Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« september 2009 | Hoofdmenu | november 2009 »

oktober 2009

31 oktober 2009

Muziek: Danny Danker

Vandaag weer muziek van Peter de Groot, deze keer op een gedicht van Danny Danker. Lees de tekst hier en luister hier naar de muziek.

30 oktober 2009

Anna Bijns Prijs bekend gemaakt

Tjitske Jansen wint de Anna Bijns Prijs 2009. Haar bundeltje theaterteksten wordt door een jury, bestaande uit Anna Enquist, Jaap Goedegebuure, Marja Pruis, Mustafa Stitou en Fleur Speet, hoger aangeslagen dan de dichtbundels van Eva Gerlach en Esther Jansma. Op de website van de Anna Bijns Prijs gaat dit ongetwijfeld nog een keer bekend gemaakt worden >>

Zondag 1 november: Poëzie op de Boekenbeurs

Images Al zijn er 10 goede redenen om NIET naar de Boekenbeurs te gaan, toch mag je zondag 1 november niet zomaar laten voorbijgaan en wel hierom:

De 100 mooiste van Herman de Coninck

Daniel Billiet en Andy Fierens (Eva Cox kom NIET)

Gwy Mandelinck, Ivo van Strijtem en Bart Vonck

R.R. Van Londersele, Paul Bogaert en Norbert De Beule

Inge Braeckman, David Troch, Steven Graauwmans

NoN en Jeroen Theunissen [Nachoem M. Wijnberg komt NIET]

Do Authors Still Need Publishers?

"It's only a matter of time before New York Times best-selling authors, including those on the level of Stephen King, Dan Brown, James Patterson, and J.K. Rowling, realize they can self-publish their next book. Such a prospect should chill the spine of any publisher whose business is based on big hits."

Auteurs kunnen hun winst méér dan verdubbelen door de uitgave en distributie van hun boek zelf ter hand te nemen. Lees meer op The Huffinton Post.

29 oktober 2009

Presentatie bundels Das & Nauta

Op zondagmiddag 1 november a.s. worden de nieuwe bundels van Maarten Das en Nanne Nauta gepresenteerd in de Nicolaïkerk te Utrecht. Daarbij zullen enkele gedichten, op muziek gezet door onder andere Wouter van Belle, ten gehore worden gebracht door het koor Octagon. Met medewerking van onder meer Ruben van Gogh en Alexis de Roode. Aanvang 13.30 uur, toegang gratis.

Nieuw: Schuilkerk van Maarten Das

Omslag_schuilkerk_200 Maarten Das (1980) debuteerde in 2005 met de goed ontvangen bundel De voddenman zingt, die werd opgenomen in de Windroosreeks. Alexis de Roode schreef over zijn werk: “Eén van de weinige dichters van nu wiens poëzie over werkelijke dingen gaat en bovendien prachtig van vorm is.” Schuilkerk is de langverwachte tweede bundel, waarin Das zijn nieuwe, religieus geïnspireerde werk bij elkaar brengt.

Stadsrand

Magnifieke zieke kastanje, terend
op stroomopwaarts snikken, strek je
terneergeslagen takken tot de Allerhoogste,
de negenennegentig zegenende Namen,
de Grootvader van de Nakota in Saskatchewan.

Zo zal het zijn in de dagen van voorbijgaan.

De geest van Jeruzalem, de sfinx die haar oren spitst
voor serpentines van gezangen als seringen in de
stadsrand, de roep van verstopt, verstrooid geraakt
woestijnzand, het altijd flakkerende oog in synagogen
en van kantoorgebouwen.

Het grondwater konkelfoest voor wie het wil verstaan.
Het teisterende broeinest van uitlaatgassen
leert herkauwen.

Nu te bestellen bij Uitgeverij De Contrabas (zonder verzendkosten!) of de boekhandel, € 12.50.

Nieuw: Kruissonnetten van Nanne Nauta

Omslag_kruissonnetten_200 Nanne Nauta (1959) publiceerde in 2006 de bundel Dit is de regel in de Windroosreeks. Gedichten van hem verschenen in diverse bloemlezingen waaronder De Dikke Komrij. Over Kruissonnetten schreef Juliën Holtrigter: “Nanne Nauta is er in geslaagd orde te scheppen in die chaos met zijn beeldgedicht in kruisvorm."

Kruissonnet_jezus

Nu te bestellen bij Uitgeverij De Contrabas (zonder verzendkosten!) of de boekhandel, € 12.50.

Na de B-film nu ook het B-gedicht en het B-bericht

Lowryale Wat vinden de Vlaamse schrijvers zelf over het wonderdebuutjaar 1999.

Malcom Lowry Golden Ale: een biertje gebrouwen ter nagedachtenis (B-bericht).

"Stil alarm staat vol briljante trouvailles. Ik had nog nooit van een adoptiekip gehoord. Ik moest even googlen. Blijkt het een typisch Nederlands fenomeen te zijn. Daar kun je een kip adopteren ten gunste van het biologisch houden van kippen. De term valt onhandig middenin het gedicht ‘Een nieuw begin’, een gedicht dat overigens veelbelovend begint, ‘God keek omlaag en liet een bankje neer’, maar dan verkloot wordt door een vrij onhandig te boek gestelde stream of consciousness, waarin het ‘abonnement op een adoptiekip’ dan nog eens past als een tang op een varken." Stil Alarm van Krijn Peter Hesselink op Urbanmag.

B-poëzie (illustratie) als tegengif tegen mensen die zichzelf te veel au sérieux nemen. Dit bijvoorbeeld:

BadpoetryJoni Mitchell Configuration

Oh, I could drink
a case of you
and then pass out
in my own vomit.
When the EMTs arrive
to pump my stomach,
I'll still be slurring
your name.
Oh, I'll still be slurring
your name.

Gestoord in de geslachtsdaad: Nieuwe catalogus Fokas Holthuis

Antiquariaat Fokas Holthuis brengt vandaag een catalogus uit die geheel gewijd is aan Gerard Reve, getiteld 'Handel En Wandel'. Het antiquariaat biedt drukproeven, handgeschreven brieven en gedichten, originele foto's, een ongepubliceerd toneelstuk, telegrammen, visitekaartjes, een haarlok en verscheidene boeken met opdracht van de schrijver te koop aan.

De catalogus (112 nummers) bevat een onbekende, ongepubliceerde brief van Gerard Reve aan Jan Wolkers, gedateerd 22 oktober 1959. In deze uitvoerige brief schrijft Reve onder meer over een waterleiding die hij gaat aanleggen, een bezoek aan de redactie van Elseviers Weekblad en de charme van Wolkers' tweede vrouw Annemarie Nauta. Reve wilde Wolkers zijn leunstoel terugbrengen, maar trof niemand thuis: 'later dacht ik dat jullie vast kwaad moeten zijn geweest want vermoedelijk zijn jullie door mijn bonzen gestoord in de geslachtsdaad, dat moet haast wel, want het was er volstrekt het weer voor'.

T'Sjoen leest bloem

NieuwerichtingDe kleuter Huub Beurskens meldt op zijn weblog: "[Yves] T’Sjoen is bezig een bloemlezing samen te stellen van ‘Nederlandstalige dichters, geboren tussen 1944 en 1954 en wier debuut tussen 1968 en 1984 moet gesitueerd worden’. Daarbij gaat het hem ‘uitsluitend’ om dichters met een oeuvre waaraan ze nog steeds schrijven. ‘Of zij tot een generatie behoren, is niet zo relevant.’"

In zijn zo karakteristiek-achtige proza, dat ergens moet worden gesitueerd tussen Ina Boudier-Bakker en Willy Corsari, gaat hij door:

"Dat is alvast een heel andere insteek dan een bloemlezing waarvoor de samensteller zelf simpelweg her en der gedichten plukt, zonder zich er om te bekommeren dat menig gedicht daarmee ruw aan zijn milieu en klankbodem wordt ontrukt.Maar het mooiste is dat alle deelnemende dichters de gelegenheid krijgen ‘zelf hun werk te presenteren op 12 à 15 pagina's’."

Juist ja. Wie zou Beurskens toch bedoelen?

"Dat wil dus zeggen: elke uitgenodigde dichter krijgt evenveel ruimte, geen abjecte, inspraakloze bovenmeesterflauwekul, geen gekomrij met 10 gedichten voor Jantje en, zonder in- en toestemming, maar twee voor Pietje."

Ah, Komrij. Die Pietje (=Huub) niet met 10 gedichten opnam in zijn bloemlezing, inderdaad.

"Bovendien mag elke dichter zelf uit zijn of haar werk plukken hoe of waar hij of zij dat wil. In tegenstelling tot andere bloemlezingen zal dit boek dus veel meer laten zien van de dichters zelf, van hun oeuvre ook, van hun weg of wegen dan van het ego van de bloemlezer in kwestie."

Ja, want stel je dat toch eens voor, dat wij de weg die Huub Beurskens volgt niet zouden leren kennen! Het idee alleen al. Wordt vervolgd, want nu wil Yves T'Sjoen ons helaas nog niet onthullen welke dichters (behalve de enorme Olympiër Beurskens dus) in zijn bloemlezing worden opgenomen.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën