Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Nieuwe stadsdeeldichter Amsterdam-Centrum | Hoofdmenu | Gedichtendag en verjaardag koningin »

30 januari 2008

Genomineerden VSB Poëzieprijs 2008

Vanavond zijn of worden de vijf genomineerde voor de VSB Poëzieprijs 2008 bekend gemaakt tijdens het 'gedichtenbal'. In het juryrapport over de vijf genomineerden wemelt het van de superlatieven. De VSB Poëzieprijs (€ 25.000 en een kunstwerk voor alle genomineerden) is de belangrijkste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied, vindt de organisatie van de VSB Poëzieprijs. 

Over Groter dan de feiten van Jan Baeke (1956, Roosendaal) zegt de jury onder meer dat de ’onmogelijke opgave om met taal greep te krijgen op de werkelijkheid’ in deze bundel ’onontkoombaar en huiveringwekkend’ is verwoord. 'Wie eenmaal begint te lezen,' aldus de jury, 'gaat mee op een filmische reis, waarvan de beklemmende sfeer je 88 pagina’s lang volledig in zijn greep houdt.'

Innisfree van de Belgische Christine D’Haen (1923, Sint Amandsberg) wordt zowel een ’meesterlijk afscheid’ als ’een fonkelnieuw begin’ genoemd. 'Zelden was een bundel vol klassieke poëzie zo urgent, en zo hedendaags,' meent de jury. In De dame van de tapisserie van Jacques Hamelink (1939, Driewegen) wordt ’het wonder van de taal gevierd in poëzie die euforisch is en archaïsch, beeldend en ritmisch, beschrijvend en betoverend.'

Leonard Nolens (1947, Bree) is genomineerd voor Bres. 'Nolens balanceert op de rand van het persoonlijke en algemene, het alledaagse en sublieme,' oordeelt de jury. Dit is 'poëzie die aan het leven vastzit.' De vijfde genomineerde, Anne Vegter (1958, Delfzijl), krijgt voor Spamfighter het predikaat ’hedendaagse poëzie in vol ornaat.' De bundel is in de woorden van de jury: 'Een superieure nevenschikking van het alledaagse en het sublieme in de vorm van het gedicht als performance.'

De VSB Poëzieprijs wordt op 11 april uitgereikt.

Dank aan Joep van Ruiten.

Reacties

Gert de Jager

Niet om er direct vergaande conclusies aan te verbinden, maar geen van de genomineerden is onder de vijftig. Ik schat dat hetzelfde geldt voor 80 % van de namen op de Woordlijst.

Mogelijke verklaringen zijn wellicht:

a) Behoorlijke poëzie schrijf je pas op middelbare leeftijd: ‘like a good wine I’m better as I get older’. Argument tegen: zowat de hele literatuurgeschiedenis.
b) Je creatieve carrière wijden aan poëzie is geen serieuze optie meer voor wie opgroeide in de jaren ’80 en ’90. Monomane types als Nolens, D’haen en Hamelink wijden zich aan een kunstvorm die meer publieke respons krijgt.
c) Er is een verschil in smaak ontstaan dat grofweg samenhangt met een generatieverschil. Om die reden zullen dichters als Heytze en Peeters en anderen uit de Nieuwe Orale Traditie voorlopig buiten de boot vallen.
d) Over een serieuze dichter moeten door serieuze critici serieuze stukken geschreven zijn. Een dichter moet eerst bezinken bij de academici die de jury’s bevolken.
e) Toeval. Er is het afgelopen jaar geen behoorlijke bundel verschenen van een dichter als Alfred Schaffer. Volgend jaar beter.
f) Andere verklaringen.

Ik neig naar een mix van b) en c), maar ben daar niet helemaal van overtuigd.

Adriaan Krabbendam

Juryrapport:


Baeke: “onontkoombaar en huiveringwekkend verwoord”

D’Haen: “indrukwekkende afscheidsbundel” en "Zelden was een bundel vol klassieke poëzie zo urgent, en zo hedendaags."

Hamelink: “Hier wordt het wonder van de taal gevierd in poëzie die euforisch is en archaïsch, beeldend en ritmisch, beschrijvend en betoverend.”

Nolens: “Soms is poëzie in staat de werkelijkheid onder woorden te brengen en tegelijkertijd het moment en de plaats te overstijgen.” ofwel: “Nolens balanceert op de rand van het persoonlijke en algemene, het alledaagse en sublieme.”

Vegter: “de hedendaagse poëzie in vol ornaat”

Ook in de complete tekst lijkt het commentaar op D'Haen op een euthanasieverklaring. De teksten over Hamelink en Nolens zijn het meest flaptekstachtig nietszeggend. Baeke en Vegter krijgen het sterkste commentaar, hoewel dat ook ontspoort. Bij Baeke heet het eerst dat aan de bundel geen ontsnappen mogelijk is, hetgeen in de slotzin wordt onderstreept door het "onontkoombaar". Daartussen staat zo goed als niets ("De taal [...] is onnadrukkelijk, maar Baeke zet die nuchtere woorden in een haarscherp licht dat ze grote beeldende kracht geeft" en "Gaandeweg [...] dringen spreektaal, geroezemoes en krantenberichten door in de magisch reële wereld en neemt de taal het over van de blik. Dan blijkt de noodzaak van het woord...") Ook bij Baeke blijkt het te gaan om de "onmogelijke opgave om met taal greep te krijgen op de werkelijkheid". Bij Vegter heet het dan "een superieure nevenschikking van het alledaagse en het sublieme in de vorm van het gedicht als performance". Wel lijkt het erop alsof men bij haar de meeste moeite had de loftuiting helder te verwoorden. Dus besluit men maar met "een kudde nonnen die zich onstuitbaar over de aarde verspreiden als yoghurt"... Lijkt me sowieso geen correct Nederlands.

Heerlijk, die juryrapporten!

Adriaan Krabbendam

Overigens was het optreden gisteravond van de aan een meniscus geblesseerde Anne Vegter verre van subliem. De performance stond in geen verhouding tot de in de bundel aangetroffen superieure nevenschikking. Niet alleen dagblad Trouw liet onlangs de door haar aangebrachte witregels weg, ook bij Vegter verdronken ze in de yoghurt van de ongeïnspireerde voordracht.

M.H.Benders


Inderdaad een triest juryrapport. Vooral de passage over Vegter 'Dit is de hedendaagse poëzie in vol ornaat, niet als Pruisische militairen verkleed, stram in het gelid, maar als een ingeoliede, Braziliaanse stringsambaschool.'

Hou op, zeg. Kan inderdaad best zijn dat er sprake is van een 'generatiekloof' en dat daarom die geile academische vijftigers andere vijftigers selecteren, maar laat ze dat soort 'intieme associaties' alsjeblieft buiten het juryrapport houden.

Joost Baars

De nog altijd aan een meniscus geblesseerde Anne Vegter heeft gisteravond in Perdu prachtig en geinspireerd voorgedragen.

Adriaan Krabbendam

mij werd gemeld: anne vegter lijdt aan de ziekte ms, hetwelk wellicht deels de suffigheid harer voordracht kan verklaren….

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...