Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Uitgeverij De Contrabas

Elders

« Rob van Erkelens wint 1e Pé Hawinkels Pioniersprijs | Hoofdmenu | AnCo-priis voor Chrétien Breukers »

16 november 2007

Gedicht van de week - Ton van 't Hof

interactie

je zei: even een update
ik leef nog en het gaat goed met me hoor

ik antwoordde: ik zal een gedicht voor je schrijven

je zei: ik ben er heel sterk uitgekomen
maar moet nog wel een aantal dingen doen

ik dacht: je hoort me zeker niet

het was vrijdagavond op date-online
waar single mannen en vrouwen gezellig chatten

zo leek het tenminste

je zei: ik zit vol plannen en ideeën
ik ben inderdaad... een wonder

ik tikte: polynucleaire structuur

je zei: bedankt
voor je bijdrage aan mijn leven

en ik nam de rollercoaster

naar een luxueus appartement in oasis beach tower
waar vijfsterrenstagiaires tot ze waggelen en lallen


Ton van 't Hof

'interactie' van Ton van 't Hof is de 51e toets die in het kader van het project 'Gedicht van de week' op de Contrabas is geplaatst. Dit is een onbezoldigd gedicht.

Reacties

hanz mirck

Hm, interessante slotzin....

Chrétien Breukers

Ik vind het eigenlijk gewoon een sterk gedicht, op het gevaar af dat ik nu van inter-hoofdredactionele klefheid word beticht...

RHCdG

Dat gevaar loop je minder uit hoofde van je functie dan door niet te vertellen waarom.

Zelf kan ik niet zo goed zeggen of ik het een sterk gedicht vind of niet, omdat ik eigenlijk geen flauw idee heb wat de dichter aan het doen is. Maar misschien is dat wel een beoogd effect. Eventueel ontbreekt het gedicht zelfs, want er wordt een gedicht aangekondigd (strofe 2), er zijn 'plannen en ideeën' (7) en ook wordt de laatste zin niet afgemaakt. Zou dat die polynucleaire structuur zijn? Of is dat het luxe-appartement waarin het aan (n)iets ontbreekt?

RHCdG

'Polynucleaire structuur', zie ik op Google, wordt vooral gebruikt in de stedebouwkunde: zo ontwikkelde men 'voor Almere een polynucleaire structuur, waarin de verschillende centra elk een eigen identiteit zouden krijgen'. Daar zit ook iets zelfvoorzienends in. Een onaf, maar niettemin zelfvoorzienend gedicht dus, dat het kan stellen zonder dat wat eraan ontbreekt? Wat voor figuur is dat?

Chrétien Breukers

Eigenlijk lijkt het gedicht mij... te gaan... nu ja... een uitbeelding te zijn... van de manier waarop mensen met elkaar in gesprek zijn, soms... of meestal. Een manier waaruit geen ontsnappen is, of het moet zijn naar een 'een luxueus appartement in oasis beach tower'.

RHCdG

Inderdaad, de manier waarop mensen met elkaar omgaan: in chatboxen is de gesprekspartner tegelijk aanwezig en afwezig, maar dat geldt natuurlijk ook voor de gewone menselijke communicatie, de onmogelijkheid een ander te bereiken. 'Het gaat goed met me', waarop de ik zegt: 'ik zal een gedicht voor je schrijven'. Met andere woorden: de uitspraak 'het gaat goed met me' betekent op zichzelf niets, krijgt pas betekenis wanneer die in een gedicht wordt verwerkt (vereeuwigd), een gedicht dat er tegelijkertijd is en niet is (net als de aangesprokene). Het is niet dit gedicht, al is dat het enige waarin de uitspraak staat. Het doet wat dat betreft denken aan zowel Nijhoff als Achterberg (om van Vestdijk, Deleuze, Schierbeek, Lacan, Freud, Miller, Nietzsche en Gert de Jager maar te zwijgen).

Chrétien Breukers

Nou kijk. Dan is hij in mooi gezelschap.

hanz mirck

Ja maar ondertussen is die slotzin niet voltooid, en daarmee het gedicht ook niet, en dat is iets wat me doet denken aan Tonnus Oosterhoff, die ook opmerkingen over gedichten in het gedicht opneemt...

Nanne Nauta

Volgens mij is het gewoon flarf. Nou ja gewoon. En wellicht een empirisch onderzoekje, of hoe je dat ook noemt, of de lezer dat kan onderscheiden van echt. Wat mij meer fascineert is de opmerking dat dit gedicht 'onbezoldigd' is.

RHCdG

Flarf, daar heb ik wel eens van gehoord. Kun je nog even kort uitleggen, Nanne, wat de specifieke flarf-eigenschappen van dit gedicht zijn? Bedankt hoor.

Diana Hoogenraad

Wat een geinig schrijven,
ik zie het voor me
als je maar lol heb,
je wil toch wat

met de vriendelijke groet


Laat een reactie achter

Als u reeds een TypePad of TypeKey account heeft, gelieve u dan aan te melden.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013. Interessant voor schrijvers en dichters.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

april 2014

ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...