Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Uitgeverij De Contrabas

Elders

« 'Welkom' van Willem Jan Otten | Hoofdmenu | Antwerps voor beginners »

06 december 2008

Bloem bloem bloem

"Claes vergeet allerminst de anti-burgerlijke dichters wier weidse blik het kikkerlandje ontstijgt - Multatuli, Slauerhoff, Marsman, Herman Gorter - maar als we al flink in de moderne tijd zijn beland, valt op dat hij kiest voor gedichten waaruit ook een ’mest-en-mist’ geur opstijgt. Dan lijkt het noordelijke calvinisme een beklemmend huwelijk aan te gaan met de weinig stadse Vlaamse traditie en kiest Claes van een dichteres als Ida Gerhardt een Hollands benauwd tafereel: „drie maal per dag, naar vaste wetten / nemen zij de eigen plaatsen in / en gaan zich rond de tafel zetten; / van haat eendrachtig: het gezin.”’ En van Achterberg een gedicht dat óns niet als zijn canoniekste voorkomt en dat aldus begint: „Besloten zaterdagavond bij ons thuis. / Mistvoeten liepen sluipend langs de schuur./ Er was geen ziel meer buiten op dat uur; / de blauwe boerderij een dichte kluis.”

Wie na de canon van Claes ’De canon van de Europese poëzie’ openslaat, heeft het gevoel van een vertrouwd, zij het wat bedompt boerderijtje opeens verplaatst te worden naar een woest en groots landschap: het is er onherbergzaam en onoverzichtelijk, maar wat een vergezichten!"
Leonie Breebaart legt de recente bloemlezingen van Paul Claes en van Ilja Leonard Pfeijffer en Gert Jan de Vries naast elkaar. Lees de recensie in Trouw

Reacties

Laat een reactie achter

Als u reeds een TypePad of TypeKey account heeft, gelieve u dan aan te melden.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013. Interessant voor schrijvers en dichters.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

april 2014

ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...