Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« juni 2008 | Hoofdmenu | augustus 2008 »

juli 2008

31 juli 2008

Interview: Hoorne over Poëzierapport

De poëzierecensiesite Poëzierapport was in 2007 het eerste literaire webzine dat, op grond van zijn kwaliteit en de hoge bezoekersaantallen, financiële support kreeg van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Dit jaar wordt die steun gecontinueerd, zodat het project verder kan uitgebouwd worden. Poëzierapport werd vier jaar geleden opgericht door Philip Hoorne. Hij en een handvol medewerkers zorgen elke week voor een bespreking van een Nederlandse dichtbundel. Tijd voor een interview.

Lees meer "Interview: Hoorne over Poëzierapport" »

Ik ben mezelf niet...

Gedichten, geschreven door Cees Nooteboom, lijken altijd wel op gedichten, maar zijn het nooit echt helemaal, en meestal zijn ze het helemaal niet. Hij blinkt uit in Acda & De Munnik-regels. In het Duits is het nog erger: "Nie gewesen, der du sein wolltest, / der du dachtest, daß du warst." Lees maar, op de website van Die Zeit >>

Martien J.G. de Jong: still going etc.

"Waarmee te beginnen, als je vreemden bent voor elkaar? Met een kwinkslag over de barsten in België, het land waar hij 47 jaar geleden neerstreek en waar zijn dochter en zijn zoon geboren zouden worden? Met een praatje over het weer, in Wallonië toch niet veel anders dan in West-Brabant? Of met een lofrede op de TomTom, die het voorstadje Jambes-Namur ook al op z'n duimpje lijkt te kennen? Is dat allemaal niet een beetje banaal, tegenover een 79-jarige wetenschapper, met 44 boeken op zijn naam, 219 bijdragen in literaire en vaktijdschriften en een eigen pagina in Wikipedia? Nee, hoor. Martien J.G. de Jong begint er zelf over, op weg van de voordeur naar zijn studeerkamer die uitkijkt op het dal waar Namen zich in de loop der eeuwen heeft genesteld. Met ferme tred en een grote glimlach, die de rest van de middag maar zelden van zijn smalle gezicht zal wijken. Zelfs niet als hij het belang van zijn woorden wil onderstrepen door met zijn rechterhand, wijsvinger pregnant uitgestoken, naar de toehoorder te wijzen. Dat gebeurt nogal eens, dat de leraar in hem wakker wordt."

Lees het hele interview met Martien J.G. de Jong in BN/De Stem

30 juli 2008

Nieuwe stadsdichter Dordrecht: wie o wie?

PmvdlIn Dordrecht is, nu het lijk van Eijkelboom blijkbaar voldoende is bestorven, de strijd om diens oude ere-ambt, het stadsdichterschap, losgebarsten. Het AD bericht erover. Op de gebruikelijke wijze: rondje langs dichters en cultuurmensen. Quote hier, quote daar. Lange halen, vroeg thuis. Heel even moest ik glimlachen, toen ik Peter M. van der Linden Bokito las nadoen: "Ik wil de nieuwe stadsdichter worden, punt. Ik ben landelijk bekend, verzorg workshops door het hele land, kan mezelf presenteren en combineer mijn poëzie met multimediale middelen. Ik werk vernieuwend." Ja, er staat ze daar wat te wachten, in Dordrecht...

29 juli 2008

Zomernieuws

Chrétien geniet van wat vakantie en ik ben druk met de bloemlezing van het werk van Nederlandstalige flarf dichters die in de eerste helft van 2009 bij de Contrabas zal verschijnen. Toch heb ik nog wat nieuws voor u weten te vergaren:

Voor een zwoele zomeravond: Esther Jansma over haar gedichten bij archeologische vondsten.

John Ashbery: alles over zijn werk- en leefomgeving, een lange video van een amusant optreden en een artikel over de invloed van de schilder Fairfield Porter op het werk van Ashbery.

Mcadams_4_x_4_007

Voor de conceptualisten onder ons: een review van de debuutbundel 4 X 4 van de Amerikaanse dichter E.J. McAdams.

En Google "knew the web was big" maar niet zo groot: "Recently, even our search engineers stopped in awe about just how big the web is these days -- when our systems that process links on the web to find new content hit a milestone: 1 trillion (as in 1,000,000,000,000) unique URLs on the web at once!"

28 juli 2008

Newspaper Blackout Poems

Newspaper Blackout Poems

26 juli 2008

Leroy schrijft overtuigende bundel

Omslag_lucifer_100

Willem Thies in Poëzierapport: "Doordat het grondmotief van het ritueel door de hele bundel heen zo sterk is uitgewerkt, vertoont deze een grote samenhang. Daarenboven schrijft Leroy in een eigenzinnige stijl. Zijn gedichten zijn als een bijgewoond ritueel van een cultuur die verwant is, maar waarvan men geen deel uitmaakt: verstaanbaar, maar toch niet vertrouwd, en daardoor spannend. Ze hebben iets duisters. Lucifer en het grote belang (van kleine rituelen) is een overtuigende bundel."

Lucifer en het grote belang (van kleine rituelen), Frédéric Leroy, € 12,50, Uitgeverij De Contrabas, 2008. Klik hier om deze bundel te bestellen of via bol.com.

25 juli 2008

Cyriel Verschaevemuseum – exit

Het Cyriel Verschaevemuseum in het West-Vlaamse Alveringem gaat dicht. Het kleine museum, gewijd aan de priester-dichter, die vooral in de herinnering blijft als aartscollaborateur met het Derde Rijk, trekt te weinig bezoekers, zo meldt deredactie.be. Het is gevestigd in de vroegere kapelaanwoning waar Verschaeve woonde en toont allerlei documenten en parafernalia van en over Verschaeves literaire loopbaan. Lees verder op De Papieren Man >>

Alligatorzine

Alligatorzine? Ja, alligatorzine... een e-zine met en over (internationale) poëzie. Tenminste, dat denk ik op te maken uit het summiere persbericht:

 zine#60 > Eliot Weinberger > Obama vs. Clinton: een terugblik
zine#59 > Yoel  Hoffmann > Curriculum Vitae
zine#58 > Peter Cole > Notes on Bewilderment
zine#57 > Li Ho / David Hinton > Eleven Poems

24 juli 2008

Menno Wigman aan het werk

Wie bij u over de vloer komt lijkt een andere tijd binnen te stappen: bijna alle meubels stammen uit dezelfde periode. Hoe is deze verzameldrift begonnen?
"Het begon met de verhuizing van mijn moeder naar een verzorgingstehuis, ongeveer een jaar geleden. Toen het al te laat was realiseerde ik me dat bij haar in huis een mooi dressoir stond waarin ik mijn elpees had kunnen opbergen. Ik heb toen snel een dressoir gekocht dat erop leek. Sindsdien raakte ik in de ban van die periode, het interbellum. Ik las ontzettend veel boeken over de architectuur uit die periode en toen mijn vriendin bij me wegtrok en veel meubels meenam kwam er ruimte vrij om mijn huis in die stijl in te richten."

Lees verder op NRC Boeken >>

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën