Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Die digters wat régtig tel | Hoofdmenu | Waarom er maar Tien Geboden in Trouw staan »

23 mei 2009

Harmens en Pfeijffer schrijven Manifest voor een riskante literatuur

'Ik wil poëzie die op geen enkele manier vrijblijvend is. Ik wil poëzie die zich aan iets committeert. Ik wil poëzie die zich op zijn minst aan zichzelf committeert.' >> zo luidt de eerste zin uit de beginselverklaring van de bloemlezing (ik ben een bijl) die Erik Jan Harmens samenstelde met poëzie die er volgens hem op dit moment toe doet. Samen met Ilja Leonard Pfeijffer schreef Harmens ook het Manifest voor een riskante literatuur. Het manifest valt trouwens midden in het debat dat is ontstaan rond het nieuwe boek van Thomas Vaessens. Lees de beginselverklaring en het volledige manifest op Trouw

Reacties

Peter de Groot

Moeten we het nu wel of juist niet begrijpen?

- Als ze aan m'n lolly zuigen, moeten ze niet zuigen. -

Ton van 't Hof

Nee, werkelijk, vooral het einde slaat de spijker op de kop.

"De beste dichters zijn die dichters die je vaak luierend en lanterfantend op een canapé aantreft, slobberend van een kop thee of een chardonnay."

Ff serieus, prima manifest toch?

Chrétien Breukers

"Deze tijden van globalisering, immigratie, toenemende religieuze spanningen, oorlog, uitholling van de democratie onder druk van populisme, verkwanseling van grondrechten onder het mom van bevordering van de veiligheid, ecologische rampspoed en economische crisis zijn bijzondere en bijzonder gevaarlijke tijden die bijzondere eisen stellen aan de kunst."

Al Gore maar dan met een kunstzinnige twist. Leuk.

Ton van 't Hof

Leuk, ja, dat is het juiste woord. Het is een LEUK manifest.

Chrétien Breukers

Echt LEUK. Net zoals de inleiding op "Ik ben een bijl" ook heel leuk is. Want daar staat het chardonnay-proza in, en dat is leuk proza.

Peter de Groot

Een guitig geintje, zoals het altijd moet.
Dat van die subsidie is ook bijna het leukste ooit.
- De betekenis van theemutsen kan opnieuw gedefinieerd worden. -

Chrétien Breukers

Het stemt mij blij en gelukkig dat zoveel mensen het leuke uit deze teksten, wat zeg ik, uit deze kóstelijke teksten waarderen. Want er heerst al veel te veel negativiteit in de wereld.

jan Pollet

Hier al een paar dichters die Nederland verdient

https://www.webshopboekhandel.nl/Webshop/Product.aspx?MemberGroupID=6&MemberNr=7307&ProductID=828523

Coen Peppelenbos

Volgens mij is het allemaal satire. Ik heb Pfeijffer of Harmens nooit zo kunnen betrappen op het schrijven van het soort boeken waar ze nu voor pleiten.
'Wij willen literatuur die in geen andere tijd moet zijn geschreven, dan in de tijd waarin ze is geschreven. Schrijvers zouden niet in hun werkkamer een stilleven van een appel en een peer moeten bedichten terwijl buiten het kanonnenvlees in de loopgraven lilt.'
Leuk geformuleerd, maar de laatste loopgravenoorlog ligt al een tijdje achter ons. Volgens mij is Arnon Grunberg de enige Nederlandse schrijver die in Afghanistan is geweest en daarover heeft geschreven. Ik vind het nogal gratuit allemaal.

M.H.Benders


Ach, ik snap dat wel. Als ik elke dag van 9 tot 5 marketing rapporten zat te tikken zou ik ook een enorme behoefte aan riskante poëzie krijgen.

En om vijf studenten 'topacteurs' te noemen en jezelf 'de meest controversiële schrijver' is inderdaad riskant, ja, maar dan heb je daarmee ook wel zo'n beetje alles gezegd wat erover te zeggen valt.

En het leuke van zeitgeistfetisjisme is nu juist dat het altijd per definitie actueel en riskant is. Net als websites over gadgets per definitie hip zijn, en de hippies op het strand van Goa per definitie relaxed.

Je vraagt je dan wel af, inderdaad, waar dat manifesto nog toe dient.

Peter de Groot

We zouden ons boos moeten maken...

Peter de Groot

De beste dichter is een dode dichter.

M.H.Benders


Ach, hoe serieus kun je een oproep tot riskante poëzie in de TROUW nemen? Soort Vintage porno in de NCRV gids, zeg maar.

Ik vind riskante poëzie vooral poëzie waar ik maagklachten van krijg, en die zie ik hier vaak met bakken voorbij komen.

Ik heb persoonlijk juist behoefte aan poëzie die helemaal niet riskant is. Het liefst volkomen risicoloos, maar dat zie je zelden.

Hans van Willigenburg

Het échte nieuws - voor mij dan... - is dat ik mij volledig kan vinden in de woorden van M.H. Benders. Hoe noem je dat? 'Naar elkaar toe groeien'...?...;-)

Gert de Jager

Harmens: “In een wereld vol haat is het publiceren van liefdesgedichten een uiting van entertainment.(..) Als we entertainment en literatuur op één hoop gaan gooien, ontstaat er branchevervaging. Dichters die eigenlijk willen entertainen, moeten een ander vak kiezen. Ze zouden komediant moeten worden en de mensen moeten gaan vermaken, in plaats van gedichten schrijven.”

In een wereld vol haat is het publiceren van liefdesgedichten misschien een uiting van verzet. Twee dichters die leefden in een tijd die niet minder bedreigend was dan de huidige en daaruit consequenties trokken voor hun poëzie waren Hugo Claus en Lucebert. Juist zij schreven formidabele liefdesgedichten. Leg Harmens’ inleiding naast een intens liefdesgedicht, van welke dichter dan ook, en hij verbleekt tot een amechtige litanie.

Uit het manifest:”Schrijvers zouden niet in hun werkkamer een stilleven van een appel en een peer moeten bedichten terwijl buiten het kanonnenvlees in de loopgraven lilt.”

Dé moderne bundel waarin stillevens van appels en peren werden ‘bedicht’ is ‘Namens de dingen’ van Francis Ponge. Die bundel verscheen in 1942 in een bezet Parijs. Ook Ponges terugkeer naar de dingen werd gezien als een uiting van verzet in een tijd waarin de taal en het menselijke nogal aangetast leken te zijn.

Lucebert, Claus en Ponge hadden de nood der tijden tot in hun vezels ervaren en wisten waar ze het over hadden. Het lillen van kanonnenvlees was voor hen geen gratuite beeldspraak. Daarbij vergeleken zijn Pfeijffer en Harmens hopeloos verwende kinderen die tot de ontdekking komen dat de wereld niet alleen uit speelgoed bestaat. De laatste schroomt zelfs niet om de Endlösung erbij te halen om een punt te maken over ollekebollekes. Erg geestig allemaal. Entertainment voor de verveelde krantenlezer.

Een dichter die zijn engagement serieus neemt, begint met zelfreflectie. Voor hem is het onder woorden brengen van de eigen positie in de wereld een halszaak. Pfeijffer en Harmens beweren in hun inleiding en hun manifest veel over de tekortkomingen van anderen. Daarmee hebben ze aan geen enkele voorwaarde voor een werkelijk geëngageerd dichterschap voldaan.


M.H.Benders


En, nu moet ook ik het beamen: prima argumenten van Gert de Jager. Het wordt hier nog gezellig. Helemaal niet riskant.

Peter de Groot

Riskant zijn mijn interpretaties van de bijbel.

Peter de Groot

"een uiting van entertainment"
- Echt heel mooi vermaak. -
Iedere uiting is lachwekkend (als ik het doe).

Samuel Vriezen

"Schrijvers zouden niet in hun werkkamer een stilleven van een appel en een peer moeten bedichten terwijl buiten het kanonnenvlees in de loopgraven lilt."

Maar hoe zat het ook al weer tijdens de Belleman doet-poëzie-er-toe discussie? (voor de jongere lezertjes: dat was de eervorige aflevering van de engagementssoap. Helemaal in het goede oude jaar 2005).

Had Ilja Pfeijffer toen niet tijdens een of ander debat juist de opinie dat het allemaal om stijl ging; wat hij bewees door een analogie met geniale schilderijen waarin op verbluffende wijze een stilleven met drie appels werd afgebeeld?

"Wij verwachten van de literatuur niet dat zij oplossingen biedt, maar wel dat zij de wereld verandert."

Natuurlijk, de wereld is niet goed zoals hij is. Helemaal mee eens. Maar dan nu: hoe werkt dat? Hoe verandert literatuur de wereld? En in wat? Moet het daar niet over gaan bij een manifest?

M.H.Benders

"Wij verwachten van de literatuur niet dat zij oplossingen biedt, maar wel dat zij de wereld verandert."

Dit is groteske onzin: de functie van literatuur is nu juist met name wel het bieden van oplossingen, en de wereld moet daarna zichzelf maar veranderen. Om een klein voorbeeld te noemen: dankzij het verhaal van Dostejevski begrijpen we hoe het kan dat juist de hoogste vertegenwoordiger van de kerk de ultieme tegenstander van christus is.

Als je dit om gaat draaien moest Dostejevski verhalen gaan schrijven die maatschappelijk effect sorteren: je maakt dus van hem een veredelde columnist - Gert de Jager heeft gelijk - dit is entertainment voor verveelde krantenlezers.

Peter de Groot

Ach joh,
ik heb zoveel talent,
'k zou zo maar,
uit het niets,
de beste Jood kunnen zijn,
de volmaakte Marokkaan,
de perfecte Christus,
een allerhoogste god.

In m'n diepste kern wil ik gewoon een beetje mens zijn,
natuurlijk wel ietwat minder grijs dan precies
het gemiddelde van 18% reflectie.

M'n talenten verkwanselen.

Niemand merkt het.

Er is altijd vraag naar agressie.

Maar wie voedt mij, naast ik?

Fuck maar een end weg.
Ik heb al blauwe ballen.

Coen Peppelenbos

@ Peter: als jij nu ook al liefdesgedichten gaat maken.

Peter de Groot

@Coen
Ik hartje stout & riskant.

Julian Demignon

Dat het satire is, is niet erg. Dat het een nogal belabberde satire is, is dat wel.

der peter

ik denk meer dat het verveling is en goedkope pr...

jan Pollet

NU ZONDAG 24 MEI – VAN 15u tot 17u.

LOCATIE: ARDUINKAAI 29 – 1000 BRUSSEL

Engagement... van de lezers:
http://www.facebook.com/group.php?gid=53790835882


Hans van Willigenburg

Volgens mijn favoriete Aula-pocket ('Psychologie') hebben we hier te maken met een 'jong mensch' die zichzelf, in een boze droom, langzaam terug ziet drijven naar waar hij vandaan komt: Alphen a/d Rijn. Dit hele manifest is van A tot Z een therapeutisch verzet tegen die dreigende nederlaag. (Dit consult bood ik gratis aan de heer Harmens aan.)

Maarten Das

Goed. Ik wil Harmens en Pfeijffer bij deze alvast uitnodigen bij de presentatie van mijn nieuwe bundel Schuilkerk, uit te geven door De Contrabas, ergens in oktober. Omdat ik geloof dat de gedichten die daarin staan zich wel degelijk bemoeien met de grote boze buitenwereld en wat zich daarin aan gevaar en onrecht afspeelt. En dan wil ik graag van ze horen wat ze ervan vinden. Daarmee stel ik me niet alleen kwetsbaar op (wat een kracht is, ben ik met Harmens eens), ik neem ook de handschoen op die nu is neergeworpen (eh, volgens mij zeg je het anders, maar jullie snappen wat ik bedoel).

Erwin Vogelezang

Ik concludeer, voorzichtig, dat het uitsluitend nog is toegestaan om gevaarlijke poëzie te schrijven die desondanks raakt aan het bestaan van de gemiddelde (40K, 1.73 kind, 00.6 keer vreemd per semester, zij het in de chat) Volkskrant lezer. Engagement zonder gevaar, balarm neuken, schaduwarm bestaan, protesteren met één hand in de kontzak (God, laat het die van Ilja zijn) en ruggelings in the community pool 'the best of' van Harmens opboerend (ik rook, dus het duurt even - mea culpa, ook daarvoor): gelukkig is het cynisch bedoeld. Waarna ik alsnog 0.5467676 uur slaap geniet.

Ilja Leonard Pfeijffer

Dank jullie wel.

Deze discussie demonstreert overduidelijk de kracht van onze oproep. Niemand, behalve Gert de Jager, is ook maar in staat te bevroeden wat wij bedoelen en waarom wij gelijk hebben.

Ja.

Dat manifest gaat over jullie.

Het is tegen jullie gericht.

Het verwijst jullie naar de spelonken van de archieven van gefnuikte ambitietjes. Het wist jullie namen uit alle zelfgeknutselde wikipediasites. Het brengt jullie het schaamrood op de kaken, maar in plaats daarvan denken jullie over pr.

Dit manifest is een autobom, bedoeld om jullie te doden. Het is geen grap.

Alle liefs,

Ilja

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...