Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« mei 2009 | Hoofdmenu | juli 2009 »

juni 2009

30 juni 2009

Zomergedicht

(...) niets was koeler water
dan in Gebroken Cirkel
ijskoud, hemelsblauw, bevolkt
door kikkers en ons vrijen.

Lees Bart FM Droogs zomergedicht >>

Benders op Poetry

Papieren Tijgers, een noodzakelijk boek

'Ik ben een kind van de jaren tachtig. Maar terwijl hetgene wat ik uit de geschiedenisboeken weet van de jaren vijftig en zestig vrolijk weergalmt onder mijn schedelpan, kan ik me geen duidelijk beeld vormen van de jaren zeventig. Alles lijkt ook zo grauw in die dagen. Ook literair. Gerrit Komrij bleek met Papieren tijgers (1978) niet meteen een gids die een duidelijk tijdsbeeld schiep.' en toch is het voor Achille van den Branden een Mooi boek. Een noodzakelijk boek.

Een subspecies van de Hollandicus Kustmekloticus

'Nu de terrassen vol zijn gelopen - en dan bedoel ik niet alleen met het soort mannen dat bij + 12 graden hun auto wast in een leren zwembroek- is een subspecies van de Hollandicus Kustmekloticus uit zijn winterslaap ontwaakt. Let op,  dit wakker worden heeft geen verhoogde staat van activiteit met zich meegebracht. We hebben het hier over een zeer schuw dier dat allergisch is aan de blikken en opgestoken handen. Deze ondersoort is genoegzaam bekend onder zijn roepnaam: ober.' >> dorstige Vlaming op een Nederlands terras. Tja.

Duitsland, het beloofde land

"Zijn liefdespoëzie is soms bevlogen, dan weer plat en prozaïsch, en Heine-bewonderaar Arnon Grunberg merkt in het nawoord van deze uitgave terecht op dat “zij die in geheel onverliefde staat van liefdeslyriek kunnen genieten een gelukkige uitzondering vormen”. >> over de nieuwe Heine-vertaling:  'Duitsland, een wintersprookje, en andere gedichten' (2009).

29 juni 2009

Chatten met De Vos

"Dinsdag 30 juni aanstaande kunt u tussen 19.30u en 20.30u chatten met Marjoleine de Vos, columniste en thuiskok van NRC Handelsblad. Wat betekent de poezie van Martinus Nijhoff voor haar? Proberen supermarkten wel eens invloed uit te oefenen op de inhoud van haar kookrubriek? Ergert ze zich wel eens aan lezersreacties op haar columns?" Dat staat dus op de website van de NRC. Wie wel een leuke vraag weet, kan die van tevoren mailen, naar meetthepress@nrc.nl

Interview met Maria Sanz op Meander

Sander de Vaan interviewde de buiten haar vaderland relatief onbekende Spaanse dichteres Maria Sanz voor Meander. Fa Claes vertaalde een aantal gedichten uit haar bundel Lienzos de cal, die in 2008 verscheen. Een merkwaardige bundel van 38 gedichten; ieder gedicht roept de sfeer op van een van de straten (of straatjes) van Sevilla. Lees het interview en de vertaalde gedichten op Meander. Enkele vertalingen van Fa Claes verschenen hier en hier en hier al op Stanza.

Carol Ann Duffy schuwt de tabloids niet

“Tabloids like The Sun are more honest than the broadsheets and play it straight. “The headlines are great too. I like them." zegt de nieuwe Poet Laureate Carol Ann Duffy in een interview voor de roddelkrant The Sun.

Dankwoorden Deleu en Brouwers

Zaterdag 27 juni was de uitreiking van "de eerste tweejaarlijkse prijs voor Vlaams-Nederlandse Culturele Samenwerking. Deze prijs werd door minister Bert Anciaux in het leven geroepen om culturele bruggenbouwers tussen Nederland en Vlaanderen te bekronen."

De feestredes van Jozef Deleu en Jeroen Brouwers staan nu online. Deleu's tekst staat hier en Brouwers doet daar zijn zegje, in pdf.

Van Rompuy over Van Wilderode

"'Ik heb hem tijdens de laatste jaren van zijn leven gekend, we spraken vooral over poëzie maar ook over de herinneringen aan zijn jeugd, zijn ouders en een Vlaanderen dat misschien wel nooit heeft bestaan. De dichter was een dromer.'" De Eerste Burger premier van België, in een wel heel erg vriendelijk gesteld, de politiek zwierig vermijdend artikel over Anton van Wilderode, wiens elfde sterfdag werd herdacht.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën