Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« december 2008 | Hoofdmenu | februari 2009 »

januari 2009

31 januari 2009

Stadsgedicht, fout gedicht, uitvaartgedicht

Ephameron (...)
Gooi de kont tegen de krib en keer het tij.
Ik verbeeld me de benige zwerver,
kromme rug, slepend been,

die als de koning van de Bijenkorf
de straatkrant slijt, zoemend:
Maakmeblij Maakmeblij

Wiemaaktmeblij

Lees het eerste stadsgedicht van Jana Beranová

- "Een afschuwelijk, mensonterend en asociaal gedicht" >> 42 maanden stadionverbod voor de 'dichter' die ondermeer schreef dat de oud spelers Erik Nevland dood moet en Rasmus Lindgren vergast dient te worden.

- "Even nog dreigde de sfeer bij ons thuis een tikje gespannen te raken. Karel vond na een pilsje of zes, zeven de scheidsrechter partijdig, omdat Joke van Leeuwen stelselmatig afgefloten werd waar Hagar Peeters maar door mocht ratelen alsof ze al gewonnen had. Ik was het daar niet mee eens en Karel stelde voor om het geschil buiten te beslechten. Zo ver is het gelukkig niet gekomen, maar het geeft toch wel aan dat de poëzie leeft in Nederland." Oosterhout op de schaal van DiDeVa.

Voor JVL

U heeft geleefd, uw voeten zijn gegroeid,
raakten de aarde aan, tot ze verbaasd om
wat niet wilde op de plankjes van de rolstoel
bleven staan. Uw handen tastten naar uw tas
waarin uw wereld en uw zakdoek zat,
uw ogen naar de man die ooit dichtbij u was,
naar wie u hielpen, naar het licht dat u begroette.

Waar u nu ook mag zijn waar u niet bent,
we zullen weten dat u heeft geleefd en liefgehad
en dat daar de gordijnen open moeten.

Joke van Leeuwen schreef het eerste Vlaamse Eenzame Uitvaartgedicht.

(illustratie: Kunstenares Ephameron sublimeert liefdesbreuk met sublieme site)

Filatelie en poëzie

Postzegel.hanloIk noem je bloemen, etc van Jan Hanlo. Ontdek meer postzegelpoëzie op het Postzegelblog. Onze filatelietip van de week:

Ik kan geen postzegels verzamelen
ik kan geen vrouwenfoto's verzamelen
ik kan geen amourettes collectioneren
en geen wijsheid
ik kan niets meer
ik kan niets meer

(Paul van Ostaijen, De Feesten van Angst en Pijn)

Vandaag: Kees Klok-dag

OmslagKlokVandaag is de presentatie van:

Kees Klok, Het is al laat. Gedichten
Kees Klok, IJzeren logica. Verhalen

De presentatie is vandaag dus, zaterdag 31 januari 2009 om 17.00u in galerie Intermezzo, Voorstraat 178 te Dordrecht;  met medewerking van: Duo Bon Bonne (Jehanne Hulsman & Maarten Teekens) en de dichters Job Degenaar & Amarantha Groen.

De uitgaven van Liverse zijn verkrijgbaar bij de betere boekhandel en via http://www.liverse.nl/

Kees Klok, Het is al laat. Gedichten. Liverse, 50 blz. € 10,00
Kees Klok, IJzeren logica. Verhalen. Liverse, 125 blz. € 12,50

30 januari 2009

Muziek: Peter de Groot / Meesterwerk

Vandaag het muziekstuk: Je bent ook (tekst & muziek: Peter de Groot). Het gedicht is een reactie op een vers van Hans Andreus en komt uit de deze week verschenen bloemlezing Meesterwerk, die onder redactie staat van Daniël Dee en bijna veertig reacties van jonge dichters op meesterwerken bevat. De uitgever stelt: "In deze bundel komen de gedichten van de oude en nieuwe meesters naast elkaar te staan. Zo ontstaat een nieuwe staalkaart van de Nederlandse poëzie op een zeer verrassende wijze. Wie inspireert wie, en hoe gaat de jonge generatie dichters met de klassieken om?" Luister hier naar de muziek >>

Lees meer "Muziek: Peter de Groot / Meesterwerk" »

Wendy Cope pleit voor afschaffing Poet laureate

Wendy_cope_1249983c Wendy Cope is samen met Carol Ann Duffy en Simon Armitage één van de favorieten om Andrew Motion op te volgen als Poet Laureate. Maar als het van haar afhangt mag de erefunctie met ingang van heden afgeschaft worden. Goede poëzie kan niet op bestelling geschreven worden is één van haar argumenten die ze uiteen zet in een artikel in de Royal Society of Literature Review. Ze verwijst naar het genant slechte gedicht dat Sir John Betjeman schreef voor het huwelijk van Princess Anne. Voor Cope kan een dichter de dichtkunst niet beter dienen dan door vrij te zijn en alleen de gedichten te schrijven die hij wil schrijven. Ze voegt er wel aan toe dat Andrew Motion hard gewerkt heeft en het er goed van af heeft gebracht zonder zichzelf belachelijk te maken. Bron BBC NEWS.

Bloody men!

"Bloody men are like bloody buses
You wait for about a year
And as soon as one approaches your stop
Two or three others appear.

(Wendy Cope)

Tombola poétique, kinderpoëzie en Ben op facebook

Tombola The sun a spark
Hung thin between
The dark and dark.

(Januari)
John Updike schreef een poëziekalender voor kinderen.

- Twee volle pagina's over kinderpoëzie in de Standaard der Letteren vandaag. Nog te lezen via pdf1 en pdf2.

- Antjie Krog maant Dolf Jansen tot geduld in het station van Utrecht op Gedichtendag: „In South Africa you never know when you go, where you go or whether you go at all."

- "Het is niet gemakkelijk een droomonderwerp te verknoeien. Toch is 'De Boekenwereld' daarin geslaagd met het nummer over boekhandel en uitgeverij Van Gennep." vindt de genadeloze sfcdt.

- "De 80-jarige nederbeater en de nederbard-met-ritmebox op één affiche: poëzie in het kwadraat en in het teken van Valentijn." deBuren halen Vinkenoog en Spinvis naar Brussel.

- "Uit stomme nieuwsgierigheid heb ik
me op Facebook  gezet.
Meteen 120 verzoeken om vriendje te worden
ik kreeg schrik
Ik hou niet van de menselijke soort, ik ben
paranoïde
Vrienden, ik wantrouw ze als de pest."
De Franse kunstenaar op leeftijd en immer over erectiele stoornissen klagende Ben heeft een zeer leuke site en schrijft elke week kilometerslange nieuwsbrieven. Facebook was hem toch een internetbrug te ver.

(illustratie boven: Tombola Poétique, het Waalse Maison de la poésie organiseert een tombola ter gelegenheid van het nieuwe poëziejaar dat in Wallonië op 21 maart begint)
(illustratie onder: Ben)

Ben


John Martyn (1948 - 2009)

Amateurdichter ontdekt het verschil tussen 2 en 5 euro.

Amateurdichter Marc Parion brengt maar liefst 32.000 bundels aan de man.'Het geheim? Eén bundel kost slechts twee euro. 'Men noemt dat in de commercie een niet nadenk-bedrag', zegt Pairon. 'Onderschat dat niet. Er is een groot verschil tussen twee en vijf euro. Voor twee euro neem je iets mee zonder veel na te denken. Bij vijf euro sta je toch al wat meer stil.' >  Meer op Het Nieuwsblad  

'Kraaien' van Ruth Lasters gehackt

Valentijn Kint kaapte de Poetry Hacking prijs weg met een visuele interpretatie van Kraaien van Ruth Lasters. De andere finalisten zijn hier te bekijken.

Zelfkastijding en stadsdichternieuws

Het is goed om, na een hevige campagnestrijd, tot inkeer te komen. Maar je kunt het ook overdrijven, zoals Hagar Peeters gisteren in de NRC, die aan zelfkastijding doet: "Ik ben blij dat Ramsey heeft gewonnen en niet degene met de grootste bek. Nu blijkt dat deze verkiezing en dit ambt toch draaien om goede poëzie.”

Dorp Damme heeft een nieuwe stadsdichter in de persoon van Frank Adam, meldt Frederik Lucien de Laere >>

In Groningen volgt Anneke Claus Rense Sinkgraven op als stadsdichter. Zij zal de komende twee jaar zingen en dansen voor de Groninger bevolking >>

In Utrecht zou een stadsdichter worden benoemd, maar helaas... de procedures moeten nog even opgerekt. Meer nieuws ongeveer over een week, ijs en ambtenaren dienend.

En Fokke en Sukke vierden gisteren ook Gedichtendag >>

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën