Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« april 2009 | Hoofdmenu | juni 2009 »

mei 2009

31 mei 2009

Hûn oan ‘e himel / Hond aan de hemel (5 en slot)

Uitgeverij De Contrabas zal de nieuwe bundel van Cornelis van der Wal (Hûn oan ‘e himel / Hond aan de hemel) in het Nederlands gaan uitbrengen. We publiceerden vijf dagen één gedicht, in het Fries en in een ruwe vertaling (van Cornelis van der Wal). Onze lezers mogen op- en aanmerkingen die de vertaling verrijken als reactie plaatsen.

Yn fearen sis mar
 
Yn fearren hie ik my klaaid, de hûden fan kij stiene my net.
Alsa rûn ik oer it fleurich paad dat my oanseach mei helder
wetter dat knypeage yn ûndjippe kûlen, fûgels fleagen my foar
 
brochten my spotsk op in ferkeard spoar. Ik miende dat ik wol fine soe
in freonlik hûs dat my fuorje woe. Keale rotsen; tikjend beferzen swit
dat nei ûnderen ta rûgele, soks krige ik op myn lêste skimmelbrea.
 
Sliepe die ik stroffeljend mei iepen eagen, myn fearren wiisden
my hoalen oan dêr’t ik yn skûlje koe, mar faaks wiene it grêven.
Sân dagen haw ik rûn en draafd oant ik foel en net mear oerein koe.
 
Oan myn earms luts mei lange neilen my in smoarch âld fekke
yn myn earen dripte mei lekke wolkens fan knyflok har stimme:
“Hee geil ding, ik wol mei dy, wolsto net mei my?”
 
“Hjoed mar net, lokale frou, profeten sizze dat ik fierder moat.”
Fierder gie ik, mar sûnder iten wurde jo op ’t lêst in geast:
ik gie dus sis mar dea, naam ôfskie fan myn lea, no koe ik fleane.

© Cornelis van der Wal

Lees meer "Hûn oan ‘e himel / Hond aan de hemel (5 en slot)" »

Cahiers, acrosticha en bibliotheken

Lucebert Lucebert had ruim 6500 boeken in huis, van woordenboeken tot poëzie, van studies over hekserij tot detectives, en dichtwerk van Catullus. Luceberts bibliotheek is nu in kaart gebracht door de Universiteit van Amsterdam.

'Jozef Deleu (1937) is in formeel opzicht verwant aan Jan Arends: hij schrijft even smalle regels, zozeer dat de gedichten soms de vorm van een kolom of zuil aannemen, en de woorden worden omringd door wit.'  Willem Thies op Poëzierapport

De nieuwe Deus ex Machina is opgehangen aan Paul Valéry's cahiers. Schrijvers en dichters en kunstenaars proberen zijn invloed te traceren. Samuel Vriezen schreef zelfs een muziekstuk naar een fragment, Sept germes cristallins. Verder bespreekt Yves T’Sjoen de Auschwitzgedichten van Hugues Pernath, fileert Charles Ducal in tien punten het gevaar van debuteren en is er een interview met de hoogst eigenzinnige Nederlandse uitgeverij Ijzer.

Hoe komt de hedendaagse schrijver aan de kost: Tao Lin wint eigen kortverhalenwedstrijd en gaat met de deelnemersbijdragen lopen.

Vandaag op Marjorie Perloffs site rondgehangen. Een aardig essay gelezen over de acrosticha van John Cage (zie hieronder eentje over James Joyce)

Joyce

30 mei 2009

Mark van der Schaaf: Engeltjuh

Tijdschriftenleed

'Het gaat niet goed met de literaire tijdschriften. Ze worden duurder om te maken - want de eisen, vooral op het vlak van vormgeving, liggen almaar hoger - en daartegenover staan krimpende abonneebestanden, krenteriger geworden subsidiegevers en, ook hier, concurrentie op het internet. Zo'n blad hoort dan ook thuis in een bedachtzamer, trager, minder eclectisch tijdperk.' Marc Reynebeau over Raster, Bunker Hill en nY.

Yuri Pérez

Meer proza dan poëzie en prachtig. Fa Claes vertaalde een volledige bundel korte verhalen van de Chileense auteur Yuri Pérez, Niño / Jongen, die als tweetalige PDF zomaar voor niets te downloaden valt.

Ik veeg m'n reet met jullie af

Mijn lezing in het gezellige Perdu gisteravond valt als PDF te downloaden.

29 mei 2009

Engelse poëzie van 1579 tot 1830

'Spenser and the Tradition: English Poetry 1579-1830 is a een gigantische databank van Engelse poëzie. Zij brengt de invloed in kaart van de grote 16de eeuwse dichter Edmund Spenser. We spreken hier over ongeveer 25.000 teksten met daarbij zo'n 6000 gedichten van beroemde klassieke dichters tot obscure zondagspoëten.' signaleert Astrid Wittebolle.

Geen klein lullig prijsje

Nieuw: Flarf, een bloemlezing

Cover_flarf_bloemlezingFlarf, een bloemlezing (Uitgeverij De Contrabas). Dit is de eerste Nederlandse flarfbloemlezing. Met werk van acht dichters uit Nederland en Vlaanderen die flarfgedichten schrijven. De flarfdichter plukt zijn tekstmateriaal van internet, waarop we gedachten en taal van de doorsnee-burger net zo gemakkelijk aantreffen als de sonnetten van Shakespeare, Heideggers Sein und Zeit of ranzige verhalen over seks met dieren. De dag van vandaag wordt in al haar facetten binnengehaald, geabstraheerd, uitvergroot en regelmatig te kakken gezet. Met nieuw werk van: Willem Bongers, Hans Kloos, Nanne Nauta, Ton van 't Hof, Jeroen van Rooij, Mark van der Schaaf, sven staelens en Erwin Vogelezang.

140 pagina's, paperback, € 17.50, nu te bestellen.

Vanavond vindt de presentatie plaats tijdens een avondvullend programma in Perdu, Amsterdam.

Het is er toch allemaal al?

Prachtige gedichten staan er in Ik ben een bijl, trouwens. Dat is misschien nog wel het meest wonderlijke: na Harmens niksige tekst volgt een uitstekende keuze. Er zijn gedichten in alle maten en smaken en met een constant hoog niveau. Van de zachtmoedige Maria Barnas tot de introverte Mark Boog, van de ‘Lucebert van deze tijd’ - Saskia de Jong - tot de beeldrijke Erwin Mortier, van arrivé Abdelkader Benali tot dichters van wie nog geen bundel is verschenen, zoals van romanschrijver Tommy Wieringa en Ellen Deckwitz. Ook Nasr en Pfeijffer staan erin. Hoezo ik wil ik wil ik wil, denk je dan. Het is er toch allemaal al? Zorg er liever voor dat iedereen de dichters lezen gaat. Lees de rest van Neefjes' column op Literatuurplein >>

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën