Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« augustus 2007 | Hoofdmenu | oktober 2007 »

september 2007

30 september 2007

Over Pozzato en over de dopingoorlog

Met Rigolle hopen we dat Pozzato vandaag wereldkampioen wordt... En de Duitsers? Die zijn fout. In de dopingoorlog.

10 oktober, gewoon thuis blijven

Ingmar Heytze laat weten (en zie zijn weblog voor meer info):

Utrecht gaat op 10 oktober een volstrekt ongeloofwaardig burgemeestersreferendum tegemoet. Los van de op zichzelf interessante vraag of gekozen burgemeesters het democratisch gehalte van ons land verhogen, kunnen we het er veilig over eens zijn dat de burgemeester die straks uit de bestuurlijke puinhopen van Utrecht verrijst geen enkel mandaat heeft. De enige manier om dat te laten zien, is door op 10 oktober niet te gaan stemmen. Niet op een van beide kandidaten, niet blanco, gewoon helemaal niet. Vind je dat ook? Voeg dan de daad bij het woord en zegt het voort.

Zondagmuziek – je t'adore ich liebe dich

29 september 2007

Roofbloemlezing?

'Sinds gisteren is onze woordenschat verrijkt met het woord roofbloemlezing. Je zou verwachten dat dit zoiets is als "een bloemlezing waarin werk is opgenomen waarvoor de gebloemleesde auteurs geen toestemming hebben gegeven". Zo kan het woord inderdaad worden geïnterpreteerd, maar de auctor intellectualis van deze tot dusver onbekende samenstelling blijkt roofbloemlezing eerder in een andere betekenis te gebruiken.' Lees verder op Taalbank >> en bij Ted van Lieshout >> (Overigens is het calculatietechnisch zo dat een vergoeding van meer dan 20 euro per gedicht het maken van grote overzichtsbloemlezingen onmogelijk maakt.)

28 september 2007

Gedicht van de week - Hans Kloos

Παντα ρει
of
Herakleitos’ slavin


daar liggen haar bruine slippers
in het gele gras op de kant

onder haar voeten voelt ze nu
weer de oude grijsgroene modder
van de rivier die in alle schakeringen
rond haar kuiten spoelt
ze verzamelt de zoom en steeds meer
van haar kleed in haar handen

ze gaat door het water waden
naar de overkant – steeds herhaalt zich
een andere rivier stromend
langs haar dijen golft het
door me heen de weerspiegeling
van haar rug volgt haar ­wit rimpelend
– ik kan haar gezicht niet zien


                   behalve in die droom
                   waarin zij druipend op de oever staat
                   nog twee slokken in de lekkende kom
                   van haar handen draagt
                   en ik van water ben


Hans Kloos

'Παντα  ρει' van Hans Kloos is de 44e bijdrage die in het kader van het project 'Gedicht van de week' op de Contrabas is geplaatst. In totaal zullen 52 dichters, die minstens één bundel bij een reguliere uitgeverij hebben uitgebracht, worden uitgenodigd om een nog niet eerder in digitale of gedrukte vorm gepubliceerd gedicht op de Contrabas te plaatsen. Dit project wordt mogelijk gemaakt door steun van het Lira Fonds.

Hans Kloos (1960) schreef onder meer de bundels 'Legioen' (1986), 'Voor mevr. en meneer Naaktgeboren' (1988), 'de hand boven het hoofd' (1994), 'het zingen van het ijs' (2002) en 'zoekresultaten [voor liefde, dood, afscheid, huwelijk, oorlog, water, biografie, vriendschap, geluk, geboorte, ouder(s), alleen, jarig, sonnet, school, zomer, verhuizen, humor, poëzie, oma]' (2007).

Documentaire over Hettinga op Filmfestival

In de serie ‘op televisie gemist, wellicht wegens onmogelijk nachtelijk uitzenduur’ zag ik gisteren op het Nederlands Film Festival Pieter Verhoeffs portret van de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga. Twee jaar lang volgde en filmde Verhoeff Hettinga. Op Vlieland, en onderweg daar naar toe, want Hettinga is buitengewoon geïnteresseerd in de overgangen tussen water en land en het verschil tussen vast en beweeglijk grondgebied. Verder op de ijsbaan, in de keuken en tijdens een festival in Canada, waar Hettinga gewoon in het Fries voordraagt.

De hele film is overigens in de moedertaal van de makers (en in het Nederlands ondertiteld). Verhoeff vraagt Hettinga naar zijn jeugd en zijn vrijwel-blindheid, iets dat de dichter eerder een natuurlijk onderdeel van zijn wezen vindt dan iets dat je zou moeten verwerken in gedichten. Hoe dichten werkt, daar kan hij veel over vertellen, maar waaróm hij dicht? ‘Jongen, ik zou het niet weten.’

Nieuw op het het Nederlands Film Festival is dat alle films door een vrijwilliger worden ingeleid. Deze middag bestond de inleiding uit: ‘Ik neem aan dat u weet waar de film over gaat, anders zat u hier niet.’ Inderdaad. Er zaten zes bezoekers. Gelukkig zijn er nog enkele kansen.

Tsjêbbe Hettinga: Yn dat sykjen sûnder finden (In dat zoeken zonder vinden) (2006) is nog te zien op vrijdag 28 september om 22.15 in het Louis Hartlooper Complex, op zaterdag 29 september om 22.15 in het Louis Hartlooper Complex en op donderdag 4 oktober om 9.30 in Camera/Studio.

© Vrouwkje Tuinman

Debuut Peter Swanborn in Contrabasreeks

Omslagswanborn_2Op zaterdag 29 september 2007 presenteert BnM Uitgevers in Boekhandel v/h Van Gennep te Rotterdam Bij het zien van zijn lichaam, het poëziedebuut van dichter/journalist Peter Swanborn. Voor een duidelijker omslag, klik op de afbeelding links. Dit nieuwe deel in de Contrabas-reeks bevat 44 sonnetten over lichamelijkheid.

Terwijl om ons heen mensen ziek worden en sterven, lijkt de behoefte aan liefde en seks bij hen die gezond blijven, alleen maar sterker te worden. Misschien is het wanhoop, een genieten voor het te laat is, misschien is het levenslust. Waarschijnlijk beide.

Acteur Simon Versnel draagt een aantal sonnetten voor.

Datum: zaterdag 29 september 2007, 16.00 uur tot 18.00 uur
Plaats: Boekhandel v/h Van Gennep, Oude Binnenweg 131-b, 3012 JD Rotterdam

27 september 2007

Philip Hoorne over 'Het vlees is haar'

Hoorne3Philip Hoorne (1964) publiceerde de dichtbundels Niets met jou (het eerste deel in de Sandwich-reeks onder redactie van Gerrit Komrij, 2002), Inbreng nihil (2004) en Het ei in mezelf (2005). Hij is de poëzierecensent van Knack, medewerker van Poëziekrant, Awater en wielertijdschrift De Muur. Onlangs publiceerde hij in het boek Jeugdhelden een artikel over John Lydon en in de volgende Muur komt een hilarisch verhaal over veldrijden. Hilarisch, dat is ook zijn prozadebuut Het vlees is haar dat op vrijdag 28 september om 20.00 uur wordt voorgesteld in het Cultureel Centrum Guldenberg te Wevelgem. Op 11 oktober volgt een dubbelpresentatie te Utrecht, samen met Ingmar Heytze.

Lees verder in de Kleine Zaal >>

Lammert Voos zingt fraai lied

Een lief romantisch liedje om de dag mee te beginnen. Lammert Voos is zijn muziekarchief aan het opruimen en vond iets van hem met zijn band Umberto di Bosso é Compadres. De opname is gemaakt door de VARA tijdens het Noorderslagfestival in Groningen, ergens eind jaren tachtig. Luister. Je hoeft geen James Brown te zijn om soul te hebben... Get up!>>

En voor de talloze fans van Claw Boys Claw: allen naar hun website, voor drie voorproefjes van het nieuwe 'album' >>

26 september 2007

Koop prozadebuut Philip Hoorne, en win

Koop Het vlees is haar, het prozadebuut van Philip Hoorne, en win voor € 30 aan boeken... Hoe? Kijk hier >>

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën