant, moppert over de (tanende) democratie, het geld en de macht - en het is goed dat Buelens die grootvader / vader / oom nu eens eindelijk een stem heeft gegeven. In de hoop dat de democratie het gaat redden.

Dat een normaal mens zijn informatie niet uit "de" of "één" krant haalt, doet in zij  betoog allemaal niet ter zake. Hij schetst de taak van "de media" en die taak behelst, als ik het goed begrepen heb, het verschaffen van informatie, - teneinde het democratische proces goed te laten verlopen. Een zeldzame mengeling van naïviteit en goedwillendheid moet Buelens hebben bevangen, toen hij zijn essay schreef.

Maar hij levert natuurlijk wel kwaliteit en probeert, en passeant (met dank aan Arnoud van Adrichem, redacteur van De Reactor, die me op deze fout wees! CB), de democratie te redden. Kwaliteit en democratie, dat zijn de toverwoorden van 2010, in de literaire en mediale wereld. Die zullen nog vaak, en ongevraagd, gewaarborgd worden. Gelukkig maar.

En dan nu: een gelukkig nieuw jaar gewenst, lieve, lieve lezers!

Gedicht uit mos op Nijmeegse muur

Kwijt  De Nijmeegse Stadsdichter Jaap Robben schreef een gedicht over een oude vergeten begraafplaats.
Een regel uit het gedicht is nu aangebracht op een muur in de buurt van de begraafplaats… in mos. "Een papje van bier, yoghurt, meel en gemalen mos werd met stencils op de muur aangebracht. Binnen twee weken moet het zich vastgehecht hebben en verder groeien. Uiteindelijk zal ook die regel verdwijnen en een grote mosplek worden." Meer tekst en foto's op de website van Dennis Gaens. Wij houden u op de hoogte van de verdere groei van dit organisch gedicht.

Korte berichten

In geen enkele top zal kopenhagen staan (Humo-dichter Sylvie Marie)

Tom Lanoye leest 'nu nog' van de dichter van de heterosexuele ellende.  (via Literatuurlog)

Erik Jan Harmens, Kreeft, gratis download

Beefcakepublishing, een nieuwe Vlaamse uitgeverij op zoek naar allochtoon literair talent.  (VRT)

30 december 2009

Peter Swanborn, 'Tot ook ik verwaai'

Mallarmé beschreef in Graf voor Anatole het sterven van zijn zoontje. In de gedichten van Gerrit Kouwenaar weerklinkt het redderen van een dementerende, stervende vrouw en zijn hulpeloze begeleider. Peter Swanborn stapt met zijn nieuwe bundel overtuigend in hun spoor door een minitieus en indringend verslag te maken van het langzame sterven van zijn dementerende moeder. Lees Lindners bespreking van Tot ook ik verwaai.

15 exclusieve dichterswensen op Knack

Philip Hoorne en Bart Van der Straeten vonden 15 dichters die exclusief voor Knacks Boekensite ieder op hun manier een dichterswens voor 2010 formuleerden: van de 94-jarige Leo Vroman tot Ruth Lasters, Erik Spinoy, Sylvie Marie, Thomas Möhlmann en David Troch.

                   

                                Méér vorm! Méér inhoud!

                                Thomas Möhlmann


Lees hier de andere dichterswensen

De weggemoffelde hermetische kant van Claus

Eenzame uitvaart #110 Amsterdam

Eenzame uitvaart nr. 110 in Amsterdam. Verslag F. Starik, dichter van dienst Wim Brands: "De uitvaartleider gaat ons voor, de grote aula binnen, waar die grote stoelen op de voorste rij voor de directe familie zijn bedoeld. Achter die eerste rij stoelen met armleuningen wordt het meubilair eenvoudiger. Van Bokhoven en Brands gaan op links zitten, ik neem plaats op rechts. Cecilia Bartoli zingt Händel wonderschoon. Als het lied gedaan is komt de uitvaartleider naar voren, ik knik eveneens naar Brands, die opstaat en het gedicht zal voordragen."

Belangenverstrengeling, of niet?

Lucas Hirsch worstelt:

"Wat is het geval? Gisteren ontving ik per post de Poëzieclubkeuze van de maand december, te weten, de Slalom soft van Paul Bogaert. Heb ik geen mening over, moet ‘m nog lezen. In dit pakketje zaten ook twee poëzie-postkaarten. Een van deze kaarten behelsde een gedicht van Thomas Möhlmann. Ja en dus? Nou, ik ben van mening dat je als hoofdredacteur van Awater, dat direct verbonden is aan de Poëzieclub, niet je eigen medium kan en mag gebruiken om je eigen werk te promoten middels het tijdschrift, poëziekaarten, etc. Ik noem dit belangenverstrengeling van de eerste orde. Awater is een belangrijk medium voor poeziëlezend en schrijvend Nederland, dus we hebben het niet over een lullig tijdschriftje dat 2,1 lezers heeft."

Zomernieuws uit Zuid-Afrika

Desembermaand is komkommertyd ...  zo begint de Versindaba-nieuwsbrief van december, maand van de zomervakantie in Zuid-Afrika. Toch heeft Louis Esterhuizen interessant nieuws te melden:

  • nieuwe vertalingen in de 'vertaalkamer' met een oproep om nog meer vertalingen in te zenden
  • dichters mengen zich in het debat rond het aanslepende racisme in Zuid-Afrika
  • Antjie Krog en Ronelda Kamfer komen in januari naar Den Haag
  • I.M. Dennis Brutus (en een gedicht)
  • studie rond poëzie en het Zuid-Afrikaanse landschap
  • Versindaba wordt vanaf nu gesubsidieerd door het Fonds Neerlandistiek

Vakansietyd Inderdaad is Desember in Suid-Afrika komkommertyd en met die meeste mense op somervakansie vir die Kers- en Nuwejaarsvieringe, geld dit net soveel vir die poësie en aktiwiteite daar rondom. Op die Versindaba-webblad was dit dus ook maar aan die stillerige kant. Bydraes het meestal oor die pasafgelope poësiefees, en die nagevolge daarvan, gehandel, met heelwat briewe wat vir die Brieweboks ontvang is. Dan het ons vertaalkamers intussen ook besonder mooi aangegroei. Gaan lees gerus die Afrikaanse gedigte wat na ander tale (waaronder Nederlands) vertaal is en op die webblad beskikbaar is. (Uiteraard is u ook welkom om u eie vertalings van Afrikaanse gedigte aan ons te stuur vir plasing. Dit is immers ons oogmerk om so ’n volledige databasis as moontlik tot stand te bring.) Gedigte uit die wêreldskat van die digkuns wat na Afrikaans vertaal is, kan hier gelees word.

Lees meer "Zomernieuws uit Zuid-Afrika" »

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën