Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« september 2007 | Hoofdmenu | november 2007 »

oktober 2007

31 oktober 2007

Exorbitans in Perdu

En voort maar weer door de vetlagen van het heelal,
tot we tenslotte bij een hemelkwadrant
uitkomen, waar we nieuwe vormen van leven
hopen te kunnen waarnemen. Exorbitans
verbreedt haar greep op de stuwingen in het duister.
Nog een enkele zindering, en de sluier
van de werkelijkheid stolt om haar kap.

Exorbitans is een van de opmerkelijkste gedichten van de laatste jaren. In ruim 1200 regels verhaalt het de reizen van het gelijknamige ruimteschip langs vele uithoeken van het heelal, waar haar bemanning vele ons onbekende en vaak nauwelijks voorstelbare wezens ontmoet: filosoferende kometen, wezens met uitneembare ziel en een ras van scheppers dat te werk gaat volgens de principes van de supersnaartheorie. Zelden werd de Nederlandstalige poëzie bezocht door zoveel pretentie.

Nu gaat Han van der Vegt, met een gezelschap muzikanten en acteurs, Exorbitans integraal op het podium brengen. Een avondvullend programma, waarin belangrijke vragen die iedereen bezighouden eindelijk worden beantwoord. Wat is de oorsprong van de menselijke intelligentie? Wat gebeurde er met Jezus na zijn Hemelvaart? En hoe krijgen wij toegang tot andere universa?

Vrijdag 2 November 2007, Exorbitans; met: Han van der Vegt, Michael Brijs, Jan Frans van Dijkhuizen, Sasker Scheerder, Filip Vandebril, IJbert Verweij en Thomas Vets; aanvang: 20.30 / zaal open 20.00; entree € 6 / € 5; bij: Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam.

Het libretto van al dit fraais is nog steeds bestelbaar...

Pierre Janssen overleden?

'Rotterdam, woensdag - Ik hoor dat Pierre Janssen zaterdag is overleden. Het bericht komt uit een bron die het zou kunnen weten, maar ik heb het (nog) niet bevestigd kunnen krijgen. Pierre Janssen wordt volgens mijn bron in stilte gecremeerd.' Lees verder op Het Vrije Volk >>

Website stadsdichter Eindhoven

Arnoud Rigter, stadsdichter van Eindhoven, laat weten: 'Het heeft even geduurd, maar hier is hij dan toch: mijn stadsdichtsite: www.doorzin.nl/stadsdicht' Het is een fraai werkstuk en de tot nu toe gepubliceerde stadsgedichten zijn de moeite van het lezen waard. Allen daarheen, dus. Waarheen? Nou, daarheen >>

Daf

Nooduitgang

Ooit woonde ik in een heel kleine studentenkamer (2x2,5), gelegen op een tussenverdieping, naast een (gezamenlijke) toiletruimte. Boven de deur hing een bordje: 'Nooduitgang'. Dat gaf veel komisch-achtige verwarring. Want als mensen die niet wisten dat mijn kamertje mijn kamertje was mijn deur passeerden – en een tussenverdieping wordt redelijk vaak gepasseerd, en in het toilet moet menigeen wel eens zijn – dacht een niet onaanzienlijk deel van die mensen, bij dag en bij nacht: 'Hé, de nooduitgang, eens kijken wat er achter die deur te zien is.' Achter die deur was ik dan te zien, omringd door mijn wrakkige meubilair, in de bijna-kleinste maar ook veiligste kamer van het huis. Je raakte eraan gewend, maar écht leuk werd het nooit. Of het dikke touw dat mijn kamer tot nooduitgang maakte en dat vanaf de onderkant van mijn raamkozijn naar beneden hing echt geschikt was om levens te redden? Gelukkig hebben we dat nooit hoeven te proberen, toen ik daar woonde.

Lees over studentenhuizen, veiligheid en literatuur Rob Schouten, in de Trouw >>

Didi de Paris on Jack Kerouac

Announcing the new release from Published in Heaven Books: Reflections upon the 50th anniversary of Jack Kerouac's On the Road (edited by Ron Whitehead & Robert M. Zoschke); featuring poems stories essays photos by 44 contributers including Lawrence Ferlinghetti, Christopher Felver, Carolyn Cassady, David Amram, Anne Waldman, Gerald Nicosia, Norbert Blei, t. Kilgore Splake, Olafur Gunnarsson, Paul K, Steve Dalachinsky, Yuko Otomo, Casey Cyr, Ed McClanahan, Frank Messina, Theo Dorgan, Mike Watt, Rinaldo Rasa, Didi de Paris, Steve Cannon, John Rocco, Charlie Newman, Michael Madsen, Dean McClain, John Ventimiglia, Jerry Kamstra, Sarah Elizabeth & more!

30 oktober 2007

Pat Donnez - Het is een mooi leven (zolang je niet bestaat)

DonnezPat Donnez (1958) is een late roeping in de poëzie; en wat mij betreft had hij die roeping best onbeantwoord mogen laten. Het begint al met de achterbinnenflaptekst: '(...) Donnez is een mediamens die bekend werd met programma's zoals Piazza en Titaantjes.' Lees de rest van deze recensie in de Kleine Zaal >>

29 oktober 2007

Mini-interview met Wouter Steyaert

FotowouterWouter Steyaert (Gent, 1982) studeert farmacie en biotechnologie. Hij publiceert poëzie in verschillende literaire tijdschriften (bijv. Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, Krakatau en Ballustrada). Zijn gedichten werden meermaals bekroond, onder andere in de Basiel de Craeneprijs en de Literaire Prijs van de stad Harelbeke. In 2007 won hij de HC-trofee schrijfwedstrijd.

Lees verder in de Kleine Zaal >>

28 oktober 2007

Prijs voor Noëlla Elpers

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 20 oktober, werd in Amsterdam bekendgemaakt dat de Thea Beckmanprijs 2007 naar Noëlla Elpers gaat voor haar boek ¡Dolores! Lees het hele bericht op Brakkehondblogt >>

Zondagmiddag, nee avond, met Poolijs (2)

IjsbeerNa terugkomst vanavond las ik de recensie die Willem Thies voor Poëzierapport heeft geschreven over Lasters poëziedebuut Vouwplannen. Hij concludeert: 'Toch dient gezegd: Ruth Lasters kán dichten, zij is vaardig, verstaat haar vak, dicht in een eigenzinnige en gedurfde stijl. Ik vang daar een glimp van op. Maar de storende elementen overheersen. Zij wil te zeer filosoferen. En zij wil te zeer ideeën voor kunstwerken presenteren, in een poëtisch jasje gestoken.'

Lees verder in de Kleine Zaal >>

Zondagmiddag met Poolijs (1)

PoolijsMijn column van onlangs indachtig, heb ik geprobeerd Poolijs, de debuutroman van Ruth Lasters, te lezen. Het is mij, laat ik dat meteen verraden, niet gelukt om alle bladzijden te lezen. Daarvoor is deze roman mij net iets te... literairachtig.

Lees deel 1 van de zondagmiddagoverpeinzing, in de Kleine Zaal >>

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën