Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« september 2008 | Hoofdmenu | november 2008 »

oktober 2008

31 oktober 2008

Muziek: Lammert Voos

Vrijdag, muziekdag. Vandaag verrast Peter de Groot ons voor de tweede keer met een getoonzet vers. Vandaag is dat 'Klaai' van Lammert Voos, uit de onlangs verschenen bundel Klaai (Uitgeverij De Contrabas). Luister via deze link ; de volledige tekst gaat zo:
 

Lees meer "Muziek: Lammert Voos" »

Het sprookje van de timmerman

Er was eens een timmerman die heel mooie tafels maakte. Goed, het waren geen praktische tafels - ze stonden allemaal op twee poten en hadden een blad van zuiver marmer. Zitten aan die tafels was, om evenwichtstechnische redenen, onmogelijk. Het grote publiek moest er weinig van hebben. Maar, vonden vooral de tafelkenners, het waren heel mooie tafels; misschien waren het wel de mooiste tafels (even los van het gegeven dat je er niet aan kon zitten) die er ooit waren gemaakt. Lees de rest de recensie die ik schreef over Vallende stilte van Gerrit Kouwenaar op Poëzierapport >>

"Longlist" Dichter des Vaderlands

Een commissie onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven heeft bekendgemaakt welke dichters op de longlist staan voor de verkiezing van de nieuwe Dichter des Vaderlands. De nieuwe Dichter des Vaderlands wordt op 28 januari 2009 tijdens een live televisieprogramma van de NPS bekendgemaakt. De tien dichters op de longlist zijn: Tsead Bruinja, Maria van Daalen, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Joke van Leeuwen, Erik Menkveld, Ramsey Nasr, Hagar Peeters, Ilja Leonard Pfeijffer en Marjoleine de Vos.

De commissie, bestaat uit Jeltje van Nieuwenhoven, Arjen Fortuin (redacteur NRC Handelsblad), Hester Knibbe (dichter), Thomas Vaessens (hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam) en Bas Kwakman (directeur stichting Poetry International). Zij achten de lijst van genomineerde dichters een goede en brede vertegenwoordiging van de actuele Nederlandse poëzie. De betrokken dichters hebben aangegeven graag op de longlist te staan.

Woordenschatbewaarders

"Hij was zenuwlijder, verloor vier van zijn kinderen en ondanks het feit dat hij als onderwijzer verplicht was zich in te enten, stierf hij als laatste Nederlander aan de pokken.">> Van Dale staat nu ook op de planken. Hedendaagse woordenboekenmakers vatten hun opdracht trouwens minder titanisch op: deze doet alleen woorden niet langer dan 1 letter, deze heeft aan een . al meer dan genoeg.

Interview Vroomkoning

"Ommezien. Een toepasselijke titel voor de lijvige en zorgvuldig gecomponeerde verzamelbundel van 520 pagina’s, waarmee Victor Vroomkoning (pseudoniem voor de in Boxtel geboren Walter van de Laar) terugblikt op 25 jaar dichterschap. Een bundel die bovendien verschijnt even na zijn zeventigste verjaardag. In een openhartig gesprek op Boxtelse bodem zien we aan de hand van Ommezien om." Lees verder op de website van het Brabants Centrum >>

Grauwzone & GromGrom

"Onderstaande tekst schreef ik n.a.v. het eerbetoon van het venijnig gebroed gisteren aan J.M.H. Berckmans. Het in memoriam vond plaats in café de Biekorf, waar ook actrice Kristien De Proost aanwezig was om hulde te brengen aan de overleden auteur." Lees verder bij Frederik Lucien de Laere >>

Ondertussen heeft Ronald Ohlsen last van de Grom Grom. Kijk maar >>

Het KunstWoord

De eerste twee weken werd de kunst- en taalexpositie Het KunstWoord in het voormalig Glasmuseum aan de Brinkstraat 5 in Hoogeveen door honderden belangstellenden bezocht. Ze zagen 'zomersprookjes' uit een glazen schelp komen, hoe letters 'de Lof der Zoetheid' vormden, een 'murmelmachine' die onophoudelijk K-woorden uitbraakte en hoe met behulp van internet flarf-gedichten worden gemaakt. Lees meer op Woest en Ledig >>

30 oktober 2008

De Warme Winkel herneemt 'Rainer Maria'

“…Het jonge gezelschap De Warme Winkel brengt met Rainer Maria een literair juweel: tussen kwetterende zwaluwen door klinkt de poëzie van Rainer Maria Rilke in een dramatische, bizarre enscenering. In een uur tijd zijn we getuige van de ontstaansgeschiedenis van een dichter en zijn oeuvre. …Deze voorstelling die op onnavolgbare wijze poëzie met iemands levenstragedie verbindt, draagt terecht het predicaat ‘vernieuwend’…” Kester Freriks, NRC Handelsblad. Al even lovend was de recensente van Trouw.
Van eind oktober tot en met halverwege december is deze voorstelling nogmaals te zien op 4 exclusieve locaties in de provincies Utrecht, Friesland, Noord-Brabant en Noord-Holland. >> hier meer.

De antipublieksprijsstem van Reugebrink

"Het lijkt het toppunt van democratie, zo’n publieksprijs, maar wat wordt er eigenlijk bekroond? In het beste geval de selectie van een jury die op basis van haar eigen vooronderstellingen een aantal werken nomineerde, zoals bij De Gouden Uil. Aan de daadwerkelijke keuze van het publiek gaat dan al een keuze vooraf die meestal bij de bekendmaking van de publieksprijs zorgvuldig wordt verzwegen. De vox populi is dan slechts de megafoon van wat een select gezelschap op voorhand heeft beslist. Erg is dat niet, maar de beeldvorming rond zo’n prijs (‘de mening van het publiek’ ) is dan op zijn minst misleidend." aldus Marc Reugebrink die zijn antipublieksprijsstem verheft maar een uitzondering maakt voor 'Het Gouden Ezelsoor' en de destijds gestrande publieksprijs van Rottend Staal en De Contrabas. >> lees verder op zijn blog

Saramago vernietigend over het kapitalisme

“Where was all that money poured on markets? Very tight and well kept; then suddenly it appears to save what? lives? no, banks!”, Saramago haalt scherp uit naar het kapitalistisch systeem tijdens de voorstelling van de film Blindness in Lissabon  >> lees meer. Op zijn blog publiceerde hij deze week een manifest 'Novo Capitalismo?' medeondertekend door kleppers als Soares, Zaragoza e.a. "Om Aids te bestrijden was er nooit geld, noch om de honger uit de wereld te helpen, maar om de banken boven water te houden is er opeens wèl geld". Terechte verontwaardiging.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën