Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Annie M.G. Schmidtprijs voor Stoute Heleen | Hoofdmenu | Poëzie in april »

20 april 2009

Laatste gebed van Koen Peeters

'God bestaat niet maar als hij zou bestaan, vandaag, dan is hij een dichter. Met zijn metalen pen schrijft hij elegante letters op metaal, vaak eenlettergrepige woorden omdat hij daarvan houdt. Hij houdt ook van samenstellingen, lidwoorden, abstracte werkwoorden en voorzetsels. En ofwel is het hier doodstil, ofwel is hier zoveel lawaai dat we het lawaai van het schrijven en het slijpen en smelten niet meer horen. God kookt het ijzer. Ja, God is tegenwoordig een dichter.'  uit Laatste gebed van de laatste gebeden...', de tekst die Koen Peeters in de Protestantse Kerk uitsprak tijdens het Passa Porta Festival. Lees hier de volledige tekst.

Reacties

Philip Hoorne

Ben benieuwd wat God, als hij bestond, van Peeters' gezeik zou vinden...

Gert de Jager

God heeft zijn schepselen ook het vermogen gegeven om te zeiken – dat blijkt maar weer.

Het is een prachtig verhaal van Peeters. Genuanceerd en persoonlijk geeft hij een ervaring weer die hij met veel van zijn generatiegenoten deelt. Het citaat hierboven maakt, zo los gezien, misschien een wat overdreven indruk, maar doet dat niet in de tekst als geheel.

Formidabel zoals Peeters, in een prachtige stijl en met gebruikmaking van overgeleverde metaforen en symbolen, een leegte weet te benoemen en op te vullen – tot op zekere hoogte. Gelukkig maar dat in een tijd waarin een reflectie op straatrumoer het hoogste goed lijkt te zijn, de inzet van een schrijverschap nog kan doen denken aan wat een schrijver als Kellendonk bewoog. Peeters, van wie ik verder nog nooit iets heb gelezen, toont zich in deze kanselrede een waardige opvolger die intellectualisme weet te koppelen aan een verfijnd gevoel voor raadselachtigheid.

joep

Flouwekul!
hier zal je spijt van krijgen makker.
je spot met God!

Hans Smit

Net geen haiku, joep
maar toch: bonuspunten voor
het woordje makker


De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...