Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Debuut Peter Swanborn in Contrabasreeks | Hoofdmenu | Gedicht van de week - Hans Kloos »

28 september 2007

Documentaire over Hettinga op Filmfestival

In de serie ‘op televisie gemist, wellicht wegens onmogelijk nachtelijk uitzenduur’ zag ik gisteren op het Nederlands Film Festival Pieter Verhoeffs portret van de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga. Twee jaar lang volgde en filmde Verhoeff Hettinga. Op Vlieland, en onderweg daar naar toe, want Hettinga is buitengewoon geïnteresseerd in de overgangen tussen water en land en het verschil tussen vast en beweeglijk grondgebied. Verder op de ijsbaan, in de keuken en tijdens een festival in Canada, waar Hettinga gewoon in het Fries voordraagt.

De hele film is overigens in de moedertaal van de makers (en in het Nederlands ondertiteld). Verhoeff vraagt Hettinga naar zijn jeugd en zijn vrijwel-blindheid, iets dat de dichter eerder een natuurlijk onderdeel van zijn wezen vindt dan iets dat je zou moeten verwerken in gedichten. Hoe dichten werkt, daar kan hij veel over vertellen, maar waaróm hij dicht? ‘Jongen, ik zou het niet weten.’

Nieuw op het het Nederlands Film Festival is dat alle films door een vrijwilliger worden ingeleid. Deze middag bestond de inleiding uit: ‘Ik neem aan dat u weet waar de film over gaat, anders zat u hier niet.’ Inderdaad. Er zaten zes bezoekers. Gelukkig zijn er nog enkele kansen.

Tsjêbbe Hettinga: Yn dat sykjen sûnder finden (In dat zoeken zonder vinden) (2006) is nog te zien op vrijdag 28 september om 22.15 in het Louis Hartlooper Complex, op zaterdag 29 september om 22.15 in het Louis Hartlooper Complex en op donderdag 4 oktober om 9.30 in Camera/Studio.

© Vrouwkje Tuinman

Reacties

hanz mirck

Voor wie dat gemist heeft: de dvd van die film is ook in de boekhandel te koop, voor 25,-. Overigens was Hettinga bij geboorte dus niet blind, leerde ik uit de film. Dat verklaart een boel. O en trouwens: in de nieuwe bundel van Szymborska, Dubbele punt, staat een geweldig gedicht over blinheid en dichten.

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en zullen niet verschijnen op deze weblog voordat de auteur ze heeft goedgekeurd.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...