Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Komrij gaat eigen gedichten zingen | Hoofdmenu | Menno Wigman's Kaputnik »

10 maart 2009

Eerste DiDeVa-gedicht van Ramsey Nasr

Damemetweegschaal'Johannes Vermeers 'De melkmeid' en 'De dame met de weegschaal' zijn voor even in het Rijksmuseum herenigd. Aanleiding voor de Dichter des Vaderlands voor een poëtische ode aan de oude meester.' >> lees Wat ons rest – een gedicht over lege schalen,  het eerste DiDeVa-gedicht van Ramsey Nasr op NRC, dat als volgt eindigt


(...)
Laat ons met de allerlaatste
bonussen die wij nog hebben, die we uit de schaamteloze kieren
van onze ziel kunnen schrapen, onze doeken terughalen en zeggen:
dat is dus een brood. Dit is glas-in-lood. Zo voelt de schittering van water.

Het is nog niet te laat.
Kijk door het venster van buiten naar binnen. Kijk dan: er staat
wat er staat. En ja, dat is weinig. Maar ook wij zullen rijk zijn.
Wij zullen leren de trotse bezitters van lege schalen te zijn.(...)

Reacties

Chrétien Breukers

Ik ben blij dat hij de proza-kant van zijn talent ook exploreert.

Gert de Jager

Als dat betekent dat ons een paar van de gezochte metaforen uit het competitiegedicht bespaard blijft, heb ik daar weinig moeite mee. Bovendien heeft het gedicht volgens mij wel degelijk een retorische lange adem, die zou verdwijnen wanneer je het als proza zou herschrijven.

Waar ik veel meer moeite mee heb, is met wat Nasr ons meent te moeten melden. Op enkele verrassende beelden na – huiskamerattributen als ‘organen’, een regel als ‘Met haar buik voor zich uit als een gloeiende sikkel / lijkt ze lucht te wegen’ – krijgen we niets anders voorgeschoteld dan clichévoorstellingen en voor de hand liggende boodschappen. Met ‘Het hogere huist in de kamer’ vat Nasr zijn visie op Vermeer samen; het is precies dat wat al generaties lang als een metafysische kwaliteit van Vermeers werk wordt aangeprezen. Nasrs visie op de kredietcrisis in het tweede deel is in de eerste de beste actualiteitenrubriek terug te vinden. Zijn boodschap om tevreden te zijn met weinig – goh, wat horen we daarvan op.

Ergerlijker dan dat is de manier waarop de dichter zelf consequent buiten schot blijft. Werd in het competitiegedicht ‘dit volk’ toegesproken, hier moet een anoniem ‘we’ het ontgelden. Ronkend moralisme is op zichzelf mijn smaak al niet, maar hier wordt een collectiviteit toegesproken waartoe iedereen, inclusief de dichter, zich tegelijkertijd wel en niet kan rekenen. Het is een veilig moralisme, het biedermeier moralisme van de kritische burger – mijlenver verwijderd van het echte schrijven.

Als dichter des vaderlands schreef Komrij af en toe een gedicht dat pijn deed. Als schrijven en dichten een maatschappelijke rechtvaardiging heeft, dan schuilt die in de compromisloze overgave van het individu aan zijn individualiteit. Het individu dat de lezer is, voelt zich aangesproken of geschoffeerd – wat dan ook. Maar nooit als onderdeel van een gezichtsloos ‘we’, nooit, met zijn identiteitsbewijs in de hand, in het comfortabele gezelschap van een ‘volk’.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...