Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« oktober 2007 | Hoofdmenu | december 2007 »

november 2007

30 november 2007

Conflict Tatjana Daan - Fonds voor de Letteren

Een adviseur van het Fonds voor de Letteren is opgestapt na een conflict over haar strenge beoordelingen van poëziebundels.

Voormalig directeur van Poetry international Tatjana Daan kwam in september in conflict met de directeur van het Fonds voor de letteren, Sylvia Dornseiffer. Die had met Daan gesproken over haar beoordelingen. Die zouden regelmatig afwijken van die van andere beoordelaars. Daan is van mening dat het Fonds de lat voor de gesubsidieerde dichters niet hoog genoeg legt.

Ook had het bestuur van het Fonds voor de Letteren de toelages van een aantal door Daan kritisch beoordeelde dichters ‘naar boven bijgesteld’. Hoewel de   beurzen voor schrijvers maar voor een beperkte periode vastliggen, worden   zij door auteurs vaak als een vorm van vast inkomen beschouwd. Het Fonds probeert schommelingen in de toelages te beperken.

Lees verder in het NRC >>

n.b.: Sinds ik een beurs heb van het Fonds is Sylvia Dornseiffer (ook al vind ik Tatjana Daan hartstikke aardig) bijna mijn favoriete vrouw.

August Willemsen (1936 - 2007)

De Nederlandse schrijver en vertaler August Willemsen is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden, zo meldt NRC-Handelsblad. Hij had een onberispelijke reputatie als vertaler van Portugeestalige en Braziliaanse literatuur en schreef ook brieven, dagboeken en essays.

Lees verder bij de Papieren Man >>

29 november 2007

Foei dan toch

Debutanten. Het is maar beter om ze met omzichtigheid te benaderen. Hoewel een flinke schrobbering op zijn tijd ook geen kwaad zou kunnen. Bedacht ik me tijdens het lezen van Bar, het debuut van de 17-jarige Lianne Sasja van Kalken. Haar poëzie is nogal... onvoldragen. Maar ja, vind je het gek, van een 17-jarige? Een paar jaar later debuteren had ook wel gekund.

Erger is de manier waarop de uitgever, Textmessage, haar probeert te 'positioneren'. Op de achterflap staat: 'Ze schrijft ogenschijnlijk naïef en tegelijkertijd gevaarlijk volwassen. Haar onderwerpen zijn zo triviaal als die van Herzberg, haar taal helder als van Kopland.' Auw. En ook: arme Herzberg.

In het persbericht dat de uitgave begeleidt meldt de uitgever onder meer: 'Ze oogt lief, met dat blonde haar. En als ze je aankijkt met die grote blauwe ogen, zou je er haast in verdrinken. Onschuldig? Vast wel. Maar ook een beetje stout. Ze is de runner-up voor de generatie van Marlies Dekkers en Heleen van Royen. Met haar 17 jaar is ze de jongste poëzie-debutante van Nederland: LianneSasja van Kalken.' Bweeh.

Wat een... ranzige manier om iemand te lanceren. Het lijkt wel of men van plan is om Van Kalkens carrière meteen om zeep te helpen. Hier past, en dan vooral waar het de uitgever betreft, forse kritiek... Beste uitgever! Jaren spannen wij van de Contrabas ons in om de poëzie in het algemeen te bevorderen... en dan dit. Foei toch. We zijn er verdrietig van.

Biografie Wislawa Szymborska

Hoe verhelderend kan een biografie zijn? In die van Wislawa Szymborska las ik dat ze het gedicht 'Een kat in een lege woning' schreef vlak na de dood van haar geliefde, Kornel Filipowicz. Deze wetenschap plaatst het gedicht, waar ik eerder om had gelachen, in een heel ander daglicht.

Lees verder in de Kleine Zaal >>

Van gene zijde

Naar aanleiding van de 75e verjaardag van zijn overlijden heeft op woensdag 19 december een colloquium 'Cyriel Buysse' plaats in Het Pand, Onderbergen, Gent van 9.45 tot 16.45. En wie niet de gelegenheid had om de tentoonstelling 'Mijnheer Cyriel' in ZIJN Nevele te zien, kan van 3 tot en met 20 december terecht in de inkomhal van datzelfde Pand. (bron: de Seysse-Panne)

Op BoekBalie herdenkt Guus Bauer Boudewijn Büch, wiens vijfde sterfdag op 23 november viel.

Vrijdag 30 november is het twintig jaar geleden dat Simon Carmiggelt in zijn woonplaats Amsterdam overleed. In het Theater van ’t woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam wordt hij dan met een bijzonder middagprogramma herdacht. Na de opening om half twee door directeur Hans van Velzen wordt onder meer een theaterprogramma opgevoerd dat Gerd de Ley en Raymond de Bruyne op zijn werk hebben gebaseerd. Lees verder op BoekBalie >>

'Poetry Slam bestaat nog steeds, hoewel het niet meer zo landelijk-breed beoefend wordt als een enkele jaren geleden.' Stelt Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage. Dit is vriendelijk taalgebruik voor 'Slam is dood.' Maar niet getreurd, want ook in dit genre staan de doden soms op uit hun graf, net als in het christendom: 'Op zaterdag 8 december is er in Utrecht wel weer gewoon de NK PoetrySlam. Aan Simon Vinkenoog traditiegetrouw de eer deze wedstrijd te openen.' Lees verder op Scheepstra's weblog >>

Wintertuin

Mochten mensen zich afvragen hoe het toch bij de Wintertuin is, dan kunnen ze de verslagen van Bart FM Droog lezen, op zijn weblog >>

28 november 2007

Bah, vies, neuken

De Reclame Code Commissie heeft enkele tientallen klachten ontvangen over een radioreclame voor de roman Vladiwostok! van P.F. Thomése. Elf december doet de commissie uitspraak. De gewraakte spot is inmiddels niet meer te beluisteren. Dit meldt de website van Boekblad.

Beeldengroep_2Contact-directeur Mizzi van der Pluijm meldt dat ze 'verbaasd' was toen ze een brief kreeg van de Reclame Code Commissie, voorzien van enkele tientallen klachten van luisteraars. Die hadden zich gestoord aan een radiospotje voor de jongste roman van schrijver P.F. Thomése. Het ging de klagers om het taalgebruik. De klagers, volgens Van der Pluijm een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking, stoorden zich aan woorden als 'neuken'.

'We hadden gekozen voor een representatief citaat uit het boek,' zegt Van der Pluijm. 'We wilden laten zien, wat voor soort roman het is. Die gaat over de manier waarop wij tegenwoordig met elkaar omgaan in Nederland. Thomése stelt dezelfde zaken aan de orde als de klagers. De manier waarop hij dat doet is niet zachtzinnig, ik ken weinig literaire boeken die zo grof zijn. Uit de boekhandel krijg ik daar ook geluiden over, maar die verbaasden me niet.'

Bron: Boekblad

Dichters voorkomen radicalisering

LauwerkransDichters moeten als rolmodel gaan fungeren voor jongeren die dreigen te radicaliseren. Door de probleemjongeren één op één te laten begeleiden door een dichter, hoopt het kabinet radicalisering tegen te gaan. Dat staat in een uitwerking van het Actieplan Polarisatie en Radicalisering die minister Guusje ter Horst (ook al zo'n heerlijk rolmodel) van Binnenlandse Zaken vandaag, mede namens haar collega's, naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ter Horst heeft de uitgangspunten van het plan afgelopen zomer al gepresenteerd, maar de concrete uitwerking liet nog enige maanden op zich wachten. Dat kwam haar op kritiek te staan van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer.

Lees verder op NieuwNieuws

27 november 2007

Brandbrief Starik

Zeer geachte brandweer,

in de nacht van zondag 25 op maandag 26 november jongstleden brandde de woning van een van mijn benedenburen volledig uit. Als gevolg van de overvloedige rookontwikkeling moesten ook de overige bewoners op last van de brandweer hun huizen verlaten.

De twee katten, die mij in rustiger dagen tot gezelschap dienen, kon ik uiteraard niet achterlaten. Ik was zelf ook al behoorlijk benauwd geworden. Eenmaal veilig buiten aangekomen (overigens met alle complimenten voor het doortastend en toch geduldig optreden van de brandweermannen!) werd ik naar een ambulance meegetroond: de katten moest ik zolang maar in de brandweerauto zetten. Dat heb ik gedaan.

Lees de rest van dit spectaculaire bericht op Stariks weblog >>

Frédéric Leroy in de prijzen, bis

Op 24 november jongstleden ontving Frédéric Leroy de Prijs Letterkunde 2007 van de Provincie West-Vlaanderen, in de categorie ongepubliceerd werk (105 inzendingen), met de bundel Lucifer en het grote belang (van kleine rituelen). De jury bestond uit Elke Brems, Maja Panajotova, Dirk de Geest, Hans Vandevoorde en Hans Groenewegen. (Zie voor meer informatie over de andere winnaars dit bericht >>). Uit het juryrapport:

Interessante bundel. Kleine plaquette verraadt lyrisch talent. Lichtvoetig maar tegelijk wezenlijk, met misschien wat veel humor. Met deze bundel bereikt de dichter wel de maturiteit die in Gedichten soms nog ontbrak. (...) Hieruit kan een eigen sterk geluid ontstaan. Er zit toekomst in. Opnieuw een afwisselende bundel, met gedichten die licht, helder en elegant geformuleerd zijn. Vooral de prozagedichten van 'Wenteling' charmeren. Mooie beelden, zacht ritme. Pointes kunnen soms sterker. De bundel is hier en daar donkerder van toon dan Gedichten en dat maakt hem ernstiger.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën