Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« juli 2009 | Hoofdmenu | september 2009 »

augustus 2009

31 augustus 2009

Gedichten: Wouter Steyaert

Wouter Steyaert (Gent, 1982) publiceert poëzie in verschillende tijdschriften (bijv. Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, Knack en Ballustrada). Zijn gedichten werden meermaals bekroond, onder andere met de Basiel de Craeneprijs en de Literaire Prijs van de stad Harelbeke. In 2007 won hij de HC-trofee schrijfwedstrijd, georganiseerd door de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU).

----

passen, passen hangen aan het plafond
niet eens zo hoog, passen
en natte passen hangen hoog

stil op het plafond staan zolen
rubberlaarzen en schoenen van katoen, stil
te staan als spijkers in het bot

ogen, ogen liever rood of droog te zien
in plassen van katoen, ogen liever groot
te staren naar de maar die niet komt

lichter dan het hoofd zijn de voeten
verborgen in stille plassen, lichter
dan verborgen voeten is het hoofd van katoen

passen, passen hangen niet eens zo
hoog aan het plafond, niet
eens aan het plafond

Lees meer "Gedichten: Wouter Steyaert" »

Eerste nieuwsbrief Versindaba

Nuusbrief. Versindaba; vanaf nu een keer per maand

Afrikaans is die derde grootste taalgroep (naas Zoeloe en Xhosa) in ’n multi-linguale kultuur waar Engels meer as magsbasis as taalgroep funksioneer. (Engels is as moedertaal die kleinste van die elf taalgroepe in Suid-Afrika, maar danksy sy status as wêreldtaal die mees dominante, aangesien by verre die meerderheid Suid-Afrikaners Engels magtig is as tweede – of derdetaal.)

Nietemin, as gevolg van die marginalisering van die Afrikaanse digkuns in die media is daar in 2005 begin met Versindaba, die enigste Afrikaanse poësiefees wat dit as oogmerk het om spesifiek die resente Afrikaanse digkuns te vier. Die Afrikaanse digkuns is klein met ’n produksie van 15-20 digbundels per jaar, maar spog met gróót name soos Elisabeth Eybers, Antjie Krog, Breyten Breytenbach, Wilma Stockenström en vele ander wat al met groot sukses opgetree het tydens poësiefeeste in Nederland en elders.

(Terloops, die –indaba gedeelte van die naam Versindaba is die Zoeloe-woord vir “gesprek” of “samekoms”. Hier kan die geskiedenis van die fees en die oogmerke daarvan gelees word.)

Lees meer "Eerste nieuwsbrief Versindaba" »

David Prater interviewt Arjen Duinker

If you had to recommend a Dutch writer or a Dutch text or a book that non-Dutch people could read, that for you sums up the kind of writing style that you admire...

Ah, that’s difficult. I don’t really like Dutch poetry at all.

Right.

No, to be honest, no. I understand that there are in this small country six hundred thousand people writing poetry … well, okay, you’ve got this figure of one hundred or one hundred and fifty, you know, poets publishing quite frequently, with good publishing houses. I think, in my opinion, there’s three or four really good poets, that’s about it. The rest is very, very average — or even worse.

Lees verder op Cordite Poetry Review.

Hommage aan JM Berckmans en Kamiel Vanhole op deBuren

'Jongens! Jongens! Wij gaan vandaag op reis, en zorg er nu voor één keer voor dat als we daar zijn, in Brussel, de mensen niet zien dat wij van Steenokkerzeel zijn', had de meester gezegd. Die uitstap uit mijn jongensjaren was mij dermate bevallen dat ik in 1969 besloot om mijn middelbare studies te laten aanvangen in de hoofdstad. Dat was een beetje hoog gegrepen. Met nog enkele knapen uit het dorp vormden wij een kleine groep die de rest grote zorgen baarden. Wij waren een belediging voor onze schone Vlaamse cultuur.' >> Didi de Paris schrijft een vijfdelig eerbetoon aan de onlangs overleden JM Berckmans en Kamiel Vanhole. Dit is deel 1 (met een vroeg verhaal van JM Berckmans)

Paul Baeten Gronda in Laatste Show

“Ik betwijfel of het een voordeel is om als schrijver wekelijks in een mainstreamprogramma als De laatste show te zitten. Voor sommige mensen hoort dat nog steeds niet. Wellicht word ik hiervoor afgestraft. Maar het wordt tijd dat de literatuur mee verhuist naar de eenentwintigste eeuw.” Ik vind het leuk nieuws, en Büch is ook ooit zo begonnen (bij Sonja). Lees verder op De Papieren Man >>

Versindaba - De Contrabas: uitwisseling

Vanaf heden: een tweewekelijkse rubriek op Versindaba, afwisselend door J.J. Pollet en mij geschreven. Een keer per maand zal de redactie van Versindaba, bestaande uit Marlise Joubert en Louis Esterhuizen, een bijdrage verzorgen voor De Contrabas. Lees de eerste, inleidende bijdrage hier >>

30 augustus 2009

Gent in de West-Kaap. Bericht over de letterenstad

[Door Yves T'Sjoen] Er viel wat te rapen op het zuidelijk halfrond. Eind juli. Het was een vroege koude avond in Stellenbosch. Zoals gewoonlijk struin ik langs poëzieweblogs waar actuele informatie over de republiek der letteren valt te rapen. Mijn oog valt op een hardnekkige ‘y’ (zie De Contrabas, 27/07). Ja, die vermaledijde vijfenentwintigste letter van ons alfabet in de naam van een van onze meest filosofische dichteressen. Myriam [sic] Van hee – ja, ook die Van hee levert meer dan eens vervelende spelfouten op (waarvoor excuses, CB) – heeft op de poëzieblog van Versindaba (met als wervende ondertitel ‘’n Fees met Afrikaanse digters’) een interview staan.

Louis Esterhuizen, die overigens de naam wel correct spelt als Miriam Van hee, had het met de (al jaren)lang getipte stadsdichter van Gent over het stadsdichterschap. Zij klinkt in dat vraaggesprek minder euforisch en zelfingenomen als Frank Adam en Frederik Lucien de Laere in de jongste aflevering van Poëziekrant (2009/4: ‘Een stadsdichter is meer dan een dichter’).

Lees meer "Gent in de West-Kaap. Bericht over de letterenstad" »

Van Oorschot en Vlissingen

Van oorschot "Ik weet nog dat hij voor de lezing zei dat hij niet van plan was te signeren. Dat vond hij 'walgelijk ijdel'. Nou, ik heb nooit meer iemand gezien die zo veel signeerde en met hele lange opdrachten er bij. De ene na de andere. Hij reed met 120 kilometer per uur over de boulevard in zijn Mercedes, puur om te provoceren. In het Strandhotel was hij hondsbrutaal. Hij riep met luide stem of de bediening zich een beetje wilde haasten en waar zijn vis bleef. " Lag het nu aan Vlissingen of aan Geert van Oorschot? lees verder op de PZC.

Geert van Oorschot en Elisabeth Eybers

Gisteren berichtten we over de bijzondere relatie tussen Geert van Oorschot en Vasalis. De gefêteerde uitgever had ook met een andere dichteres een speciale band:  "Zowel Chris van Geel als Elisabeth Eybers publiceerden bij uitgeverij G. A. van Oorschot. Ze waren daardoor voor hun ‘openbare’ bestaan als dichter afhankelijk van van Oorschot, terwijl ze tegelijkertijd in een ruziesfeer met hem verkeerden. Voor Elisabeth Eybers gold deze spanning nog veel sterker dan voor de eerder diplomatisch en tactvol opererende Chris van Geel, omdat zij een tijd lang een seksuele verhouding met Geert van Oorschot onderhield. De briefwisseling tussen Elisabeth Eybers en Chris van Geel gaat over de moeizame verhouding tot hun uitgever en meer nog over de poëzie." Lees het stuk van Hans Ester dat eerder verscheen in het speciale Chris van Geel nummer van De Parelduiker op Versindaba.

29 augustus 2009

Dichtersportretten: Louise Glück

Louise Glück

Foto Sigrid Estrada

Whatever holds human beings together
could hardly resemble those cool black-and-white diagrams, which suggested,
among other things, that you could only achieve pleasure
with a person of the opposite sex,
so you didn’t get two sockets, say, and no plug.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën