Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Kamikaze-stunt van Deus Ex Machina | Hoofdmenu | Komrij bloemleest < 34 »

21 december 2009

Gedicht: René van Loenen

Loenen René van Loenen (1950) publiceerde eerder onder meer de bundel Mooi voetenwerk. Zijn gedichten zijn in diverse bloemlezingen opgenomen. Naast poëzie schrijft hij liedteksten voor de kerk. Ook is hij als dichter betrokken bij het project Psalmen voor Nu. In 1993 ontving hij de Prijs van de Leuvense Kerkmuziekdagen en in 2003 de Plantage Poëzieprijs in Amsterdam.

(1) Wat is uw favoriete gedicht uit deze bundel?

Mijn favoriete gedicht uit Straatliefdegras is

Sporen

Zo is er het verhaal van de aardster.

Vermomd als een tulpenbol ligt hij half
boven de aarde. Op een goede dag breekt
zijn dikke huid open: punten krullen naar
buiten, drukken hem op en scheuren hem
los van de aarde, zijn oorsprong.

Dan gaat hij aan de rol en bij storm
huppelt hij, als een idioot door het bos.
Zijn hart, een vulkaan, spuit bij iedere
schok sporen over de aarde die hem
voortbracht.

(2) Vertel wat u over deze bundel kwijt wilt, in maximaal 200 woorden die niet op de flaptekst mogen voorkomen.

De bundel Straatliefdegras heeft als ondertitel Een pelgrimage in 40 gedichten. Daarmee leg ik heel nadrukkelijk een link tussen poëzie en religie. Ik kan me dan ook goed vinden in wat dichters als Willem Jan Otten en Les Murray daarover gezegd hebben. Otten noemt poëzie en religie broer en zus van elkaar, twee 'openbare' geheimen. Les Murray ziet religie als een groot langzaam gedicht en een gedicht als een kleine, korte religie. Sporen is zo’n kleine, korte religie.

Het gaat me bij mijn pelgrimage niet om het bereiken van een doel, het gaat me om de niet-rationele inzichten, de geheimen – om in de woorden van Otten te spreken – die het schrijven me oplevert. Net als religie is poëzie een openbaar geheim. Iedereen wordt uitgenodigd mee te lezen.

(3) Welke dichters (of dichter) behoorde(n) bij het schrijven van deze bundel tot uw inspiratiebronnen? Op welke wijze?

Een dichter die tot mijn inspiratiebronnen behoorde bij het schrijven is Lloyd Haft. Van hem is ook het motto dat de bundel heeft meegekregen. Haft schrijft volstrekt andere poëzie dan ik. Maar wat ik in hem herken is de unieke en volstrekt onconventionele wijze waarop hij religieuze poëzie schrijft. Dat probeer ik ook, op mijn manier.

Reacties

Wim van Til

Wil Rene van Loenen contact opnemen met het Poeziecentrum Nederland?

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...