Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Poëziekrant oktober 2009 | Hoofdmenu | Dichters proefkonijn voor vernieuwd boeken-format Canvas/VPRO »

05 november 2009

De Vlaamse Reviaanse columns van Luc De Vos

De vos "De Vos schrijft vanuit een leefwereld die ik wel ken: een katholiek en diepprovinciaal Vlaanderen, met als emotionele voedingsbodem de jaren zeventig en tachtig, met aardedonkere huiskamers waar de spreuk Doe stille voort op de schouw boven de kolenkachel prijkt. De Vos dikt die afkomst natuurlijk aan en laat haar graag contrasteren met zijn huidige leven als rockzanger. Persoonlijke mythologie en zelfrelativering strijden daarbij om voorrang.">>  eindelijk eens iemand die de schrijftalenten van Vlaams popzanger Luc De Vos opmerkt. Lees meer op Achille van den Branden.  

Een typisch De Vos citaat: "Het regende pijpenstelen. Het regende oude wijven met klompen. Het water viel met bakken uit de hemel. Want als het regent uit het oosten, regent het zonder vertroosten.
Deze uitdrukkingen staan gewoon in de Van Dale. Als literator ben ik eerder lui dan moe."

(Popzangers die literatuur bedrijven is één ding,  literatoren die over popmuziek schrijven een ander)

Reacties

Gert de Jager

Het Reviaanse ontgaat mij volledig. Korte, eenduidige zinnetjes zonder ook maar iets van de registervermenging die de stijl van Reve zo bijzonder maakte. De grote boze wereld beschrijven vanuit een geforceerd provinciaal standpunt – je komt het bij meer columnisten tegen. Ook wat dat betreft heeft De Vos werkelijk niets van Reves geniale onvoorspelbaarheid.

Achille van den Branden

Het Reviaanse zit, naar mijn mening, deels in de cadans, niet in de lengte van de zinnen. (Vandaar dat ik spreek van 'moderniseert die traditie'.) Misschien dat dat in de korte quotes niet overkomt. Ik heb eens een paar fragmenten uitgeprobeerd met de stem van Reve, en het werkt.

De figuur De Vos vind ik net een van de weinige schrijvers die dat provinciale overtuigend belichamen. Bij hem vind ik het net niet geforceerd. Aangedikt, volhardend in de karikatuur, dat natuurlijk wel. Maar ook Reve speelde zichzelf.

Voorspelbaar en eenduidig, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Daar zit 'm het kwaliteitsverschil, ja.

Noem toch eens een paar van die columnisten waar u op doelt? Misschien ken ik ze niet.

Achille van den Branden

En nu ik erover nadenk: stijlregisters mengen doet De Vos ook. Korte zinnetjes, en af en toe een charge vol sociologengeklets. In zijn romans (nou ja) nog meer dan in zijn columns. Zie ook hier:

http://achillevandenbranden.blogspot.com/2007/11/de-laatste-mammoet-luc-de-vos.html

Chrétien Breukers

Met de stem van Reve? Achille, wie oh wie... en waarom werkt u niet mee aan onze site?

Gert de Jager

De registervermenging van Reve was geen af en toe zich manifesterende 'charge', maar onlosmakelijk verbonden met de manier waarop hij het leven op aarde waarnam en tot zich nam. Geen detail dat aan die vermenging kon ontkomen.

In de provinciestad Amsterdam denk ik aan Max Pam en Henk Spaan. Ik krijg/kreeg het Eindhovens Dagblad en het Utrechts Nieuwsblad wel eens onder ogen. In beide kan je columnisten aantreffen die niet veel anders zouden schrijven over een operabezoek of twee hoge torens in New York. Huis-aan-huisbladen kunnen al helemaal niet zonder lokale kampioenen van de gespeelde onnozelheid.

Achille van den Branden

Al goed, Gert. Henk Spaan ken ik alleen als televisiefiguur. Max Pam heb ik zeer hoog zitten, dus dat klopt dan weer wel. Soit, laten we het erop houden dat u het leven op aarde anders waarneemt dan ik.

@Chrétien: geen tijd en geen groepsspeler.

jan Pollet

@ Achille: 'geen tijd' is een goede reden, 'Groepsspeler' niet. Wij opereren onafhankelijk, leggen geen rekenschap af bij mekaar. We leggen alleen onze eigen accenten. Ikzelf heb mijn collega's nog nooit in levenden lijve ontmoet. Spreekt dit profiel u al beter aan?

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...