Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« januari 2008 | Hoofdmenu | maart 2008 »

februari 2008

29 februari 2008

Wielerweekend...

'Niet meer de opwarmrondjes in Australië , Quatar, Azië, op Mallorca, aan de boorden van de Middellandse Zee of in Californië, maar zaterdag gaat het over de Kluisberg, Côte de Trieu, Oude Kwaremont, Hotondberg, Muur, Valkenberg, Eikenberg, Leberg, Berendries en Molenberg. Oftewel de Omloop het Volk. Zondag is het de beurt aan Kuurne-Brussel-Kuurne. Dan gaat het over de Edelare top, La Houppe, Kanarieberg, Kruisberg, Oude Kwaremont, Côte de Trieu, Tiegemberg en Nokereberg.' Lees verder bij Peter Visser >>

Oudekwaremont1

Ivan Rebroff (1931 - 2008)

Citaat Erik Lindner

In de Groene Amsterdammer (voor de jongere lezers: dat was ooit een opinieblad dat men is vergeten op te heffen, maar waar volgend jaar, onder nieuw beleid van Xandra Schutte, wellicht weer enig elan in wordt gestuwd) publiceert Erik Lindner deze week, in het onnavolgbare Volapük dat hij zich, eh, eigen heeft gemaakt, een 'recensie' over Uw afwezigheid van Edwin Fagel. 'Het is een zeldzaam moment in deze doorpratende bundel dat er spanning komt te staan op de regels.' Van die zinnen.

Maar daar gaat het hier niet om. In zijn 'inleiding' schrijft Lindner onder meer het volgende:

Er zijn Engelstalige websites waar lezers nog aardig met elkaar discussiëren over waarom de Canadees Ken Babstock zijn derde bundel Airstream Land Yacht noemt, waarom hij in een bepaalde regel de verleden tijd en niet de tegenwoordige tijd hanteert. Op het Nederlandse domein gaat het over heel andere dingen. Amateurdichters zijn er met elkaar aan het haarkloven over status, reputaties en googlehits, een webmaster bant mensen die er een andere mening over hoofddoekjes op na houden. (...) Te midden van dit tranendal schijnt, na héél goed zoeken, een klein lichtje. Het is een knus en bijna onvindbaar hoekje waar een verlichte geest zijn licht laat schijnen en er vaak op zachtaardige wijze iets over beweert. (...) De website heet De Recensent en de bespreker heet Edwin Fagel.

Een bekende truc. Eerst het buitenland erbij halen, om aan te tonen hoe groots men daar te werk gaat. Dan even trappen op Rottend Staal. Om vervolgens een leugen te vertellen over 'een webmaster', enfin, over mij. Waarna Lindner, de goedheid zelve, overgaat tot het aanduiden van het Ware, Onvindbare Licht, dat voor iemand met een internetaansluiting nou ook weer niet zó onvindbaar is; maar in de wereld van Lindner zijn leugens feiten, en die 'feiten' zijn bedoeld om zijn 'programma' erdoorheen te jassen. Helaas is niet helemaal duidelijk wat dat programma behelst, maar er zit in elk geval oud & nieuw zeer in.

Vreemd genoeg stuit zijn zin over die webmaster me nogal tegen de borst. Omdat hij niet waar is, onder meer. Geband worden hier zij die schelden of zij die zich niet tot de kwestie waar over wordt gediscussieerd beperken. Dat die mensen vervolgens loeien over 'censuur' en wat dies meer zij – uiteraard. Maar goed. Het helpt niet. Want Erik Lindner zal zijn leugens – schaamteloos – mogen blijven verspreiden. 'Jammer genoeg bestaan zijn regels soms uit te veel woorden' – zou ik met een Lindner-citaat willen eindigen.

En ja, ook onder dit bericht worden de schelders en de berijders van een eigen stokpaard 'geband'.

Petitie voor behoud graf Jotie T'Hooft

'Ingrid Weverbergh, de weduwe van de Vlaamse jonggestorven cultdichter Jotie T'Hooft (1956-1977) heeft een petitie opgestart om te voorkomen dat zijn graf op de begraafplaats van Oudenaarde wordt geruimd én te bekomen dat het beschermd wordt. Het stadsbestuur zou de concessie moeten overnemen, zo wordt er op aangedrongen. De petitie, die 1.100 handtekeningen verzamelde, wordt vandaag door Ingrid Weverbergh, zijn vader Rik T'Hooft en kunsthistorica Anne-Mie Havermans overhandigd aan het stadsbestuur van Oudenaarde.' Lees verder bij De Papieren Man >>

28 februari 2008

Nieuwe uitgeverij: De Contrabas

– De Contrabas verbindt onder- en bovenwereld met een nieuwe uitgeverij –

Ooit schreef Hans Groenewegen, de goeierd, het volgende: 'Uit weblogs spreekt vaak verontwaardiging over de boze bovenwereld. Die stelt de normen. Men voelt zich buitengesloten. Maar over wat daar gebeurt en welke boeken er verschijnen lijkt grotendeels aan hen voorbij te gaan. Er wordt geen kennis van genomen. Tegelijk is men voortdurend op die bovenwereld gericht. Het lijkt soms verdorie wel of men erbij wil horen. Dat was een vreemde uithaal van Groenewegen, maar we vergeven hem: deze uitspraak is gedaan in 2005, en was verstopt in het sympathieke tijdschrift de Volksverheffing van dat jaar.

De Contrabas V.O.F (opgericht door Ton van 't Hof en mijzelf) werd in 2,5 jaar een sterke merknaam in de onderwereld. Maar het is nooit genoeg. Daarom lanceren we vandaag onze eigen uitgeverij: De Contrabas. We zijn hiermee de eerste websitebeheerders die een eigen uitgeverij hebben: de onder- en bovenwereld raken, net als in de vastgoedsector, definitief met elkaar verweven.

Even wat achtergrondinformatie. Kort geleden stelde De Contrabas aan BnM Uitgevers voor om de papieren reeks zelfstandig voort te gaan zetten. BnM Uitgevers richt zich meer en meer op de kunstmarkt; een website annex uitgeverij die zich specialiseert in poëzie, kan zich specifieker richten op de 'moeilijke' poëzie-uitgaven. Daarom doet BnM de Contrabasreeks vandaag (in goede harmonie) over aan De Contrabas V.O.F.

Voor de Belgische distributie zijn contacten gelegd met een verdeelcentrum. In Nederland wordt als vanouds met het CB samengewerkt. Uiteraard kunnen de uitgaven worden verkocht via de website en worden ze verder te pas en te onpas te koop aangeboden. Ton van 't Hof en ik zijn ervan overtuigd dat deze stap publicitair voordeel heeft, voor iedereen, dus voor dichters, distributeurs, geïnteresseerde kopers én uitgevers.

De Contrabas heeft uitgaven in voorbereiding van Eva Cox, Hans Kloos, Frédéric Leroy, Hans van Willigenburg, Lammert Voos en Cees van der Pluijm.

Meer berichten over deze en andere zaken volgen spoedig.

Oorlog in Kessel-Lo

KesselDe naam Kessel-Lo bestaat uit twee delen: Kessel en Lo. Kessel komt van het Latijnse Castellum, wat vesting betekent. Lo staat voor bos. Kessel-Lo heeft vier parochies: Vlierbeek, Blauwput en Boven-Lo, en Don-Bosco Vlierbeek heeft een abdij die een woelige geschiedenis kent.

Sinds kort bevinden zich binnen de grenzen van Kessel-Lo ook twee rivaliserende webloggers: Didi de Paris en Dirk Vekemans. De tijden van het Pruisische duel herleven. Er wordt met modder wordt gegooid. Het Belgische surrealisme, iets of wat ingedut, krijgt een energy boost... Kwik en Flupke staan op uit hun graf.

Fijne lectuur. Didi de Paris laat bovenop dit alles weten: 'Alle steun is welkom. Dit is (vooral) een oproep aan alle literaire kanonnen. Frontvorming is nu van het allergrootste belang. Wollen sie den Totalpoesie? Kiest dan partij voor ons en sluit u aan, neemt deel aan onze kruistocht tegen den vijand! Te wapen!'

Jan Eijkelboom (1926 - 2008)

Jan Eijkelboom, stadsdichter van Dordrecht, is vannacht overleden. Hij was al enkele weken ziek na een hersenbloeding en overleed, naar verluidt, aan de gevolgen van een longontsteking. Jan Eijkelboom was, voor hij zich de laatste dertig jaar van zijn leven aan de letteren wijdde, medeoprichter van het tijdschrift Tirade, adjunct-hoofdredacteur van Vrij Nederland, voorlichter bij de gemeente Dordrecht en hoofdredacteur van De Dordtenaar. Hij publiceerde naast een groot aantal dichtbundels ook vaak veelgeroemde vertalingen van poëzie uit het Engels (o.a. John Donne en W.B. Yeats). Hij zou aanstaande zaterdag 82 jaar geworden zijn.

Tijdschrift: Deus ex Machina

[Ingezonden mededeling] Deus ex Machina houdt de vinger aan de pols van onze onrustwekkende tijd, die de koortsdromen van schrijvers lijkt aan te wakkeren. Voor een gevoelige geest zijn er aanleidingen genoeg: bevolkinsexplosie, opwarming van de aarde, vluchtelingenstromen, terrorisme, preventieve oorlogen, verruwing alom. Er wordt duchtig gespeculeerd over scenario's voor allerhande dystopieën en niet zelden vreest men alles wat dierbaar is te verliezen in een ware Apocalyps.

Deus ex Machina; Verhalen van verval. Dystopie en apocalyps in de literatuur; 128 pagina's; nummer 123, jaargang 31; € 7,50 in de betere boekhandel; € 8 via deusexmachina.be (inclusief verzendkosten)

Vroegere woning Bukowski nu echt monument

De vroegere woning van Charles Bukowski in Los Angeles (Oost-Hollywood) is nu definitief opgewaardeerd tot monument, zo meldt de International Herald Tribune en AFP. Het stadsbestuur heeft nu ook ingestemd met het positieve advies van de City Council's Planning and Land Use Management Committee (zie ons eerder bericht). Lees meer bij De Papieren Man >>

27 februari 2008

Zbigniew Herbert: het jubeljaar

In Polen zijn grootscheepse culturele evenementen omtrent de Poolse dichter Zbigniew Herbert van start gegaan, zo meldt de Warsaw Business Journal. De internationaal bekende Herbert krijgt een jaar lang aandacht in diverse debatten, tentoonstellingen van zijn teksten en grafisch werk, evenals met theatervoorstellingen en multimedia-events. "Zijn leven en werk kan een voorbeeld zijn voor de jongere generatie", aldus de Minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed Bogdan Zdrojewski bij de lancering van het Jaar van Zbigniew Herbert, met een alvast bijzonder ogende site. Lees en klik verder bij de Papieren Man >>

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën