Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« maart 2008 | Hoofdmenu | mei 2008 »

april 2008

30 april 2008

Dichttalent.nl verflarft

Mooi mêlee van observatie en gevoelens.
De liefde en het intense verdriet
vloeien in je woorden samen
en beroeren mijn hart.

Dat mag best hoor. Weer even
geen moeder zijn. Het kan niet allemaal
halleluja leve de school der poëzie zijn.

Je hebt gelijk. Wat in je mond ligt
zit in je hoofd. Zeg eens: poëziepoëzie.

Kinderen hoog te paard.
Ik wil het ook het liefst negeren,
maar soms gaan ze gewoon te ver.

BARRE OMSTANDIGHEDEN!
(Herhaal)
            Waarvan akte.

Jeroen van Rooij maakte van lezersreacties op dichttalent.nl een reeks gedichten, die hier te downloaden is. Ik heb me er kostelijk mee vermaakt.

28 april 2008

Ingmar Heytze op video

Sinds kort worden de Heytze op Vrijdag-gedichten ook gefilmd en op de site van het AD Utrechts Nieuwsblad gezet. Zie >>

Gedrevenheid

Alain Delmotte geeft op Poëzierapport zijn mening weer over Kurt De Boodts laatste bundel Waarop de klok ontwaakt!: "De Boodt is een dichter die, desondanks alles, de zoektocht naar waarachtigheid voorop blijft stellen. [...] Maar er is ironie in de buurt. De relativiteit van die zoektocht ziet hij in, mits een subtiel en snijdend enjambementje ('... het waarachtige ach'). Maar het gaat nooit ten koste van gedrevenheid. De kracht van deze poëzie is haar luchtigheid, in de zin van verve. De poëzie blijft bij De Boodt haar droomapparatuur bewaren en verdragen."

Weer boeken op tv

Goed nieuws. De VPRO gaat samen met de Vlaamse zender Canvas een nieuw literair programma maken dat dit najaar op tv komt. "Het nieuwe literaire programma, dat nog geen titel heeft, krijgt een thematische opzet. Lennart van der Meulen, coördinator van Nederland 2, hoopt op 'een literair Holland Sport' waarin 'op een Hard Gras-achtige manier' met auteurs over boeken wordt gepraat." Zie nrc.nl >>

26 april 2008

Veel poëtische geesten bij Liter

"Veel poëtische geesten in de redactie, dat is wel duidelijk. Deze keer bevat het christelijk-literaire tijdschrift bijvoorbeeld gedichten van Jana Beranová, Menno van der Beek, Hilde Bosma, Mart van der Hiele, naast een beschouwing over het werk van Fleur Bourgonje en besprekingen van Toon Tellegen, Bette Westera, T. S. Eliot. Zelfs de verhalen die in dit nummer zijn opgenomen -van Wim Hofman en Eve Hilderman- zijn eigenlijk poëzie: korte stukjes vol fraai taalspel en diepzinnige gedachten, maar zonder duidelijke plot of psychologische ontwikkeling."

Lees de hele bespreking van het prachtige nummer van Liter (dat prachtig is, op het interview met Kader Abdolah na) op de website van het RefDagblad (des zondags gesloten) >>

Sterk in statistieken

‘De’ boekhandel wordt omgeven met allerlei mythes, betrekking hebbend op cultuur en de spreiding van kennis. Dat is merkwaardig, want de bedrijfstak onderscheidt zich niet van willekeurig welke andere. Hoofdzaak is het verhandelen van goederen. Een winkeleigenaar probeert, kosten en baten in ogenschouw houdend, een zo gunstig mogelijk bedrijfsresultaat te behalen.

Het gemiddelde boek is in die economische cirkelgang net zoiets als een potje nachtcrème, een ons kaas of een fles cola. Het moet verkocht worden, en het liefst met winst. Als je sommige bestsellers ziet liggen, kun je beter een potje nachtcrème, een ons kaas of een flesje cola kopen dan alweer een succesboek van een succesauteur; maar dit terzijde.

Lees mijn tweede column voor Literatuurplein hier >>

Er is leven na de dood

"Al vaker is erop gewezen, onder anderen door Anja de Feijter en Jan Oegema, dat Lucebert voor zijn nieuwbouw van de taal fragmenten uit de gnosis, uit het zen-boeddhisme, uit de kabbala en van christelijke mystici gebruikt heeft, naast woorden en beelden van Novalis, Hölderin, Trakl, Ball en Miró. Minder oog was er voor de invloed van fragmenten uit de christelijke dogmatiek."

Theo Salemink over Lucebert in Trouw >>

Grunneger dichters roeren zich

"De literaire wereld in Groningen komt in verzet tegen het advies van de Kunstraad om geen structurele subsidies te verlenen aan de festivals Dichters in de Prinsentuin, De Poëziemarathon en het onlangs opgerichte platform Letter en Stad. Als eerste stap wordt daartoe maandag in het IBG-kantoor aan de Steenhouwerskade in Groningen een festival gehouden met optredens van dichters als Jan Glas, Rense Sinkgraven, Ronald Ohlsen en Sieger MG. Hoewel plannen voor het festival al langer bestonden, krijgt het evenement vanwege het onlangs afgegeven negatieve advies een politieke lading mee."

Lees verder op Woest en Ledig >>

25 april 2008

Stadsbibliotheek wordt Erfgoedbibliotheek etc.

"De Stadsbibliotheek Antwerpen verandert op 17 mei 2008 van naam en heet voortaan Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De nieuwe naam verwijst én naar haar functie als bewaarbibliotheek van de stad Antwerpen én naar de plaats waar de instelling gevestigd is: het Hendrik Conscienceplein te Antwerpen." Lees verder en bekijk meer links op Boekendingen >>

24 april 2008

Schrijvers 1/2 modaal...

"De discussie over de portemonnee van onze schrijvers blijft duren en krijgt met het gisteren voorgestelde rapport over de schrijfinkomsten van Nederlandse schrijvers en vertalers nieuwe voeding. Uit de enquête, besteld door de Nederlandse Vereniging voor Letterkundigen (VVL), blijkt dat auteurs in 2005 en 2006 gemiddeld 18.000 bruto per jaar hebben verdiend. Gevraagd of ze met hun inkomsten tevreden zijn, antwoordde amper een derde van de schrijvers van wel. De helft zegt niet rond te komen met schrijf- of vertaalwerk en moet dit combineren met andere jobs." Lees verder bij De Papieren Man >>

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën