Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Espresso Book Machine in Europa te zien | Hoofdmenu | Thies over Hirsch »

22 april 2009

Newspeak over Wereldboekendinges

"Amsterdam kijkt terug op een succevolle editie van Wereldboekenstad. De hoofdstad droeg de Unesco-titel een jaar lang en trok met maar liefst 298 activiteiten ruim een miljoen bezoekers. Prinses Laurentien sloot het themajaar woensdag af in de Passenger Terminal Amsterdam." En nog veel meer Newspeak, in Het Parool >>

Reacties

f.starik@hetnet.nl

Het laat op mij de indruk achter van een zeldzaam mislukt project. Er wordt gerept van een miljoen bezoekers, maar wie waren dat? Versnipperd, onaantrekkelijk, drie keer niks.
Zonde.


Gert de Jager

Helemaal mee eens.

Het Parool: "Verder zagen zeker 500.000 passanten het themajaar voorbijkomen in bijvoorbeeld tentoonstellingen in de openbare ruimte, aldus de organisatie".

Waar die 500.000 vandaan komen? Dat is niet zo moeilijk. Zelf ben ik ongeveer tweehonderd keer langs het poëzieproject in het Vondelpark gefietst. Een stuk of vijftig "poëziepalen" met daarop de naam van een dichter en daarin een luidspreker. Na het indrukken van een knop kon de gretige luisteraar een heus gedicht horen.

Nooit iemand met zijn hoofd aan zo'n paal gezien. Niet 's ochtends, niet 's middags, niet 's avonds. Niet als de zon scheen, niet als het regende.

Het Vondelpark kent 's zomers honderdduizenden passanten. Zij allen zagen het themajaar voorbijkomen in een tentoonstelling in de openbare ruimte.

Goed voor de gemoedsrust dat de organisatoren zichzelf feliciteren. Toch is het jammer dat het woord 'mislukt' geen overtrappende trap kent. Die autistische palen - zij lijken op de een of andere manier wel een metafoor voor het een en ander.

RHCdG

Nog meer azijnpisserij. Ik ben er niet langs gefietst, want ik ben Arie Altena niet, maar wanneer verzinnen jullie zelf nou eens iets? Of is de boodschap eigenlijk: er kan niets worden verzonnen, want dat zou de grond onder ons cynisme maar weghalen? Dat is precies waar Vaessens het over heeft. Literatuur gaat ten onder aan wie het hardst zijn best doet om het tegen elke impuls tot vernieuwing te beschermen.

Het project is mislukt, ja. Maar goed mislukken is een kunst. Probeer het eens, zou ik zeggen.

RHCdG

En wat nog de overtreffende trap van mislukken betreft, die bestaat wel degelijk. Ik zou natuurlijk een boekje 'De kunst van het falen' kunnen aanbevelen, maar ik volsta met het volgende:

"Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better." (Samuel Beckett)

Gert de Jager

De wereld van Beckett en die van een bepaald soort culturele projectonwikkelaars - het verschil kan niet groter zijn. Becketts literatuuropvatting en die van Vaessens - idem dito. Het gaat me om zelffelicitaties na een evident mislukt project en om gegoochel met getallen. Wie zijn 'jullie' trouwens en 'ons'?

RHCdG

Daar zou je eens een essay over moeten schrijven dan, Gert, over het verschil tussen Beckett en die culturele projectonwikkelaars subs. Vaessens. Wat zijn precies de verschillen?
Verder richtte ik me tot de schrijvers van de beide commentaren, zoals dat gaat op een forum.

f.starik

@RHCDG: aan die mislukking heb ik overigens zelf bijgedragen door er (alweer) niet in te slagen het project duizenddichters van de grond te krijgen.

Ik voel me nochtans geen cynicus, noch een azijnpisser als ik een kanttekening plaats bij het oorverdovend gejuich dat langs de tribunes opstijgt. Anderzijds. Waarom dat eigenlijk gezegd? Die kanttekening geplaatst? Moest dat nou? Nee, niet echt. Dat dan weer wel. Enfin, zou iemand zeggen die dat nu niet meer zegt.

RHCdG

Frank,

Prima. En dat project van jou is alleen al legendarisch doordat het maar niet van de grond wil komen. En toch bestaat het al.

Chrétien Breukers

De Trouw slaat ook al zo'n negatieve zeiktoon aan. Bah. "Misschien is het u ontgaan, maar Amsterdam was het gehele afgelopen jaar Wereldboekenstad."

http://www.trouw.nl/cultuur/boeken/article2737329.ece/Ex-Wereldboekenstad_.html

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...