Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« augustus 2008 | Hoofdmenu | oktober 2008 »

september 2008

30 september 2008

Een bloemlezing om duimen en vingers...

"I'm a sucker for anthologies, but this is something else entirely. Someone over at Dennis's blog reminded me today of the phrase "all killer, no filler", and that sums this book up perfectly: there is literally nothing here that doesn't abundantly reward the reader's attention and imagination."  aldus een uitzinnige Chris Goode over "The reality street book of sonnets", een bloemlezing van het moderne sonnet die start in 1945 en doorloopt tot nu. Ook Silliman kwam woorden van lof tekort voor deze verzameling hedendaagse experimenten met een eerbiedwaardige dichtvorm.    

Nieuwe bundel Leenders ten doop

Op donderdag 2 oktober houdt Philip Hoorne in het Poëziecentrum in Gent de nieuwe dichtbundel van Herman Leenders, Vervalsingen, ten doop. Meer info op de website van het PC >>

Lindner over Meulemans "omdat ik ziek werd"

Omdat ik ziek werd

"Ik vermoed dat Bart Meuleman zijn werk zo aansprekend is, omdat hij dicht bij zichzelf blijft. Deze poëzie wil niemand behagen, integendeel: als bij een emaille prent ketsen de woorden van de pagina." Lees de volledige recensie >>

omdat ik ziek werd, Bart Meuleman, Querido, 2008

Norman Mailer: een halve eeuw in brieven

"Actually, I’m not in the sense of not belonging to anything at this time, for all my ideas are too much in flux, but privately, emotionally, things are painful, for I have many Communist friends who are good people, albeit intellectual snobs, and they are hurt and worried about me. But finally I have come to realize that a political position must be separated from one’s attitude toward people..." een selectie uit de brieven die Norman Mailer schreef tussen 1945 en 2005 staan nu op The New Yorker te lezen. Communisme, Marxisme, de dood van Kennedy, Bush en literatuur zijn de stokpaardjes in de correspondentie van Mailer. >>>

De Bulgaarse dichter Konstantin Pavlov zondag overleden

Konstantin Pavlov, dichter en scenarist en een van Bulgarijes prominente intellectuelen die in strijd lag met het communistisch regime, is overleden op 75- jarige leeftijd. Lees verder op The New York Times.

Daar schrik je toch van

Het komt er nu bijna aan, het al eerder aangekondigde debuut van P. Kouwes: Daar schrik je toch van, de eerste duizend gedichten. Nico Dijkshoorn, goede kennis van de dichter, maakt er melding van op zijn weblog. En er staat van alles over het boek, met voorbeeldgedichten, op de website van Nieuw Amsterdam. Welke uitgeverij ook een promo-shirt vervaardigde:
Kouwes

Komrij in Utrecht

[Update 1.10.2008: Inmiddels heeft de gelukkig onnavolgbare Jan Zandbergen aandacht besteed aan het Heerendiner waaraan Komrij aanzat. Zijn artikel staat onder het gedicht en de litho van Hermkens; klik op de link onderaan dit bericht om het te lezen.]

De aanwezigheid van Gerrit Komrij in Utrecht, als gast van kunsthandelaar Jan Juffermans en de SLAU en ter gelegenheid van het verschijnen van zijn gedicht 'Gedicht zonder Dom', is niet onopgemerkt gebleven. Zaterdag jongstleden werd het gedicht, geschreven bij een litho van Jeroen Hermkens, aangeboden aan de democratisch aangewezen burgemeester van onze stad.

Vervolgens zat Komrij zondag aan aan een banket, te zijner ere aangericht door de Heeren van Utrecht. Ik mocht daar bij zijn, als introducé van een van de gasten. En het was, behalve een hele eer, aardig om eens te zien hoe dat werkt, zo'n herensociëteit. Het is weer eens wat anders, in elk geval, dan de zoveelste dichtersbijeenkomst.

Hoewel er wel optredens van dichters te bewonderen waren, zondag; Ingmar Heytze bracht een reactie op 'Gedicht zonder Dom' en Ruben van Gogh las voor uit nieuw werk. Filmmaker Jos Stelling hield een heel leuke lezing waarin hij een aantal herinneringen aan Komrij vervlocht en presentator Jeroen Wielaart knoopte alle einden vaardig aan elkaar.

Gisteravond glorieerde Komrij vervolgens, afgedaald naar 'het gewone volk' in een vol café Van Wegen. In treffende formuleringen riep hij een beeld op van zijn jaren als bloemlezer, Dichter des Vaderlands én 'gewoon' dichter.

Opmerkelijk was Komrij's wrevel over de organisaties die betrokken zijn bij de verkiezing van een nieuwe Dichter des Vaderlands in januari 2009 ('na deze rampzalige interimperiode'): hij vond het vreemd dat die geen gebruik hebben gemaakt van de expertise die hij, als DiDeVa, opdeed. Organisaties zijn vaak erg goed in het telkens opnieuw uitvinden van het wiel, dat zal het zijn.

Of mijn optreden als voorprogramma geslaagd is te noemen, weet ik niet; maar ik heb het idee dat het wel ging.

De nazit was als altijd een van de aardigste progammapunten. In innigheid werd er bier gedronken door vele aanwezigen, zoals (alfabetisch gerangschikt) Gina van den Berg, Catharina Blaauwendraad, Ton den Boon, Dennis Coenraad, Ed van Eeden, Hanneke van Eijken, Ingmar Heytze, Charles Hofman, Kees Klok, Nicole Montagne, Peter Knipmeijer (die dus echt bestaat), Nanne Nauta, Fred Papenhove, Alexis de Roode, Wim van Til en vele anderen, van wie ik de naam niet altijd even goed heb verstaan.

Voor gedicht en litho, klik op onderstaande link.

Lees meer "Komrij in Utrecht" »

29 september 2008

Elisabeth Tonnard: 'In this dark wood'

In een vroegere uitgave ging ze met het tippex-borsteltje 'Let us go then, you and I' van T.S. Eliot te lijf.

Met haar nieuwste uitgave ‘In this dark wood’ brouwt Elisabeth Tonnard verder op het procedé van tekstreproductie en visuele elementen. Deze keer zijn de beroemde beginregels van Dantes Inferno aan de beurt gecombineerd met nachtelijke stadsfoto's van eenzame wandelaars. meer >>

Documentaire Vroegindeweij

Zaterdag 4 oktober gaat (als onderdeel van Geen Daden Maar Woorden) de documentaire Gaandeweg over de dichter Rien Vroegindeweij in première. In deze 45 minuten durende documentaire van maker en zoon Victor Vroegindeweij wordt de balans opgemaakt van Rien Vroegindeweij's verwachtingen toen hij als 18-jarige vanuit Middelharnis naar Rotterdam kwam. De trailer staat hier >>

Verslag Nacht

Edwin Fagel was op de Nacht van de Poëzie... en doet verslag >>

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën