Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« januari 2009 | Hoofdmenu | maart 2009 »

februari 2009

28 februari 2009

Poëziekrant 2009

Poeziekrant De eerste Poëziekrant van 2009 brengt een interview met Herman Leenders n.a.v. zijn nieuwe bundel Vervalsingen waarin hij het grensgebied verkent tussen werkelijkheid en droom, tussen beleving en verwoording.
Verder overschouwt Peter Bormans het oeuvre van Vijfenvijftiger Marcel Obiak naar aanleiding van de nieuwe bundel Een eeuwig eind.
Gerrit Kouwenaar
stelde in 2008 de bloemlezing Vallende stilte samen uit zijn eigen werk. Rutger H. Cornets de Groot bespreekt deze bloemlezing samen met de Kouwenaar-essaybundel van Gaston Franssen.
En zoals het een echte poëziekrant past: veel poëzie van oa Herman Leenders, Jan Baetens, H.H. ter Balkt, Froukje van der Ploeg, Astrid Lampe, Joost Decorte, Hedwig Speliers

Gdichje van Herbeck

The Cigarette.

is a monopoly and must
be smoked. May it
go up in flames.

Die Zigarette.

ist ein Monopol und muss
geraucht werden. Auf Dasssie
in Flammen aufgeht.

Lang geleden dat we nog eens een Herbeck gdichje brachten.

Het creatieve proces in digitale teksten

'Voordat de computer zijn intrede deed waren er kladversies, handschriften, typoscripten, drukproeven, vaak compleet met doorhalingen, annotaties en verwijzingen naar of kopieën uit bronnen. Het zijn goudmijnen voor editeuren en een ieder die het creatieve proces van een bepaalde schrijver inzichtelijk wil maken.
Tegenwoordig gebruiken schrijvers echter vaak nog maar een paar digitale bestanden in het proces, die vaak tot op het laatst bewerkt worden en lang niet allemaal bewaard. Vaak worden de bestanden na het uitkomen van een boek verwijderd. Een enkeling heeft een back-up systeem of werkt elke dag in een nieuw bestand, maar velen nemen de moeite niet. Voor veel editeuren betekent de computer daarmee een groot verlies. Dat van hun toekomstige baan met name.' >> met flashbake is er echter weer hoop, al vraag ik me af wat ons dat eigenlijk bijbrengt: inzicht in het creatieve proces. Lees het ongevraagd advies van Dennis Gaens op Kraai.

Childe Harold van Byron vertaald

'Na bijna tweehonderd jaar is ’Childe Harold’ (1812), oerboek van de Romantiek, alsnog vertaald. Dat het zo lang duurde is geen wonder, vindt Rob Schouten. Want de avonturen van jonker Harold steken nogal bleekjes af bij het leven van de schrijver zelf: de legendarische Lord Byron. Die lapte werkelijk élke conventie aan zijn laars. En maakte diepe indruk op zijn tijdgenoten.' Rob Schouten bespreekt dit pronkstuk uit 'het Pantheon der Ongelezen Meesterwerken.'

Muziek: Hans van Willigenburg

Vandaag muziek van Peter de Groot, op het gedicht 'Achter het stuur' van Hans van Willigenburg. Luister hier >>

Lees meer "Muziek: Hans van Willigenburg" »

27 februari 2009

Het Venijnig Gebroed in de knoei met De Contrabas

Textminingmumbojumbo 'mijn oom is net overleden door levercirrose en wordt zaterdag begraven. door familiale issues zal ik pas zondag opnieuw kunnen verder programmeren aan de automatic book machine. please come back on sunday. alvast een voorproefje — slightly off topic maar allé — een associatieplot - hoe dikker de lijn hoe meer correlatie. Een automatische publicatie geeft duidelijk problemen. breuckers is gelauwerd en heeft leesproblemen. hmm. er is duidelijk nog werk aan de winkel.' >> het project van het Venijnig Gebroed 'how to write a book in 1 week' is even opgeschort. Bliljkbaar zorgt de Contrabascontent voor complicaties.

Mijn eigen gedicht op mijn gevel

,,Echt fantastisch om mijn eigen gedicht op mijn gevel te hebben'', vertelt de dichteres. Lees hier >>

Harold Polis, drastisch digitaal

'Ik ben een onverbeterlijke optimist. Kijk, ik ben oud genoeg om de tijd te hebben meegemaakt dat alles nog analoog was. Als ik me voorstel hoeveel sneller en gemakkelijker ik bijvoorbeeld mijn brieveneditie van Gerard Walschap zou kunnen gedaan hebben als toen al ongeveer de hele Westerse beschaving doorbladerbaar op internet stond... Het wordt echt wel beter, he. Het gemak waarmee mensen met Jan en alleman wereldwijd kunnen communiceren, dat vind ik—en dat meen ik—echt fantastisch. Fantastisch. Je vertelde me net dat jullie magazine wordt vormgegeven in Canada! Leg dat maar uit aan iemand die enkel de analoge tijd heeft meegemaakt. Ik vind het een ongelooflijk voorrecht dit te mogen meemaken.' Meulenhoffuitgever Harold Polis lyrisch over de digitale toekomst in Vice Magazine.

Op bezoek bij Hans Verhagen

„Wij hebben in die tijd de totaalpoëzie uitgevonden”, zegt Verhagen. „Inmiddels is die term in onbruik geraakt, maar het kwam erop neer dat alles als poëzie opgevat kon worden. Er is niet zoiets als poëtische of onpoëtische taal. Nú is dat helemaal geen discussiepunt meer, maar toen was het volkomen nieuw. Sommige dingen schreef je gewoon niet op. En daar deden wij dus niet aan mee.”>> Trouw was op bezoek bij Hans Verhagen, de winnaar van de PC Hooftprijs, al zegt het hem weinig: „Ze hebben ook nog geen cent overgemaakt, trouwens.”

De Contrabas steunt: Terug naar je maker!

Teurgnaarjemaker

www.terugnaarjemaker.nl

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën