Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« juli 2008 | Hoofdmenu | september 2008 »

augustus 2008

31 augustus 2008

Dierbare vrienden, geliefde kunstbroer

"...Ik weet het, de laatste tijd doet het leven flink zijn best ons van de eindigheid van alles en iedereen te doordringen. Maar ik blijf de dood een grove constructiefout vinden. Ik wil dat je minstens honderd vijftig wordt, Tom. De eerste bionische bejaarde van België. Met de ontwikkelingen in de robotica moet dat toch geen probleem zijn?..." lees de hele feestrede van Erwin Mortier gehouden in het Atomium ('het meest verbluffende monument ter wereld') ter gelegenheid van Tom Lanoyes 50e verjaardag.

JMH Berckmans (1953 - 2008)

De Papieren Man meldt: "In Antwerpen is dit weekend de Vlaamse schrijver Jean-Marie Berckmans overleden. Hij werd dood aangetroffen in zijn woning. Berckmans werd 54 jaar en was een compromisloos auteur van de zelfkant, met verhalen en boeken vol angst, paranoia, alcohol en aftakeling. Hij had een reputatie als cultauteur van de Antwerpse marginaliteit, met titels als Rock 'n roll met Frida Vindevogel (1991) en Café De Raaf nog steeds gesloten (1990), en was een tijdlang ook een bezeten performer. Zijn laatste boek verscheen in 2006: Je kunt geen twintig zijn op Suikerheuvel. Hij kampte zijn hele leven lang met psychoses en depressies. (later meer)"

Hier is...

"Canvas en de Nederlandse omroep VPRO zullen dit najaar dan toch samen een boekenprogramma uitzenden. Het wordt gepresenteerd door Jan Leyers en Leon Verdonschot...eerder deze zomer waren er berichten dat de VPRO zich terugtrok maar beide partijen hebben in alle discretie toch voortgewerkt, zodat het programma vanaf eind oktober toch op het scherm komt. Het wordt uitgezonden op zondagavond, tegelijk op Canvas en de VPRO.", dat meldt de nieuwssite van de VRT.

William Carlos Willams: festiviteiten

William Carlos Williams lived in Rutherford his entire life and practiced medicine in his home at 9 Ridge Road for forty years. "Doc Williams" often scribbled down poems and ideas that came to him throughout his workday on a handy prescription pad, producing some twenty-five books of poetry, including his National Book Award-winning poem Paterson, and Pulitzer Prize-winning Pictures from Brueghel. He also wrote nine books of short stories, novels and other fiction, a collection of plays, an autobiography, a memoir of his mother, and books of essays.

Next year at this time, September 20 & 21, 2008 the town of Rutherford will celebrate the 125th birthday
of its most famous resident, the father of modern American poetry who achieved a fresh form of language that centered on the daily lives and speech of ordinary people.

Lees het hele artikel op Neil Baldwins weblog >>

Systeem

Tribes_of_art

The tribes of art

30 augustus 2008

Vendredi

Vrijdag

België is sinds gisteren een nieuwe uitgeverij rijker. Vrijdag is de naam en Rudy Vanschoonbeek heet de uitgever.  Vanschoonbeek was oprichter van het ter ziele gegane Dedalus en leerde het klappen van de zweep bij onder meer The House of Books. Vrijdag mikt op een breder publiek, dus nogal wat tv-gerelateerde uitgaven van Bekende Vlamingen naast literair werk. Vanschoonbeek lonkt ook over de Belgische taalgrens. Hij heeft het plan opgevat om vertalingen van Waalse schrijvers in zijn fonds op te nemen. Vandaar overigens de rafelrand bovenaan het logo die de taalgrens moet symboliseren. Francis Dannemark is de eerste Waalse schrijver die op het lijstje staat. België? Nu de boedelscheiding bijna een feit is beginnen de uigeverijen elkaar het hof te maken.
Voor het hele interview met Vanschoonbeek moet u de Knack van deze week kopen.

Laatste editie Het Rozenbalkon/De gevlekte klimop

Tom Van de Voorde laat weten:

"Vandaag is in Gent de laatste editie van Het Rozenbalkon/De gevlekte klimop, met de presentatie van de laatste gelegenheidsuitgave van 234-117 (locatie: Coupure rechts 234, aanvang 20u30). Het boekje bevat nieuwe gedichten van Geert Buelens en Jacob Groot. Daarmee is de reeks van 12 boekjes met in totaal 25 dichters uit de Nederlanden compleet. Enfin, compleet is een groot woord, want er zijn natuurlijk tal van namen die we er ook graag hadden bij gehad.

De namen van wie we wel werk hebben opgenomen en op Het Rozenbalkon/De gevlekte klimop hebben gestaan zijn H.H. ter Balkt, Dirk van Bastelaere, Paul Bogaert, Tsead Bruinja, Geert Buelens, F. van Dixhoorn, Arjen Duinker, Annemieke Gerrist, Jacob Groot, Rozalie Hirs, Peter Holvoet-Hanssen, Saskia De Jongh, Roland Jooris, Hans Kloos, Astrid Lampe, Peter van Lier, Bart Meuleman, K. Michel, Tonnus Oosterhoff, Mustafa Stitou, Gwenaëlle Stubbe, Toon Tellegen, Anne Vegter, Nachoem Wijnberg en b. zwaal."

Rozen

29 augustus 2008

O Vlaanderenland

Gedichtheffen? Nee het komt niet uit de mouw van een aan humoritis lijdende copywriter, het is gewoon een vondst van de Vlaamse Gemeenschap ter culturele verheffing van het Vlaamse volk. Dit weekend start in Antwerpen de jaarlijkse cultuurmarkt.   "Met het thema 'Oefening baart kunst' trekt de Cultuurmarkt van Vlaanderen 2008 de Olympische kaart. Je volgt die dag een cultureel fito-meter parcours dat je culturele conditie test.", aldus de aankondiging van Cultuurweb.

Bovendien zal tijdens hetzelfde weekend, meer kustwaarts, Minister-president Peeters bloemen neerleggen aan de graven van de gesneuvelde Vlaamse soldaten ter gelegenheid van de jaarlijkse Ijzerbedevaart.
Lichaamscultus, bloemen, soldaten... ruik ik hier een 1939-luchje.

Robert Burns: beat that!

De bekende blanke popster en kindervriend Michael Jackson heeft, in samenwerking met David Gest, de man die eerder valt op wat rijpere vrouwen, een album gemaakt bevattende muzikale verwerkingen van gedichten van Robert Burns. Althans, dat meldt The Telegraph >> "Gest, the former husband of Liza Minnelli, said they recorded the album at Jackson's studio in California with top recording artists, giving a 21st century twist to the Bard's lyrics. Gest, a concert promoter and television personality, said that Jackson is in love with the poetry of Burns and helped pay for it to be put to music."

Enige aantekeningen aangaande gratis h**reren

WindvaanOnlangs meldde Olaf Risee op zijn weblog dat hij buiten de subsidieboot van het Vlaams Fonds voor de Letteren was gevallen. Treurig voor hem, maar zo gaan die dingen. Risee liet zich daar niet door uit het veld slaan: "We gaan moedig door met de beste poëziesite van Nederland en Vlaanderen uit te hangen. Gewoon, omdat we het kunnen. Omdat we het elke dag doen. En omdat we ú, geachte lezer, zo ontzettend graag zien. Ook onbezoldigd." Die Olaf; gratis op de bres voor iets. Maar!   

Lees meer "Enige aantekeningen aangaande gratis h**reren" »

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën